Care sunt alimentele de care nutriționiștii nu s-ar atinge niciodată

Rafturile supermarketurilor propun alternative „sănătoase”, dar chiar și printre acestea exista câteva pe care nutriționiștii nu le-ar consuma niciodată, și motivul este că nu sunt atât de sănătoase pe cât ai putea crede.

Un nou studiu de la Universitatea din Bristol a legat alimentele ultraprocesate de sănătatea precară și un risc crescut de a dezvolta cancer în tractul aerodigestiv superior.

suc cola suc acidulat bauturi carbonatate shutterstock 361921463 jpg

Băuturile dietetice conțin aspartam, care poate favoriza cancerul. Foto: Shutterstock

Aceasta include adenocarcinomul de gură, gât și esofag - cancerul esofagului.

Nutriționista Lauren Johnson Reynolds (@londonwellnesscoach) a spus pentru Sun Health ce gustări presupus sănătoase evită ea atunci când face cumpărăturile.

Băuturi pentru sport

Sunt pline de zahăr, care a fost asociat cu un risc crescut de obezitate și diabet de tip 2. Multe mărci populare de băuturi pentru sport sunt cunoscute pentru conținutul lor de electroliți, care ajută la rehidratarea organismului după o sesiune de antrenament.

„Deși conțin niște electroliți, aceste băuturi sunt adesea umplute cu mult zahăr și îndulcitori artificiali”, spune Lauren.

Consumul regulat de băuturi foarte dulci poate crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, avertizează ea.

Zahărul este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale cariilor dentare și principala cauză a internărilor în spital la vârsta sub 18 ani.

Înlocuiește aceste băuturi cu apă ușor sărată

„Recomand să adăugați sare de mare nerafinată în apă, deoarece conține toate mineralele necesare pentru a completa mineralele pierdute prin transpirație, fără ingrediente suplimentare”, ne sfătuiește Lauren.

Batoane proteice

Batoanele proteice sunt unele dintre cele mai ultraprocesate alimente pe care le puteți obține. Multe batoane proteice de pe piață sunt ceea ce Lauren numește exemple tipice de alimente ultraprocesate, care conțin adesea cantități mari de zahăr și alte substanțe chimice.

„Da, sunt delicioase, dar multe batoane proteice populare sunt pline de îndulcitori și lianți, care pot deteriora intestinul”, spune ea.

Înlocuește-le cu nuci și/sau ciocolată neagră: „Dacă sunteți în căutarea unei gustări de dimineață sau după-amiază recomand întotdeauna să alegeți un baton pe bază de nuci sau o mână de nuci cu aproximativ 70% sau mai multă ciocolată neagră”, spune ea.

Smoothie-uri pe bază de fructe

Smoothi-urile creasc rapid glicemia și apoi lăsându-te înfometat și obosit. Lauren critică smoothie-urile cu fructe, deoarece îți măresc glicemia și îți dau energie după aceea, stimulând foamea. „Aceasta înseamnă că, pe termen lung, aceste băuturi te pot face să te îngrași”, explică ea.

De aceea, ar trebui să căutăm sucuri predominant pe bază de legume, cu puține fructe. „Dar dacă ești un adevărat iubitor de smoothie-uri cu fructe, bea-le după o masă echilibrată, mai degrabă decât dimineața”, adaugă ea.

Tartine cu conținut scăzut de grăsimi

Tartinele cu conținut scăzut de grăsimi te pot ajuta să nu te îngrași, dar sunt goale din punct de vedere nutritional.

Lauren spune să le înlocuim cu unt:

„Untul oferă o cantitate mare de vitamine A și E, care pot fi benefice pentru sănătatea pielii, sănătatea inimii și funcția imunitară”, spune Lauren.

„Deoarece vitaminele din unt sunt pe bază de alimente, ele sunt biodisponibile și, prin urmare, sunt mai ușor de utilizat de către organism decât cele furnizate din tartine fortificate”, explică ea.

Și, deși untul conține mai multe calorii, s-ar putea să nu te facă să te îngrași mai mult decât alternativa sa cu conținut scăzut de grăsimi.

„Grăsimea din unt te poate face să te simți mai mulțumit, ceea ce poate duce la mai puține calorii consumate pe parcursul zilei”, spune expertul.

 Băuturi dietetice

Băuturile dietetice sunt făcute din îndulcitori artificiali legați de dureri de cap, probleme ale pielii și tulburări de dispoziție

Comercializate ca „fără zahăr”, conțin îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam. Dar îngrijorarea a crescut recent cu privire la acești îndulcitori artificiali, unele studii sugerând că pot fi nocivi pentru noi.

„Aspartamul a fost legat de deteriorarea microbiomului intestinal, dureri de cap, alergii, probleme ale pielii și chiar tulburări de dispoziție”, explică Lauren.

„Dacă vrei ceva cu conținut scăzut de calorii și gazos, recomand apă cu lămâie proaspătă sau lime verde”, spune nutriționista.

Sursa: The Sun