Rinichii tăi sunt sănătoşi?

1 2 jpg jpeg

Cum depistăm dacă rinichiul este bolnav?

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esenţială şi permite tratarea corespunzătoare, înainte ca boala să se agraveze şi să apară eventuale complicaţii.

“Funcţia renală poate fi evaluată cu ajutorul a două metode generale: analize de sânge şi de urină. Depistarea se face extrem de uşor, sunt suficiente o simplă dozare a creatininei în sânge (şi apoi calculul RFG) şi un examen de urină pentru depistarea albuminei (microalbuminurie)”, ne-a explicat dr. Gabriel Mircescu, Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila.

Care sunt simptomele?

„Din păcate, aceasta este o boală tăcută”, ne alarmează specialistul. Este puţin evidentă la debut, dar în stadii avansate, pentru menţinerea în viaţă a bolnavilor, necesită dializă sau transplant renal. De aceea, o simplă durere în dreptul rinichilor este primul semn care ne trimite la medic.

Există factori de risc?

„Sunt pacienţi predispuşi la astfel de afecţiuni printre care bolnavii de diabet, cei afectaţi de hipertensiune arterială, cei care suferă de obezitate. Sunt, însă, şi nişte factori care cresc incidenţa lor şi anume automedicaţia, alimentele, apa şi chiar aerul poluat”, a spus dr. Mircescu.

Busuiocul calmează durerile de rinichi

Simptomele pietrelor la rinichi sunt durerile puternice, senzaţia de greaţă, febra, dar sunt şi cazuri în care nu există nici un semn de boală. Busuiocul este planta de prim ajutor pentru tratarea acestei afecţiuni. Ceaiul cald sau rece, îndulcit cu miere şi consumat pe tot parcursul zilei te va scăpa de durerile care pot deveni insuportabile.

Ceaiul de mesteacăn dizolvă pietrele

Pentru a elimina pietrele sau nisipul care ne provoacă dureri cumplite este nevoie de tratament şi multe lichide. Ceaiul de mesteacăn se bea într-o concentraţie mai mare, având rolul de a dizolva pietrele. Gustul poate fi neplăcut însă îl puteţi îndulci cu miere. Se bea dimineaţa, înainte de masă.

Lactatele previn calculii renali

Alimentele care conţin calciu sunt recomandate pentru a evita formarea calculilor, studiile recente arătând că limitarea drastică a calciului ingerat creşte riscul formării pietrelor la rinichi. Cel mai indicat este să consumaţi lactate, fructe şi legume, conserve de sardine sau somon (cu tot cu oase) şi fulgi de ovăz (care se pot servi cu lapte).

Riscaţi să vă îmbolnăviţi?

Aveţi tensiunea crescută?

Suferiţi de diabet?

Sunteţi supraponderal?

Sunteţi fumător?

Aveţi peste 50 de ani?

Aveţi în familie cazuri de boli de rinichi

Suferiţi de vreo boală de rinichi?

Dacă răspundeţi cu DA la una dintre aceste întrebări, medicii vă recomandă să vă verificaţi periodic „sănătatea” rinichilor voştri. Faceţi-vă un test de sânge pentru a determina nivelul creatininei şi un examen de urină.

Asta pentru că o persoană adultă din 10 are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă aproximativ 2 milioane de persoane afectate de boală. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant.