Vinurile medicinale: cum le prepari şi ce avantaje au

1 vin medicinal jpg jpeg

Mult mai puţin cunoscute decât vinurile de masă, aceste licori au proprietăţi medicinale impresionante datorită fructelor sau legumelor adăugate.

Vinurile obţinute din struguri îşi sporesc calităţile când sunt macerate fructe sau diverse plante medicinale în ele. Reţetele sunt destul de uşor de făcut chiar acasă şi nu necesită o cheltuială mare sau un efort deosebit. Important e să ştim ce durere vrem să alinăm sau ce inconfort fizic ne propunem să înlăturăm, apoi trebuie să aflăm ingredientele necesare îmbunătăţirii stării noastre de sănătate. De asemenea, e bine de ştiut că o doză nu trebuie să depăşească 25 – 50 de ml. De preferat e să se administreze câte 3 doze pe zi, înainte de masă, pentru un efect optim, şi să se folosească vinuri de ţară, cât mai naturale. Vinurile medicinale sunt contraindicate copiilor şi adulţilor cu afecţiuni cardiace, hepatice şi renale grave sau care suferă de ulcer gastroduodenal. 

Citeste si: Ce nu ştiai că poţi trata cu bitter suedez

Amestec de fructe, pentru imunitate

  • Pentru o imunitate mai bună şi combaterea anemiei sunt recomandate vinurile din fructe. Într-un litru de vin alb se adaugă 800 de g de mere (curăţate de coajă), 200 g de prune uscate, 50 g de stafide, 1 linguriţă de vanilie, 10 cuişoare, 120 de g de zahăr şi se lasă totul la macerat, într-un borcan, 21 de zile. Apoi se strecoară vinul obţinut şi se depozitează la rece. Se consumă câte 50 de ml, de 3 ori pe zi, 3 săptămâni.
  • Coacăzele, afinele şi murele sunt un tonifiant capabil să revitalizeze întregul organism, datorită antioxidanţilor pe care-i conţin. Fructele de pădure mai au şi proprietatea de-a combate anemia şi-a înlătura oboseala accentuată, iar reţeta pentru vinul de coacăze este destul de simplă – se amestecă 1,5 kg de coacăze într-un litru de vin roşu şi se lasă la macerat 24 de ore. Apoi, totul se presează şi se filtrează cu ajutorul unui tifon. Lichidul obţinut se amestecă cu 450 g de zahăr, se fierbe 5 minute şi se lasă apoi la răcit. Trebuie păstrat în locuri răcoroase, în sticle închise la culoare, pentru a-şi păstra proprietăţile. Hipertensivii şi cei care suferă de artrită pot bea de 3 ori câte 50 de ml, înainte de masă, pentru ameliorarea simptomelor.

Afinele au efect antiinfecţios

  • Vinul de afine e recomandat în caz de gută sau celor care au o infecţie. Pentru a-l prepara, adaugă 500 de g de afine într-un recipient în care ai turnat 2 pahare de apă, apoi pune-l pe foc şi lasă-l la fiert timp de 15 minute. Adaugă 1 litru de vin roşu şi continuă firberea încă un sfert de oră. Filtreză tot şi toarnă apoi în sticle. Se bea înainte de mese câte 50 de ml.
  • Alcoolul de mure, care sporeşte imunitatea şi este benefic celor cu tulburări gastrice, se prepară astfel: 1 litru de vin roşu se toarnă peste 1 kg de mure zdrobite, se lasă la macerat 24 de ore, apoi se pune totul în blender şi se amestecă cu 300 de g de zahăr. Se fermentează 15 zile şi se consumă, din sticle închise la culoare, câte 50 de ml, de 3 ori pe zi.

Vinul de ceapă alină tusea

  • Vinul de ceapă este eficient în tratarea tusei şi nu necesită decât 200 de g de ceapă tăiată mărunt, 100 g de miere şi 1 l de vin de ţară. Întregul amestec se lasă la macerat 10 zile, după care se filtreză şi se consumă câte 3-4 linguri pe zi.
  • Vinul de ridiche neagră se recomandă în reumatism, atrite, artroze şi spondiloze şi se prepară astfel: se dă pe răzătoare 1 ridiche neagră (cu coajă cu tot), se amestecă cu 1 litru de vin alb şi dulce şi se lasă la macerat 2 săptămâni. Se beau câte 50 de ml dimineaţa, 2-3 săptămâni, după ce a fost filtrat tot amestecul. Alcoolul din mărar reglează tensiunea şi te scoate din crizele de astm dacă pui la macerat 10 zile, următoarele ingrediente: 1 l de vin alb, 50 g de mărar, 25 g de seminţe de anason, 100 g de zahăr şi 25 ml de rachiu. După filtrare se consumă câte 50 ml de 3 ori pe zi, 1 lună.

INFO

Ştiai că vinul de mentă este afrodiziac? Pentru a aprinde flacăra pasiunii, amestecă 500 ml de infuzie de mentă cu 500 ml de vin alb şi 30g de miere, după care lasă totul la macerat 40 de zile. Strecoară şi apoi consumă câte 50 ml, de 3 ori pe zi, 1 lună.