Diferen┼úa dintre CT ┼či RMN ┼úine de tehnologia folosit─â

1 2 jpg jpeg

CT-ul ┼či RMN-ul sunt dou─â analize medicale neinvazive, nedureroase, care pot oferi informa┼úii am─ânun┼úite despre diferite p─âr┼úi ale corpului. Ambele proceduri au riscuri relativ mici ┼či fiecare dintre ele este mai potrivit─â ├«n func┼úie de anumite circumstan┼úe. Se pot efectua doar cu trimitere de la medicul specialist, at├ót ├«n clinicile de stat, c├ót ┼či ├«n cele private. De obicei, timpul de a┼čteptare la stat este de c├óteva luni, iar la privat, de c├óteva zile sau o s─âpt─âm├ón─â.

Diferen┼úa dintre CT ┼či RMN: razele ┼či c├ómpul magnetic

Cea mai mare diferen┼ú─â dintre cele dou─â metode de diagnosticare este aceea c─â CT-ul folose┼čte la scanare o doz─â mic─â de raze X, ├«n timp ce RMN-ul utilizeaz─â un c├ómp magnetic ┼či unde de radiofrecven┼ú─â. Alte diferen┼úe ┼úin de situa┼úia ├«n care se recomand─â efectuarea lor, de beneficiile ┼či de riscurile cu care vin.

Tomografia computerizat─â este mai rapid─â, mai ieftin─â ┼či se folose┼čte ├«n general dup─â un accident vascular cerebral sau ├«n caz de traumatisme. CT-ul se recomand─â ┼či pentru a vizualiza fracturi osoase ┼či tumori, pentru monitorizarea cancerului ┼či descoperirea hemoragiilor interne.

Rezonan┼úa magnetic─â nuclear─â este superioar─â CT-ului ├«n ceea ce prive┼čte calitatea detaliilor ┼či se folose┼čte pentru a analiza ┼úesuturile moi, coloana vertebral─â, organele absominale ┼či genitale. Se recomand─â pentru a diagnostica afec┼úiuni ale creierului, articula┼úiilor, ├«ncheieturilor, s├ónilor, inimii ┼či vaselor de s├ónge.

Riscurile tomografiei computerizate sunt minime, cantitatea de radia┼úii utilizat─â de aparat fiind foarte mic─â. ├Än plus, substan┼úa de contrast folosit─â pentru procedur─â ar putea provoca reac┼úii alergice. ├Än ceea ce prive┼čte RMN-ul, zgomotele pe care le face aparatul ar putea crea probleme temporare cu auzul, iar faptul c─â pacientul este ├«nchis ├«n interiorul aparatului ar putea fi nepl─âcut pentru persoanele claustrofobe.

Ce e bine s─â ┼čtii ├«nainte de a efectua aceste proceduri

├Änainte de a se efectua un CT, se va evita consumul alimentar ┼či al lichidelor cu 4 ore ├«nainte de procedur─â. De asemenea, se informeaz─â medicul dac─â suferi de diabet sau boli renale, dac─â ai astm sau alergii, dac─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â sau al─âptezi. CT-ul dureaz─â ├«ntre 30 ┼či 60 de minute.

├Änainte de RMN, informeaz─â medicul dac─â ai stimulator cardiac, catetere cu componente metalice sau alte implanturi metalice, dac─â suferi de insuficien┼ú─â renal─â, claustrofobie sau dac─â exist─â o sarcin─â sau posibilitatea unei sarcini. Un RMN dureaz─â ├«ntre 15 ┼či 60 de minute ├«n func┼úia de regiunea examinat─â, timp ├«n care pacientul trebuie s─â stea nemi┼čcat ┼či c├ót mai relaxat. Copiii ┼či persoanele agitate sunt de obicei sedate ├«nainte de procedur─â.