Cei mai periculo┼či ├«ndulcitori alimentari

1 2 jpg jpeg

Cei mai cunoscu┼úi ├«ndulcitori sunt aspartamul, zaharina ┼či sucroza. ├Ändulcitorii au ap─ârut din nevoia de a exista alternative cu mai pu┼úine calorii ┼či care s─â nu solicite secre┼úia de insulin─â, ├«n compara┼úie cu ├«ndulcitorii naturali de tipul zah─ârului, mierii, siropurilor de ar┼úar, agave, etc.

Multe persoane ├«nlocuiesc zah─ârul cu ├«ndulcitori artificiali pentru c─â vor s─â sl─âbeasc─â, ├«ns─â oamenii de ┼čtiin┼ú─â israelieni de la Institutul de ┼×tiin┼ú─â Weizmann sus┼úin c─â ace┼čtia favorizeaz─â obezitatea, pentru c─â organismul nu mai are capacitatea de a controla apetitul. Astfel, corpul cere mai mult─â hran─â dec├ót are nevoie, ceea ce ├«nseamn─â c─â m─ân├ónci mai mult, deci te ├«ngra┼či.

Iat─â, a┼čadar, care sunt cei mai periculo┼či ├«ndulcitori alimentari!

Cei mai periculo┼či ├«ndulcitori alimentari - aspartamul, de 200 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul

Unul dintre cei mai utiliza┼úi ├«ndulcitori artificiali, aspartmul, este o combina┼úie ├«ntre 2 aminoacizi, fenialanina ┼či acidul aspartic, fiind de 200 de ori mai dulce ca zah─ârul. Reprezentan┼úii Autorit─â┼úii Europene pentru Siguran┼úa Alimentar─â (EFSA) spun c─â acesta este sigur ┼či nu reprezint─â un pericol pentru s─ân─âtate. Acesta nu poate fi utilizat la g─âtit ┼či este interzis persoanelor care sufer─â de fenilcetonurie, o boal─â metabolic─â ereditar─â.

Aspartamul poate cauza dureri de cap, potrivit cercet─âtorilor americani de la Asocia┼úia American─â a Diabetului. Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migren─â cronic─â ┼či care foloseau aspartam. Un procent de 11% din ei au acuzat dureri mai mari, la c├óteva ore de la administrare. ┼×i zaharina poate avea aceast─â reac┼úie advers─â, dac─â este consumat─â ├«n exces.

De asemenea, s-a demonstrat c─â persoanele care consum─â frecvent b─âuturi sau alimente ├«ndulcite cu aspartam au o poft─â de m├óncare mai crescut─â ┼či astfel pot lua mult mai u┼čor ├«n greutate.

Cei mai periculo┼či ├«ndulcitori alimentari - sucraloza

Sucraloza este un ├«ndulcitor artificial de 600 de ori mai dulce dec├ót zah─ârul, folosit pentru a ├«ndulci unele m├ónc─âruri dietetice, sucuri, anumite sortimente de gum─â de mestecat, c├ót ┼či ├«n gelatin─â. Un studiu publicat ├«n Jurnalul de Toxicologie ┼či S─ân─âtatea Mediului ├Änconjur─âtor sus┼úine c─â poate sc─âdea eficien┼úa unor tratamente pentru cancer ┼či boli cardiace.

├Än plus, exist─â sceptici care nu privesc cu ochi buni con┼úinutul de clor din sucraloz─â ┼či spun despre acest ├«ndulcitor alimentar c─â ar fi destul de dificil de asimilat de sistemul digestiv.

Cei mai periculo┼či ├«ndulcitori alimentari - sorbitol, lactitol, xylitol ┼či maltitol

Mai exist─â o categorie de ├«ndulcitori alimentari, cum sunt sorbitolul, lactitolul, xylitolul ┼či maltitolul, zaharuri rezultate ├«n urma procesului de fermenta┼úie a porumbului, care pot cauza diverse probleme. Ace┼čtia ar trebui consuma┼úi cu pruden┼ú─â, maximum 50 de grame pe zi, recomand─â speciali┼čtii, deoarece pot cauza diaree sever─â ┼či balonare.

Cantitatea zilnic─â recomandat─â de aspartam este de 40 mg, ├«n timp ce doza optim─â de sucraloz─â ┼či de zaharin─â este de 5 mg pe zi. ├Än cazul dep─â┼čirii acestor cantit─â┼úi, pot ap─ârea dureri de stomac, st─âri de anxietate, ame┼úeli ┼či balonare.

SFAT: Îndulcitorii artificiali nu sunt recomandaţi copiilor, pentru că nu se cunosc efectele pe care le au asupra sănătăţii acestora.