De la ce apare anemia ┼či cum se manifest─â

1 2 jpg jpeg

De la ce apare anemia? ÔÇ×Anemia este o consecin┼ú─â a unei boli, nu o boal─â ├«n sine. Pacientul ├«ncepe s─â se simt─â mai obosit, mai sl─âbit, devine mai palid, obose┼čte ┼či c├ónd urc─â 3-4 trepte. ├Än momentul acela se va prezenta la medicul de familie unde va face o hemogram─â care va releva un anumit grad de anemie. Cauzele sunt multiple, de la unele u┼čor de descoperit cum ar fi deficitul de fier ┼či atunci mergem c─âtre cauze ginecologice sau gastro enterologice p├ón─â la anemia din leucemie sau neoplazie.

Din punct de vedere al deficitului de fier, dac─â avem de-a face cu o pacient─â ne g├óndim c─â deficitul de fier este aociat menstrelor abundente, diverse pierderi din patologiile ginecologice, dac─â este b─ârbat ne g├óndim la o cauz─â gastro enterologic─â ┼či atunci ├«l ├«ndrum─âm c─âtre un specialistÔÇŁ a explicat medicul hematolog Mihaela Andreescu, la Antena 1.

De la ce apare anemia? Alimentele care combat anemia

Este bine s─â consumi alimente bogate ├«n vitamina C, ├«mpreun─â cu cele care con┼úin fier pentru a ├«mbun─ât─â┼úi absorb┼úia. Supa de urzici ┼či frunzele de p─âp─âdie ad─âugate la salate reprezint─â o modalitate foarte eficient─â de a ob┼úine mai mult fier.

Ambele plante pot fi folosite pentru ceai, adăugând o linguriţă de frunze tăiate, la o cană de apă fierbinte.

De asemenea, m─ân├ónc─â carne pentru vitamina B12, legume, melas─â, fructe uscate, sos de tomate, extracte de drojdie ┼či drojdie de bere pentru fier ┼či acid folic. Cerealele integrale sunt o important─â surs─â de fier, ├«ns─â prezint─â ┼či un inconvenient. Ele au un con┼úinut ridicat de fita┼úi, substan┼úe care ├«mpiedic─â absor┼úia fierului.

Pentru vegetarieni, un fel de mâncare vegetală cu un adaos de curry, este o sursă excelentă de fier care se absoarbe extreme de bine.

De la ce apare anemia? Suplimente pentru recuperare

În cazurile grave de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele vor avea un rol esenţial în recuperarea organismului.

M─ân├ónc─â mai des p─âtrunjel, deoarece este bogat ├«n fier. Ierburile amare, cum ar fi gen┼úiana, ├«mbun─ât─â┼úesc digestia ┼či absorb┼úia mineralelor.