Cancerul de sân: cum contribuie tehnologia la depistarea şi tratarea cu succes a tumorilor maligne mamare

1 pexels photo 579474 jpg jpeg

Oncologia mamară este unul dintre cele mai dinamice domenii ale medicinei: numeroase studii în defăşurare, medicamente noi, tehnologii moderne destinate radioterapiei - toate acestea sunt menite să vină în sprijinul celor 2,1 milioane de femei diagnosticate anual cu cancer.

Din fericire, cancerul mamar este printre afecţiunile maligne cu cele mai mari şanse de tratament şi vindecare pe termen lung. Însă condiţia esenţială pentru a surprinde orice eventuală tumoră în stadiu incipient şi pentru a o trata cu succes este respectarea recomandărilor specialiştilor. Prima dintre acestea vizează autopalparea regulată a sânilor, cu 5-7 zile înainte de menstruaţie. Orice simptom suspect precum o umflătură la nivel mamar sau în axilă, o coloraţie ciudată a pielii sau o secreţie mamară anormală trebuie semnalat medicului. Controlul senologic anual, ecografia înainte de 40 de ani şi mamografia după această vârstă cresc şansele depistării unei eventuale tumori chiar la debut.

Există încă multe persoane care se feresc de mamografie şi care invocă drept motive durerea sau expunerea la radiaţii în timpul investigaţiei. Însă, se ştie clar că doza de radiaţii la care se expune pacienta în timpul investigaţiei este foarte mică, echivalentă cu doza de iradiere naturală din timpul unui zbor lung cu avionul sau de pe parcursul a 3 luni de expunere la radiaţiile prezente în natură”, explică siguranţa mamografiei Prof. Dr. Mustafa Erkin Aribal, radiolog de top specializat în diagnosticarea cancerului mamar.

La ora actuală, tehnologia precum cea folosită în mamografiile cu tomosinteză permit depistarea unor leziuni mici, care nu pot fi văzute în timpul mamografiei clasice. În plus, analiza volumetrică a sânului, cu ajutorul sistemului automat de ultrasonografie oferă informaţii preţioase despre starea glandei mamare. Se estimează că o femeie din 8 va face cancer mamar de-a lungul vieţii, însă evoluţia terapiilor face posibilă tratarea cu succes a multor cazuri. Extrem de importantă este şi abordarea cancerelor mamare în cadrul echipelor multidisciplinare din care fac parte medicul oncolog, chirurgul, specialiştii în imagistică, radioterapie, anatomopatologie şi chirurgie plastică şi reconstructivă. În cadrul echipei, se recomandă cele mai potrivite teste şi se decid terapiile personalizate.

“Noi evaluăm fiecare caz în parte şi decidem care este cea mai bună abordare: de exemplu, dacă la unele paciente, este de ajuns mamografia, în alte situaţii recomandăm rezonanţa magnetică. Există şi cazuri când pacientele au nevoie şi de o ecografie suplimentară. După ce am diagnosticat şi stadializat boala, abia apoi pacientele vor primi recomandarea de tratament, personalizată în funcţie de specificul fiecărui caz şi de tipul de tumoră, de stadiul ei şi de alte coordonate”, adaugă Prof. Dr Mustafa Erkin Aribal.

Alături de chirurgie, hormonoterapie, chimioterapie şi terapiile ţintite, radioterapia face parte din protocolul de tratament. În anumite cazuri, medicii recomandă radioterapia în doză unică, cu multiple beneficii pentru paciente.

“Una dintre cele mai importante inovaţii din domeniul oncologiei mamare este radioterapia în doză unică. De obicei, femeile care trec printr-o intervenţie de extirpare a unei tumori mamare, cu conservarea sânului, trebuie să facă 33 de şedinţe de radioterapie: 25 dintre acestea sunt destinate sânului, iar 8 zonei tumorale. Noile protocoale de radioterapie reuşesc un lucru extrem de important: acela de a proteja mult mai bine ţesuturile sănătoase. Iar această performanţă este realizată prin aplicarea unei doze unice de radiaţii”, descrie una dintre performanţele actuale din radioterapie prof. dr. Cihan Uras.

La ora actuală, 3 din 4 paciente cu cancer mamar au nevoie de radioterapie, iar în unele cazuri, protocoalele lungi pot fi înlocuite cu aplicarea în doză unică, imediat după extirparea tumorii mamare.

“Există anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească o pacientă cu un cancer mamar pentru a face această terapie. Contează în primul rând caracteristicile tumorii: aceasta nu trebuie să fie mai mare de 2 cm şi trebuie să aibă anumite caracteristici biologice. Apoi, contează vârsta pacientei. Dar la cazurile în care intervenim, pacientele trebuie să ştie că această doză unică de radioterapie înseamnă prelungirea cu 5 minute a intervenţiei de extirpare a tumorii mamare”, adaugă Prof. Dr. Cihan Uras.

Avantajul dozei unice de radioterapie este că reduce riscul potenţialelor efecte secundare, printr-o protecţie sporită a ţesuturilor sănătoase, fără afectarea pielii din zona tratată şi fără atrofierea ţesuturilor mamare la pacientele care trec prin chirurgia conservativă a sânului. În plus, pacientele se întorc mult mai repede la activităţile obişnuite, recuperarea după operaţie şi radioterapie durând doar două zile.