Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari

1 2 jpg jpeg

Cei mai cunoscuţi îndulcitori sunt aspartamul, zaharina şi sucroza. Îndulcitorii au apărut din nevoia de a exista alternative cu mai puţine calorii şi care să nu solicite secreţia de insulină, în comparaţie cu îndulcitorii naturali de tipul zahărului, mierii, siropurilor de arţar, agave, etc.

Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali pentru că vor să slăbească, însă oamenii de ştiinţă israelieni de la Institutul de Ştiinţă Weizmann susţin că aceştia favorizează obezitatea, pentru că organismul nu mai are capacitatea de a controla apetitul. Astfel, corpul cere mai multă hrană decât are nevoie, ceea ce înseamnă că mănânci mai mult, deci te îngraşi.

Iată, aşadar, care sunt cei mai periculoşi îndulcitori alimentari!

Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari - aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul

Unul dintre cei mai utilizaţi îndulcitori artificiali, aspartmul, este o combinaţie între 2 aminoacizi, fenialanina şi acidul aspartic, fiind de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) spun că acesta este sigur şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Acesta nu poate fi utilizat la gătit şi este interzis persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică ereditară.

Aspartamul poate cauza dureri de cap, potrivit cercetătorilor americani de la Asociaţia Americană a Diabetului. Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migrenă cronică şi care foloseau aspartam. Un procent de 11% din ei au acuzat dureri mai mari, la câteva ore de la administrare. Şi zaharina poate avea această reacţie adversă, dacă este consumată în exces.

De asemenea, s-a demonstrat că persoanele care consumă frecvent băuturi sau alimente îndulcite cu aspartam au o poftă de mâncare mai crescută şi astfel pot lua mult mai uşor în greutate.

Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari - sucraloza

Sucraloza este un îndulcitor artificial de 600 de ori mai dulce decât zahărul, folosit pentru a îndulci unele mâncăruri dietetice, sucuri, anumite sortimente de gumă de mestecat, cât şi în gelatină. Un studiu publicat în Jurnalul de Toxicologie şi Sănătatea Mediului Înconjurător susţine că poate scădea eficienţa unor tratamente pentru cancer şi boli cardiace.

În plus, există sceptici care nu privesc cu ochi buni conţinutul de clor din sucraloză şi spun despre acest îndulcitor alimentar că ar fi destul de dificil de asimilat de sistemul digestiv.

Cei mai periculoşi îndulcitori alimentari - sorbitol, lactitol, xylitol şi maltitol

Mai există o categorie de îndulcitori alimentari, cum sunt sorbitolul, lactitolul, xylitolul şi maltitolul, zaharuri rezultate în urma procesului de fermentaţie a porumbului, care pot cauza diverse probleme. Aceştia ar trebui consumaţi cu prudenţă, maximum 50 de grame pe zi, recomandă specialiştii, deoarece pot cauza diaree severă şi balonare.

Cantitatea zilnică recomandată de aspartam este de 40 mg, în timp ce doza optimă de sucraloză şi de zaharină este de 5 mg pe zi. În cazul depăşirii acestor cantităţi, pot apărea dureri de stomac, stări de anxietate, ameţeli şi balonare.

SFAT: Îndulcitorii artificiali nu sunt recomandaţi copiilor, pentru că nu se cunosc efectele pe care le au asupra sănătăţii acestora.