Teste care depisteaz─â alergiile

1 2 jpg jpeg

Alergiile includ, ├«n principal, rinita alergic─â, conjunctivita alergic─â, astmul, alergiile alimentare, dermatita atopic─â, dermatita de contact alergic─â, c├ót ┼či reac┼úiile de hipersensibilitate medicamentoase, potrivit dr. Sandra Olariu, medic specialist alergologie ┼či imunologie clinic─â, la policlinica Regina Maria Floreasca, Bucure┼čti. Simptomele difer─â ├«n func┼úie de organul afectat ┼či de severitatea afec┼úiunii.

Astfel, pot ap─ârea str─ânutul, secre┼úiile nazale, l─âcrimarea, m├ónc─ârimi la nivelul pielii, al nasului sau ochilor, respira┼úie dificil─â, dar ┼či reactii anafilactice severe.

Pentru evaluare, e necesar consultul unui medic specialist alergolog, care îţi va recomanda va investigaţii specifice. Testele alergenice cutanate arată substanţele la care organismul tău are reacţii alergice.

Cu ajutorul lor, sunt identifica┼úi alergeni inhalatori precum polenul, praful, veninul unor insecte, p─ârul animalelor de companie, mucegaiul ┼či alergenii alimentari. Tot ├«n urma acestor teste sunt identifica┼úi ┼či alergeni precum unele substan┼úe din medicamente sau din produsele de cur─â┼úat.

Ce analize ai la dispoziţie

Testele de diagnostic alergologic se fac prin mai multe metode. Astfel, cuprinde testarea cutanat─â prick cu aeroalergene de mediu sau alimentare. Medicul aplic─â pe pielea ├«n┼úepat─â ├«n prealabil o solu┼úie care con┼úine diver┼či alergeni. ÔÇ×Testarea cutanat─â prick nu se face v├órstincilor ┼či nici copiilor care nu au ├«mplinit trei aniÔÇť, explic─â dr. Sandra Olariu.

O altă investigaţie este testarea cutanată patch cu alergene de contact, pentru identificarea substanţelor care provoacă dermatita de contact. Nu este nevoie de ace pentru efectuarea investigaţiei, ci de un plasture care conţine alergenul, care apoi este aplicat pe piele.

Se poate face ┼či testul intradermic, ce presupune injectarea sub piele a unei cantit─â┼úi mici de substan┼ú─â cu alergen. ┼×i analizele de s├ónge depisteaz─â alergiile, cel mai desf olosit test sangvin fiind cel folosit pentru m─âsurarea nivelului de imunoglobuline lgE, pe care corpul le produce ca r─âspuns la alergenii specifici.

Consultul alergologic poate fi util ├«nc─â din perioada sarcinii, predispozi┼úia genetic─â fiind un factor de risc major (daca unul dintre p─ârinti este alergic, riscul estimat al copilului de a mo┼čteni alergia e de 48% ┼či cre┼čte la 70% dac─â ambii p─ârin┼úi sunt alergici).