Remedii verzi care vin de hac anxietăţii de primăvară
Îngrijorare, insomnie, irascibilitate… Ritmul agitat, problemele de acasă şi cele de la serviciu sunt doar câţiva dintre factorii care alimentează anxietatea de primăvară. Iată câteva remedii naturale care combat principalele simptome!
Problemele cu somnul, depresia, stările de anxitate, de irascibilitate şi oboseala generală sunt doar câteva dintre semnalele pe care organismul le trasmite atunci când stresul devine parte din viaţa de zi cu zi. Fiecare problemă îşi are leacul ei. Descoperă-le mai jos!
Levănţica ,,alungă“ depresia
Depresia este o afecţiune întâlnită atât la adulţi, cât şi la adolescenţi şi se manifestă prin stări de tristeţe, lipsă de interes pentru orice tip de activitate, dar şi senzaţia de oboseală fizică şi psihică. Pentru atenuarea stărilor de depresie poţi prepara o infuzie din părţi egale de dafin (crenguţe înfrunzite), sunătoare (plantă înflorită) şi coajă de bergamotă. Adaugă 1-2 linguriţe de amestec, la o cană cu apă fierbinte şi lasă la infuzat. Poţi bea câte 2-3 căni pe zi, înainte sau după masă. Şi levănţica este recunoscută pentru proprietăţile sale curative când vine vorba de depresie. Prepară o infuzie de levănţică, adăugând 1-2 linguriţe de flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 10 minute, după care strecoară amestecul şi bea câte o cană, de 3-4 ori pe zi.
Insomnie? Încearcă masajul cu uleiuri esenţiale!
Trezirile dese din timpul nopţii şi dificultatea de a adormi duc la o stare de oboseală accentuată a organismului. Nu te grăbi să apelezi la somnifere! Poţi încerca un preparat pe bază de uleiuri esenţiale volatile (în funcţie de preferinţe) pentru masaj. Insistă în special în zona tâmplelor, a cefei şi pe spate. Astfel te vei putea relaxa, iar somnul va reveni. Dacă ceaiul de tei sau paharul cu lapte cald nu îşi fac efectul, încearcă infuzia din rădăcini de valeriană. Adaugă o linguriţă de rădăcini de plantă la o cană cu apă fierbinte şi las-o acoperită timp de 10 minute. Bea câte o cană de ceai cu o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru a schimba gustul, poţi îndulci ceaiul cu o linguriţă de miere sau poţi încerca să adaugi la început şi o linguriţă de rădăcini de sunătoare.
Anxietatea cauzată de stres trece cu passiflora
Stare de agitaţie, de teamă, urmate de un atac de panică. Stresul cotidian poate fi de cele mai multe ori factorul declanşator al stării de anxietate. Însă anumite plante pot fi de folos pentru a scăpa de teama permanentă. Prepară-ţi o infuzie din părţi egale de passiflora (flori şi frunze) şi flori de hamei şi tei. Adaugă 1-2 linguriţe din acest amestec la o cană cu apă clocotită, după care poţi bea câte 2-3 căni pe zi, însă doar înainte sau după masă. Indicat pentru stările de anxietate este şi ceaiul cu efect relaxant din amestec de plante. 10 grame de frunze de roiniţă, 10 grame frunze de mentă, 15 grame rădăcină de valeriană, 20 de grame de portocal, 15 grame de anason şi 20 de grame de passiflora. Iei 2 linguriţe din acest amestec şi le adaugi într-un sfert de litru de apă, după care lasă la infuzat timp de 15 minute. Strecoară şi bea câte o cană seara, timp de cel puţin 3 luni.
Baie de plante relaxantă
Pentru calmarea stărilor de nervozitate şi pentru a te relaxa pe deplin poţi încerca o baie calmantă cu următorul amestec de plante: câte 100 de grame de flori de levănţică, muşeţel, de flori de soc, muguri de molid, rădăcină de obligeană, adăugate în 2-3 litri de apă clocotită. Fierbi amestecul, după care îl strecori şi îl adaugi în apa de baie. Încearcă să faci o baie de 15 minute, după care să te înveleşti în ceva cald şi te gândeşti la lucruri liniştitoare.