Boala Paget a osului - cum o recunosti

1 boala paget jpg jpeg

Boala Paget sau osteita deformanta este o afectiune care afecteaza modul in care osul se dezvolta si se reinnoieste. Boala afecteaza pelvisul, craniul, coloana vertebrala si picioarele.

Boala Paget a osului poarta numele lui Sir James Paget. Aceasta afecteaza modul in care osul se dezvolta si se reinnoieste. Oasele sunt tesuturi vii, care constant se reinnoiesc si se repara. Osteoblastele sunt celule formatoare de os, in timp ce osteoclastele au functia opusa osteoblastelor. Prin urmare, aceste doua tipuri de celule controleaza procesul de remodelare a osului.

In boala Paget, procesul de reinnoire si reparatie este intrerupt:

  • Osteoblastele cresc in numar mare si devin mai active;
  • Reinnoirea si repararea osului este necontrolata;
  • Osul care se formeaza este anormal in forma si structura, este mai putin compact, mai putin vascularizat si poate provoca leziuni ale articulatiilor.

Activitatea crescuta a celulelor osoase creste si fluxul de sange prin os. Oasele cele mai frecvent afectate sunt:

Frecventa la varstnici

Boala Paget este comuna la persoanele in varsta. Riscul de a se imbolnavi creste, de asemenea, daca membrii familiei se confrunta cu aceasta problema. Complicatiile bolii Paget pot include oase rupte, pierderea auzului si lezarea coloanei vertebrale.

Cum o recunosti

Nu este neobisnuit ca boala Paget sa fie diagnosticata intamplator in urma unei radiografii sau unei analize de sange, pentru ca, de cele mai multe ori, boala este asimptomatica. In stadiu avansat, afectiunea se manifesta prin

.

Deoarece aceasta boala determina organismul sa genereze oase noi mai repede decat in mod obisnuit, remodelarea rapida poate duce la dureri osoase, deformari si fracturi.

Boala poate afecta doar una sau doua zone ale corpului. Semnele si simptomele, daca exista, depind de partea corpului afectata: 

  • Pelvis. Boala Paget a osului poate provoca dureri de sold.
  • Craniu. O crestere necontrolata a oaselor boltii craniene poate duce la pierderea auzului sau la dureri de cap.
  • Coloana vertebrala. In cazul in care coloana vertebrala este afectata, radacinile nervoase se pot comprima. Acest lucru poate provoca durere, furnicaturi si amorteala intr-un brat sau picior.
  • Picior. Pe masura ce oasele slabesc, ele se pot indoi. Marirea si deformarea oaselor picioarelor poate pune un plus de stres asupra articulatiilor din apropiere, ceea ce poate provoca osteoartrita la genunchi sau sold.

Ce metode de tratament dau rezultate

Boala Paget se trateaza cu un grup de medicamente numite bifosfonati. Aceste medicamente sunt adesea folosite in tratamentul osteoporozei. Ele actioneaza prin atenuarea procesului de reinnoire si reparatie hiperactiva, care, in boala lui Paget, este mult mai rapida decat in mod normal. Aceste medicamente actioneaza in principal asupra osteoclastelor (celulele care descompun osul vechi) pentru a incetini procesul de reinnoire. In cazul in care se rupe un os, vei avea nevoie de o operatie pentru a-l repara.