7 alimente care-ți cresc nivelul de acid uric și de ce merită să le eviți

Află care sunt cele 7 alimente ce pot ridica nivelul acidului uric și cum să-ți adaptezi dieta pentru a preveni guta și alte afecțiuni dureroase.

Nivelurile ridicate de acid uric pot provoca mult disconfort și pot duce la afecțiuni precum guta și pietrele la rinichi. Când organismul produce prea mult acid uric sau nu îl elimină eficient, apare o afecțiune numită hiperuricemie. Aceasta poate cauza crize dureroase și probleme cronice de sănătate.

image

Alege alimente care nu cresc riscul de guta și de artrită. Foto: Shutterstock. 

Îți poți gestiona nivelul acidului uric prin monitorizarea dietei și ajustarea acesteia. Unele alimente ajută la scăderea acidului uric, dar altele pot agrava problema.

Ce se întâmplă când nivelul acidului uric este ridicat?

Atunci când corpul produce prea mult acid uric sau nu elimină suficient, acesta se acumulează în sânge. Această situație, cunoscută drept hiperuricemie, poate provoca probleme precum guta, un tip dureros de artrită cauzat de formarea cristalelor de acid uric în articulații. De asemenea, poate duce la apariția pietrelor la rinichi, potrivit National Kidney Foundation.

Iată care sunt top 7 alimente de evitat pentru a ține sub control acidul uric:

1.   Carnea roșie

Carnea de vită, miel și porc este bogată în purine, substanțe care se descompun în acid uric. Reducerea consumului poate fi esențială pentru gestionarea nivelului de acid uric.

Alternativă: alege carne de pasăre slabă sau proteine vegetale.

2. Organe(ficat, rinichi etc.)

Deși organele sunt nutritive, ele au un conținut extrem de ridicat de purine și pot crește rapid nivelul acidului uric.

 Alternativă: surse vegetale de proteine, precum fasolea sau lintea.

2.   Anumite fructe de mare

Deși fructele de mare pot fi sănătoase, unele tipuri cresc acidul uric datorită conținutului mare de purine. Crustaceele (creveți, crabi, scoici) și peștii grași (anșoa, sardine, macrou) trebuie limitați.

 Alternativă: pești cu conținut mai scăzut de purine, precum somonul sau codul.

3.   Băuturile zaharoase

Siropul de porumb bogat în fructoză, prezent în sucuri și băuturi îndulcite, stimulează producția de acid uric. Chiar și sucurile de fructe cu zahăr adăugat pot fi dăunătoare.

 Alternativă: apă, ceaiuri de plante sau ape infuzate cu fructe.

4.   Alcoolul

Berea și băuturile spirtoase sunt deosebit de nocive: berea conține multe purine, iar alcoolul afectează capacitatea rinichilor de a elimina acidul uric.

Recomandare: limitează consumul sau evită complet alcoolul.

6. Alimentele procesate

Fast-food-ul, gustările ambalate și mesele gata preparate ascund zaharuri și grăsimi nesănătoase, contribuind la tulburări metabolice și niveluri ridicate de acid uric. Alternativă: mese gătite acasă cu ingrediente integrale – cereale, legume și proteine slabe.

7. Lactatele bogate în grăsimi

Lapte integral, smântână și unele brânzeturi pot avea un conținut mai mare de purine.

 Alternativă: lactate degresate sau variante vegetale (lapte de migdale, iaurt de soia).

Cum să controlezi nivelul acidului uric?

Gestionarea hiperuricemiei nu înseamnă doar evitarea alimentelor problematice. Este important să:

  • bei suficientă apă,
  • menții o greutate sănătoasă,
  • incluzi alimente sănătoase: fructe, legume și cereale integrale

Aceste schimbări pot face lupta cu acidul uric ridicat mult mai ușoară și pot reduce riscul de crize dureroase de gută.

Sursa: Health Shots