Riscurile obezitatii - Bolile asociate obezitatii
Obezitatea a inceput sa acapareze in ce in ce mai mult din populatia secolului 21. Obezitatea detine un rol important in declansarea unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare, probleme respiratorii, unele boli pulmonare si articulare sau unele tipuri de cancer.
Riscurile obezitatii
Cand vorbim de obezitate, anumiti factori trebuie luati in considerare, cum ar fi: conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social, profesie.
O viata sedentara si alimentatia nepotrivita se alatura conditiilor de mediu, evenimentelor cu impact psihologic din viata unei persoane, alte probleme medicale asociate.
Un studiu publicat in Buletinul saptamanal epidemiologic al Institutului de Supraveghere Sanitara din Franta, arata ca fenomenul obezitatii difera si pe criterii de sex.
"Este un studiu inedit realizat in Franta pe probleme de epidemiologie sociala. Se observa evolutii diferite in functie de copilarie, adolescenta, nationalitatea parintilor, originea geografica si culturala. Uimitor este ca divortul pare a preveni cresterea excesiva in greutate” declara Judith Martin, doctorand la Universitatea Pierre si Marie Curie, citata de Associated Press.
Statistica realizata cu date centralizate de IMC si rata mortalitatii a dus la stabilirea de intervale standard ale greutatii: normal, subponderal, supraponderal si obezitate.
Riscurile obezitatii - CATEGORIILE DE RISC, bazate pe IMC
Subponderalitate, risc crescut: IMC mai mic de 18.5
Slab, risc redus: IMC = 18.5 - 22
Interval normal: IMC = 20 - 24.9
Supraponderalitate, risc crescut: IMC = 25 - 30
Obezitate, risc mare: IMC mai mare de 30