Vitamine şi remedii adjuvante în COVID-19. Iată ce te poate ajuta să înfrunţi mai bine boala!

1 vitamina d covid jpg jpeg

Încă de la început îţi spunem că infecţia COVID-19 trebuie tratată de doctor şi că nu este indicat să iei medicamente, suplimente sau diverse remedii la întâmplare, ci doar la recomandarea acestuia. Şi nu uita că vaccinarea este importantă.

Studiile legate de rolul vitaminelor şi a altor compuşi (minerale etc.) în prevenirea şi tratarea COVID-19 sunt contradictorii: unele au arătat efecte benefice, în timp ce altele au concluzionat că nu aduc avantaje. Aşadar, reţine că vitaminele, mineralele şi alte nutrimente NU tratează COVID-19, dar pot susţine organismul în lupta cu boala.    VITAMINA C are rol imunomodulator, îmbunătăţeşte răspunsul imunologic şi ajută la stabilizarea vaselor de sânge. Surse naturale de vitamina C: citricele (portocale, lămâi), ardeiul roşu, măceşele, varza, afinele.    VITAMINA D. S-a observat că pacienţii cu deficit de vitamina D au un risc mai mare de îmbolnăvire şi de evoluţie severă. Suplimentarea poate avea efect benefic, dar dozele trebuie stabilite de medic, pentru fiecare persoană în parte, în funcţie de vârstă şi de alte particularităţi.

Ce mai poate ajuta 

-

poate avea acţiune antivirală. Unele studii au arătat că zincul şi vitamina C pot reduce durata şi severitatea răcelilor. Surse naturale de zinc: carnea, stridiile, nucile, seminţele de dovleac, năutul, lintea, fasolea.   

- Consumă

, microorganisme care menţin echilibrul florei intestinale şi al imunităţii. Sunt prezente în chefir, iaurt, murături, ceaiul kombucha.

-

au arătat, într-un studiu, că reduc riscul infecţiei cu COVID-19 la femei. Alte cercetări au arătat că acest compus poate ajuta la prevenirea formelor grave de boală. Sardinele, somonul, seminţele de in, nucile şi avocadoul sunt surse de acizi graşi Omega-3.

-

, un polifenol din clasa flavonoidelor, are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. Acest compus este prezent în ceai verde, sunătoare, citrice, mere, ceapă, roşii, ulei de măsline.  

- Remedii precum

au proprietăţi antivirale şi pot fi de ajutor, cu toate că eficienţa lor pe coronavirusuri nu a fost testată.   

-

(prezent în strugurii negri, afine, prune), curcuma şi melatonina au arătat, în cadrul unor studii, acţiune benefică în COVID-19.   

 Citeşte şi:

Vaccinează-te, urmează sfatul medicului şi nu te baza doar pe remedii naturale pentru a trata COVID-19!  

 Atenţie la următoarele semne! 

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) recomandă solicitarea de urgenţă a controlului medical în cazul în care apar: respiraţia dificilă, presiunea toracică persistentă, faţa sau buzele albăstrui, confuzia şi incapacitatea de a rămâne treaz.  

   

SFATUL SPECIALISTULUI

medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală, clinica Biolumimedica, Bucureşti, tel. 0722.644.706

Pe lângă tratamentul alopat stabilit de medicul de familie sau infecţionist, simptomele COVID-19 pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor naturale. De asemenea, este cunoscut faptul că un sistem imunitar suficent de puternic ne va ajută să luptăm mai bine cu virusul şi să evităm anumite complicaţii care pot apărea. Printre terapiile naturiste pe care le puem folosi în prevenţia şi tratamentul infecţiei cu COVID-19 amintesc gemoterpaia şi apiterapia.

În ceea ce priveşte gemoterapia, există mai multe preparate care se pot utiliza, atât cu efect profilactic, dar mai ales în timpul bolii, ţinând cont de patolgiile preexistente şi de factorii de risc ce pot conduce spre complicaţii.

Extractul gemoterapic din muguri de coacăz negru (Ribes nigrum) are efect antiinflamator asemănător cu al cortizonului şi imunomodulator, putând fi folosit atât la adulţi, cât şi la copii începând cu vârstă de 1 an. Tot pentru proprietăţile lor imunomodulatoare pot fi folosite şi extractele gemoterapice din mlădiţe de măceş (Rosa canina) şi muguri de mesteacăn pufos (Betula pubescens), care sau remarcat printr-un conţinut ridicat de compuşi polifenolici şi flavonoide utile atât în preventie, cât şi în tratament, măceşul având şi efect antialgic în cazul durerilor de cap.

Pentru simptomele respiratorii ale infecţiei manifestate prin tuse seacă putem folosi extractul din muguri de caprifoi negru (Lonicera nigra) şi mugurii de călin (Viburnum lantana) cu efect bronhodilatator şi de drenaj asupra plămânului, fiind utile atât în timpul bolii, cât şi pe perioada convalescenţei.

În cazurile cu febră şi dureri musculare şi articulare, putem folosi extractul din muguri de arin negru (Alnus glutinosa), care are efect antitermic şi antiinflamator, precum şi combinaţii de gemoterapice (coacaz-măceş), cu extracte fitoterapice ca eupatorium perfoliatum sau iarba-febrei, care reduce temperatura crescută, scade intensitatea frisoanelor şi ameliorează contracturile musculare, ori plante care cresc vitaliatatea organismului cum este ginsengul siberian.

Dintre produsele apicole aş aminti propolisul, cu proprietăţi imunomodulatoare, antibacteriene şi antivirale dovedite prin studii, fiind un medicament natural foarte puternic. Forma de administrare cel mai des folosită este cea de tinctură, care se se amestecă cu miere sau se picură pe o bucăţică de pâine.

Citeşte şi: