Analize medicale esenţiale pentru sănătatea ta

1 2 jpg jpeg

Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: RMN, analiza care depistează orice boală

Po┼úi afla date despre s─ân─âtatea ta pe care alte tipuri de investiga┼úii nu le pot procura dac─â faci un RMN. Testul de rezonan┼ú─â magnetic─â nuclear─â este nedureros ┼či este una dintre cele mai sigure metode de diagnostic. Este utilizat─â pentru a afla dac─â suferi de afec┼úiuni cum sunt cele osoase, articulare, ale coloanei vertebrale, ale venelor, ale arterelor, tumori sau infec┼úii. Cine trebuie s─â-l fac─â?

Orice persoan─â c─âreia medicul ├«i recomand─â investigarea unui segment sau organ. Aceast─â recomandare poate veni atunci c├ónd alte metode de diagnostic nu au reu┼čit s─â eviden┼úieze o disfunc┼úie.

Analizele medicale esenţiale pentru sănătatea ta: testarea proteinei C reactive

Inima este bunul t─âu cel mai de pre┼ú. Ea este practic motorul ├«ntregului organism, pe care trebuie s─â-l ├«ngrije┼čti cu cea mai mare aten┼úie. Pentru a afla dac─â suferi deja sau e┼čti predispus la afec┼úiuni cardiovasculare, ├«┼úi po┼úi face o analiz─â a s├óngelui prin care s─â fie m─âsurat nivelul de protein─â C reactiv─â. De fapt, acest test depisteaz─â prezen┼úa inflama┼úiilor ├«n organism.

Corpul reac┼úioneaz─â ├«n mod natural ├«mpotriva infec┼úiilor ┼či r─ânilor, dar nivelurile crescute ale acestei proteine pot duce la ├«ngro┼čarea sau ├«nfundarea arterelor. De fapt, nivelul crescut de protein─â C reactiv─â reprezint─â un risc de boli cardiovasculare chiar mai mare dec├ót colesterolul. Excesul de protein─â C reactiv─â (peste 3 mg/l) poate fi, de asemenea, asociat cu apari┼úia altor probleme de s─ân─âtate, inclusiv diabet, hipertensiune arterial─â ┼či Alzheimer.

Femeile care prezint─â factori de risc pentru boli cardiovasculare, mai exact cele care au colesterolul mare (peste 200 mg/dl), tensiune arterial─â crescut─â (peste 140/90 mm Hg) sau care au rude cu boli de inim─â.

Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: testul pentru sifilis

Urmeaz─â s─â te c─âs─âtore┼čti, s─â na┼čti un copil, s─â te angajezi sau pur ┼či simplu s─â faci analizele anuale obligatorii? ├Än oricare din situa┼úiile amintite ┼úi se va cere s─â faci testul Wasserman. Acesta este o metod─â de diagnosticare a sifilisului, mai exact de depistare a bacteriei spiralate care produce boala, numit─â Treponema pallidum.

Sifilisul e o afec┼úiune contagioas─â care se transmite, ├«n 90% din cazuri, pe cale sexual─â. Po┼úi lua ├«ns─â boala ┼či prin ├«n┼úep─âturi, t─âieturi, mu┼čc─âturi, s─ârut sau de la mam─â la f─ât ├«n timpul sarcinii. Sifilisul congenital este extrem de sever ┼či invalidant, put├ónd fi fatal pentru nou-n─âscut.

Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: investigaţia Papanicolau

Periodic, orice femeie adult─â trebuie s─â fac─â un consult ginecologic. Anual ├«ns─â este obligatoriu s─â faci testul Papanicolau pentru a descoperi dac─â ai vreo afec┼úiune genital─â sau dac─â e┼čti predispus─â la cancer de col uterin.

Testul nu este dureros, dureaz─â pu┼úin ┼či const─â ├«n recoltarea unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Prin aceast─â metod─â sunt descoperite leziuni inflamatorii, infec┼úii vaginale sau modific─âri celulare caracteristice, induse de virusul papiloma de tip uman (HPV), o infec┼úie cu transmitere sexual─â ce afecteaz─â 85% dintre femei.

Orice femeie, anual, dup─â debutul vie┼úii sexuale. Chiar ┼či femeile care ┼či-au ├«ncetat via┼úa sexual─â sau care au trecut de perioada menopauzei trebuie s─â fac─â, de asemenea, ├«n fiecare an acest test.

Analizele medicale esenţiale pentru sănătate: nu uita de testul HIV

Virusul HIV se poate transmite prin contact sexual, prin contactul cu s├ónge infectat sau de la mam─â la copil ├«n timpul sarcinii, al na┼čterii sau al al─âpt─ârii. Este important s─â-┼úi faci testul HIV, chiar dac─â consideri c─â riscul de a fi infectat este sc─âzut, pentru c─â cei care au virusul nu prezint─â semne ale bolii ┼či adesea nici nu ┼čtiu c─â sunt purt─âtori.

Testul arat─â prezen┼úa ├«n organism a anticorpilor ├«mpotriva HIV, virusul ce cauzeaz─â SIDA, iar pentru ca rezultatul examenului s─â fie concludent, trebuie s─â treac─â ├«ntre 3 ┼či 6 luni din momentul presupusei infect─âri.

Persoanele care au avut un contact sexual neprotejat sau au parteneri sexuali multipli cele care au suferit o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie de sânge, persoanele care folosesc droguri injectabile, femeile însărcinate sau care doresc copii.