De ce nu trebuie sa mananci inainte de analize

1 2 jpg jpeg

A venit momentul sa faci analizele anuale de rutina? Se recomanda sa nu mananci si sa nu bei nimic in afara de apa cu 8-12 ore inainte de recoltarea de sange pentru analize.

Nu ar trebui sa fumezi, sa mesteci guma sau sa faci sport ÔÇô acestea stimuleaza digestia, ceea ce poate afecta rezultatele. 

De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize 

Substantele nutritive din alimente si bauturi ajung in circulatia sanguina si pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, daca mananci sau bei inainte de masurarea glicemiei, nivelul zaharului in sange va fi probabil mai mare decat daca nu faci asta. Daca nu mananci si nu bei, medicul va obtine un rezultat de referinta pe care il compara cu alte rezultate, astfel incat sa aiba o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor tale de-a lungul timpului.

Ce faci inainte de a merge la analize

- Nu este nici o problema daca bei apa inainte de recoltare, insa nu o face daca medicul ti-a interzis acest lucru.

- Ce fel de apa sa bei? Apa de la robinet sau cea imbuteliata sunt in regula, insa, daca te-ai obisnuit sa storci o lamaie in apa, lasa pe alta data acest obicei. Inainte de recoltare, nu se recomanda nici apa carbogazoasa, bauturile acidulate sau ceaiul.

- Apa iti hidrateaza organismul si face venele mai vizibile. Hidrateaza-te bine cu doua zile inainte de recoltare. De asemenea, incearca sa bei cateva pahare cu apa chiar inainte de recoltare pentru a inlesni asistentei gasirea venei.

Care sunt analizele care se recolteaza pe nemancate?

Nu este necesar sa nu mananci sau sa bei inainte de toate analizele de sange. Exista insa o serie de analize de sange care necesita abtinerea de la mancare/bautura inainte de recoltare:

- Glicemie (glucoza serica) 

- Profil lipidic 

- Set de analize de rutina 

- Teste pentru functia renala 

- Determinarea vitaminei B12  

- Sideremia   

- Gama glutamil transferaza (GGT)