Cum te pregăteşti şi cum te refaci rapid după recoltarea de sânge

1 shutterstock 327930536 jpg jpeg

Fie că te pregăteşti să donezi sânge sau te-ai programat pentru analizele medicale, este bine să ţii cont de următoarele recomandări înainte de vizita la laborator.

Odihneşte-te suficient

Perioada optimă de recoltare a probei de sânge este dimineaţa, între orele 7:00 şi 10:00. Este important să dormi 7-8 ore înainte de a merge la laborator, astfel încât să ai tensiunea arterială în limite normale

Evită grăsimile şi sarea

Recoltarea se face “pe nemâncate”. Specialiştii de la laboratorul Veridia recomandă să nu consumi alimente sau lichide cu 8-12 ore înainte de analize. Ai însă voie să bei apă. Apa hidratează organismul, face venele mai vizibile şi previne ameţeala în timpul recoltării probei de sânge.

Evită, de asemenea, alimentele grase şi sărate cu 24 de ore înainte de vizita la laborator. Acestea cresc tensiunea arterială şi pot influenţa rezultatul analizelor.

Nu consuma cafea

Nici consumul de cafea sau ceai nu este indicat înainte de analizele medicale. Evită, de asemenea, fumatul cu 8 -12 ore înainte de recoltarea probei de sânge sau de urină şi consumul de alcool cu 24 de ore înainte de începerea recoltării.

Întrerupe exerciţiile fizice

Înainte de recoltare, este bine să iei o pauză de la orice activitate fizică intensă. Exerciţiile fizice cresc ritmul cardiac şi duc la o scădere a nivelului de potasiu. Nu este vorba despre o pauză lungă - poţi reveni la sală de îndată ce îţi vei recăpăta energia.

Fă o listă a medicamentelor pe care le iei

Dacă urmezi un tratament, pregăteşte o listă a medicamentelor pe care le iei de obicei. Este bine să discuţi cu medicul curant şi să afli dacă este cazul, sau nu, să opreşti tratamentul medicamentos înainte de a merge la laborator pentru analize.

Ia cu tine o gustare şi o sticlă cu apă

Nu uita să iei în geantă o gustare şi o sticlă de apă plată, în aşa fel încât să îţi recapeţi cât mai repede energia după recolatarea probei de laborator. Alege alimente uşoare: poţi pregăti un sandvici cu brânză şi legume, iar pe parcursul zilei şi în zilele următoare, consumă alimente bogate în fier.

Sursa foto: Shutterstock.com