Așa transpiri mai puțin vara

Există metode prin care poți să eviți petele de transpirație, chiar și atunci când este cald afară.

Vara este minunată, dar poate însemna și haine pline de transpirație și petele.

„Motivul principal pentru care transpirăm este termoreglarea, controlul temperaturii corpului”, explică Brian Ginsberg, medic dermatolog certificat la Chelsea Skin & Laser și profesor asistent la Spitalul Mount Sinai din New York.

„Când ne este prea cald, transpirația ajută la răcirea corpului”, spune el. În timp ce transpirația ajută, de asemenea, la hidratarea pielii și la menținerea echilibrului nostru fluid-electrolitic, potrivit Dr. Ginsberg, rezultatul final, acele pete umede pe tot corpul pot provoca jenă și disconfort.

transpiratie

Transpirația ajută la răcirea corpului Foto: Shutterstock

Shahinaz Soliman, medic de familie, din Torrance, California și proprietar al Shantique Med Spa, explică:

„Corpul are două până la patru milioane de glande sudoripare în axile, picioare, palme, zona inghinală, și frunte. Când transpiri și se evaporă, transpirația, se duce și căldura odată cu ea.”

Cu toate acestea, nu este nevoie să transpiri incontrolabil vara. Există soluții pentru a păstra prospețimea.

Antiperspirant seara

Deodorantul și antiperspirantul ar putea fi considerate interschimbabile, dar fiecare au utilizări distincte. „Deodorantele sunt doar un parfum, în timp ce antiperspirantele servesc la reducerea transpirației”, explică dr. Ginsberg, adăugând: „În mod specific, antiperspirantele conțin un ingredient care formează un dop în glandele sudoripare. Antiperspirantele prescrise de medic fac acest lucru mai eficient.”

Nikhil Dhingra, dermatolog certificat la Spring Street Dermatology din New York City este de acord, spunând: „Antiperspirant! Foloseste-l; este ieftin și foarte eficient în reducerea transpirației apocrine, care provoacă mirosuri. Acest lucru necesită utilizarea aluminiului în antiperspirant, care interacționează în esență cu transpirația pentru a crea o sare care blochează fizic punctul de ieșire al transpirației, iar acest lucru poate dura câteva ore.”

Pentru a profita la maximum de antiperspirant, aplicați pe pielea uscată noaptea. „Antiperspirantul dumneavoastră (cu sau fără deodorant) trebuie aplicat noaptea, când producția de transpirație este cea mai scăzută, astfel încât să aibă cele mai mari șanse de a bloca efectiv acele glande sudoripare”, explică dr. Dhingra, care recomandă, de asemenea, celor cu pielea sensibilă să evite parfumurile din cauza subții pielii axilelor.

 „Utilizarea produselor dezodorizante bogate în parfum este, în general, cel mai bine evitată, deoarece parfumurile pe bază de alcool sunt, de obicei, principalul vinovat al reacțiilor iritante pruriginoase de la deodorante.”

Uscător de păr după aplicarea deodorantului

Dr. Ginsberg recomandă folosirea unui uscător de păr după aplicarea deodorantului, folosind setarea rece. El adaugă: „Antiperspiranțele de înaltă rezistență ar trebui aplicate noaptea, la început în fiecare noapte, și apoi distanțate la frecvența necesară. Un deodorant nemedicinal poate fi adăugat dimineața, dacă se dorește.”

Evita alimentele și băuturile care te fac să transpiri

În timp ce o bere rece sau un pahar rece de rosé ar putea părea o băutură perfectă pentru o zi fierbinte de vară, nici una nu este cea mai bună alegere pentru persoanele predispuse la transpirație.

„Alcoolul este un declanșator comun al transpirației abundente”, explică dr. Dhingra, sfătuind evitarea atât a alcoolului, cât și a cofeinei (care poate stimula și transpirația) și recomandând în schimb băuturi cu electroliți.

Alimentele picante sunt o altă categorie de evitat. „Alcoolul, cofeina și alimentele picante sunt trinitatea alimentelor care induc transpirația pe care trebuie să le minimizezi dacă transpiri abundent”, spune dr. Dhingra.

„Alcoolul și cofeina stimulează producția de adrenalină care îți va amplifica destul de repede producția de transpirație; acest lucru este cu siguranță cel mai pronunțat pentru cei diagnosticați cu hiperhidroză”, cunoscută sub numele de transpirație excesivă.

Dr. Ginsberg nu își face griji atât de mult în privința alimentelor, cu anumite excepții.

„Dieta nu tinde să aibă un impact semnificativ asupra transpirației, cu excepția cazului transpirației gustative, apăruta sub formă de mici picături de transpirație de pe frunte, nas și buze, după ce ai mâncat alimente fierbinți și picante”, explică dr. Ginsberg.

Botox pentru transpirație excesivă

Crezi că Botox este doar pentru riduri? Popularul injectabil este aprobat oficial pentru tratamentul hiperhidrozei.

„Botoxul poate fi folosit eficient pentru transpirația excesivă în anumite zone, inclusiv subraț, vintre, scalp, linia părului și în pliurile pielii, cum ar fi sub sâni”, explică Nancy Samolitis, dermatolog din West Hollywood, California.

„Se injectează în zona afectată și începe să funcționeze în decurs de una până la două săptămâni și poate dura aproximativ patru luni. Este foarte sigur atunci când este utilizat pentru transpirație, dar este important să fiiexaminat de un medic înainte de a avea tratament.”

Îmbrăcăminte respirabilă pentru a evita supraîncălzirea

Deși poate părea evident, una dintre cele mai ușoare modalități de a nu transpira vara este să nu-ți fie cald.

„Deoarece transpirația este declanșată de căldură, cel mai simplu mod de a evita transpirația este evitarea supraîncălzirii”, explică dr. Ginsberg.

„Acest lucru include purtarea de îmbrăcăminte ușoară și respirabilă, găsirea de medii umbrite sau cu aer condiționat și să nu vă agitați prea mult. Căutați țesături care favorizează fluxul de aer, cum ar fi bumbacul, inul sau amestecurile și evitați țesăturile precum nailon, poliester sau denim.

Îmbrăcămintea fără mâneci, cum ar fi rochiile, dacă vă simțiți confortabil, vă va menține proaspeți, comparative cu îmbrăcămintea ocluzivă și caldă”, spune dr. Dhingra, adăugând: „Lăsați, de asemenea, picioarelor să respire; Ele pot scădea în mod eficient temperatura generală a corpului, așa că evitați șosetele și pantofii închiși în lunile calde.”, ne sfătuiește expertul.

Glande sudoripare îndepărtate

Medicul Ronald O. Perelman de la Departamentul de Dermatologie „Grossman School of Medicine”, din New York City vorbește ca ultimă soluție, de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandelor sudoripare de la subraț, intervenții care există inclusiv pentru a trata hiperhidroza.