Top 10 surse naturale de vitamina C

1 maces jpg jpeg

Ştim cu toţii că vitamina C este cel mai de nădejde aliat al imunităţi. Necesarul zilnic ni-l putem asigura prin consumul zilnic de fructe şi legume.

1. Măceşele

Fructele acestui arbust sălbatic conţin mai mult de 1.200 mg de vitamina C la 100 de grame. Gemul de măceşe este un deliciu, iar ceaiul un răsfăţ sănătos în serile de iarnă.

2. Cătina

Supranumită „lămâia nordului”, cătina îşi depăşeşte surata aurie în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina C: 100 g de fructe de cătină conţin aproximativ 600 de mg. Le putem consuma sub formă de sirop, fructe uscate sau ulei, care se găseşte la raioanele cu produse naturiste.

3. Guava

Fructul exotic adus din ţările asiatice poate fi consumat crud – curăţat de coajă şi tăiat felii. De asemenea, poate fi adăugat în salatele de fructe sau în cele de legume.

4. Afinele

Reprezintă o sursă generoasă de vitamina C, dar şi de fibre, şi au un conţinut scăzut de calorii. În plus, afinele reduc riscul de cancer mamar, ameliorează infecţiile tractului urinar şi menţin sănătatea cavităţii bucale.

5. Pătrunjelul

Din păcate, prepararea termică a acestui zarzavat inactivează multe dintre substanţele active terapeutic. De aceea, e indicat să îl consumăm crud, presărat peste mâncăruri sau în salate.

6. Legumele verzi

Varza, broccoli, dovleceii şi feniculul ne oferă alte surse valoroase de vitamina C, direct din farfurie.

7. Ardeiul

Indiferent de culoare, un singur ardei poate acoperi necesarul zilnic al unei persoane. Cel mai bogat în vitamina C este însă ardeiul roşu.

8. Kiwi

Fructul de kiwi este foarte bogat în această vitamină importantă, care acţionează ca un antioxidant puternic. Un fruct şi jumătate pe zi ţine doctorul departe.

9. Spanacul

La concentraţia de vitamina C se adaugă conţinutul mare de minerale al frunzelor de spanac. Ideal ar fi să le mănânci crude, în salate, sau fierte un timp foarte scurt.

10. Citricele

Deşi sunt cele mai cunoscute surse de vitamina C, se clasează abia pe ultimul loc în top 10. Lămâile şi portocalele conţin aproximativ 50 mg/100 g de fruct, iar grepfrutul 30 mg.

Bine de ştiut

Pentru conservarea conţinutului de vitamina C din fructe şi legume, cel mai indicat este să le consumi nepreparate. Dacă le amesteci cu alte alimente, de pildă în salate, nu lăsa amestecul să stea prea mult înainte de a fi consumat.