S-a lansat un navigator pentru pacientele cu cancer de sân

1 2 jpg jpeg

Navigatorul explică paşii pe care trebuie să îi urmeze atât persoanele nediagnosticate, care merg la o primă consultaţie în urma unei suspiciuni, cât şi pacientele diagnosticate cu cancer de sân. Ghidul porneşte de la suspiciune, trecând prin ecografie sau mamografie (în funcţie de vârsta pacientei), biopsie, rezultatul acesteia şi deplasarea, dacă rezultatul este de tumoare malignă, la medicul oncolog şi mai departe spre stadializare şi tratamente. Fiecare pas este detaliat, explicându-se clar şi pe înţelesul tuturor termenilor medicali utilizaţi.

După lansarea platformei educaţionale www.canceruldesan.ro cu mai bine de un an în urmă, accesată până în prezent de peste 70 000 de vizitatori, Roche a dezvoltat în prezent un ghid care să arate unei paciente ce are de făcut din momentul în care bănuieşte o problemă la sâni şi până la tratament, dacă este cazul. „Navigatorul este disponibil în două variante, atât printat, cât şi în mediul online, pe platformă. Practic, am construit acest navigator începând simplu, cu o schemă interactivă, din care fiecare pas poate fi extins şi explicat pe scurt, o schemă care porneşte de la suspiciune, acesta find practic primul moment în care o femeie palpează ceva. Urmează metodele imagistice, în funcţie de vârsta pacientei, ecografi sau mamografie şi, dacă este cazul, biopsie, rezultatul ei, tipul de tumoare pe care pacienta o are şi aşa mai departe. Am explicat şi paşii suplimentari, care poate nu sunt foarte mult discutaţi, dar care credem că ar fi extrem de importanţi pentru orice pacientă cu cancer de sân: determinarea profilului genetic, prezervarea funcţiei fertile sau consilierea psihologică. Fiecare pas se încheie cu linkurile pentru alte articole conexe, cu informaţii despre pasul respectiv”, a precizat dr. Oana Matei, reprezentant Roche România.

Navigatorul va fi distribuit şi în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară. De asemenea, 1500 de eşarfe de mătase pentru chimioterapie vor fi oferite pacientelor cu cancer de sân care se află în tratament în centre din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov şi altele. Aceste eşarfe sunt realizate de Ana Moldovan, fostă pacientă cu cancer. Pe site-ul pe care l-a creat, www.baticuri-art.ro, există tipuri diverse de baticuri, care se folosesc în mai multe moduri, pentru ca pacientele să se simtă cât mai confortabil pe timpul tratamentului cu chimioterapie.

Diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A, în 2009, Ana a reuşit să se vindece şi încearcă să fie un sprijin pentru alte persoane care trec prin ce a trecut ea. „Făcând chimioterapie, a început să-mi cadă părul. Pe lângă tratamentul care este foarte dur, când vezi şi că-ţi cade părul, te şochezi. Şi nu ştiam ce să fac. Nu poţi să stai toată ziua cu perucă. Şi mi-a venit ideea: acasă sau când te duci la chimioterapie, trebuie să fii comodă. Şi aşa am început să-mi fac baticuri, turbane, ca să mă simt eu comod. Apoi, mi-am deschis un site, în 2011. Fără să vreau, pe lângă faptul că am făcut baticurile acestea şi am început să le vând, am început să fac şi psihologie cu clientele mele, am povestit tot ce mi s-a întâmplat, cât de neinformată am fost eu, dar am avut noroc să fiu tratată foarte bine în Institutul Oncologic din Cluj. Şi probabil că datorită tratamentului astăzi sunt în viaţă şi pot să dau sfaturi şi altor persoane care trec prin acest diagnostic”, a mărturisit Ana Moldovan.

Cum prevenim cancerul de sân?

Deşi nu există metode clare de prevenţie, stilul de viaţă poate creşte sau scădea riscul de cancer la sân. Astfel, pentru a scădea riscul, mai ales dacă printre rude (mamă, mătuşă, bunică) există persoane care au avut cancer de sân, se recomandă:

  • limitarea alcoolului (maxim o halbă mică bere pe zi sau o jumătate de pahar de vin)
  • renunţarea la fumat
  • adoptarea unei alimentaţii echilibrate (se pare că dieta de tip mediteranean este recomandată de mulţi medici ca fiind utilă)
  • efectuarea de exerciţii fizice moderate (aproximativ 25 de minute pe zi)
  • evitarea expunerii la poluanţi

În România nu există un program de screening pentru cancerul de sân, aşa că, pentru siguranţa proprie, e bine ca fiecare femeie să îşi autopalpeze sânii lunar şi, o dată pe an, să meargă la ecografie, dacă are sub 45 de ani; dacă a depăşit această vârstă, se recomandă mamografia. Cu cât o tumoare este descoperită mai rapid, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.