Accidentul vascular cerebral - Simptome care îţi spun că urmează să faci un AVC

1 accidentul vascular cerebral simptome care iti spun ca urmeaza sa faci un avc jpg jpeg

Anual, 1 din 5 persoane moare din cauza unui accident vascular cerebral. Este bine să ştim care sunt simptomele acestei complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Un accident vascular cerebral apare atunci cand aportul de sange la o parte a creierului este intrerupt sau redus, privand tesutul cerebral de oxigen si nutrienti. In cateva minute, celulele creierului incep sa moara. Daca celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar in partile corpului pe care le controleaza aceste celule ale creierului (slabiciune brusca; paralizie sau amorteală a fetei, a bratelor sau a picioarelor.

Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subţiat.

În fiecare an, zeci de mii de persoane din ţara noastră suferă un prim AVC. În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor şi sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC. Accidentul vascular cerebral  - Aşa se manifestă! 1. O stare subită de slăbiciune, furnicături sau amorţeală în braţ, mână sau picior, mai accentuată pe una din jumătăţile corpului 2. Somnolenţă, fără un motiv întemeiat. 3. O stare de confuzie apărută brusc, cu dificultăţi de vorbire. Bolnavul găseşte greu cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînţeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăţi de percepere a discursului celorlalţi. 4. Pierderea bruscă a vederii (la un ochi ori chiar la ambii) sau vederea dublă. 5. O stare de ameţeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoştinţei. 6. Dureri severe de cap apărute fără un motiv aparent. 7. Greaţă şi vărsături. Accidentul vascular cerebral - La ce să mai fii atent Accidentele ischemice tranzitorii (AIT) sunt aşa-numitele „accidente mici”, pe care deseori le trecem cu vederea. Ele produc aceleaşi simptome ca un accident major, dar acestea dispar după câteva ore, fără a lăsa sechele. Totuşi, aceste accidente nu trebuie ignorate. În aproximativ 40% din cazuri, ele pot anunţa un accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigaţii nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinţi ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenţii chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom.