Terapia cu n─âmol: cum se face ┼či cui ├«i este indicat─â

1 2 jpg jpeg

Terapia cu nămol, utilizată în câteva staţiuni din România, poate fi utilă mai ales în caz de boli articulare, probleme ale pielii sau circulaţie proastă.

Terapia cu n─âmol sapropelic sau de turb─â este una u┼čor de pus ├«n practic─â at├ót pentru persoanele s─ân─âtoase, asupra c─ârora are efect detoxifiant ┼či relaxant, c├ót ┼či pentru cele care sufer─â de diverse probleme de s─ân─âtate care se pot trata astfel: afec┼úiuni reumatismale degenerative sau de tip inflamator, boli dermatologice, ginecologice ┼či ale sistemului nervos central ┼či periferic. Tratamentele se aplic─â fie prin b─âi de n─âmol ├«n cad─â, fie prin ├«mpachet─âri calde sau reci.

Cum se procedeaz─â

Pentru baie, pacientul se scufund─â 15-30 de minute ├«ntr-o cad─â umplut─â cu ap─â ┼či n─âmol, la temperatura de 36-40 ┬░C, dup─â care se spal─â cu ap─â simpl─â la temperatura corpului. ├Ämpachetarea cald─â const─â ├«n aplicarea de n─âmol la temperatura de 40-45 ┬░C ┼či ├«nvelirea pacientului. Pentru un efect satisf─âc─âtor, acesta va sta a┼čezat pe un pat terapeutic cel mult o jum─âtate de or─â. ├Ämpachetarea rece se face dup─â o expunere prealabil─â la soare. N─âmolul este aplicat rece pe pielea cald─â, dup─â care se continu─â expunerea la soare pentru cel mult o or─â. ├Än acest timp, n─âmolul se usuc─â ┼či ├«┼či schimb─â culoarea. La finalul expunerii, pacientul se spal─â cu ap─â c─âldu┼ú─â.

Terapia cu n─âmol, util─â ├«n boli reumatismale ┼či infertilitate

├Än Rom├ónia, exist─â mai multe sta┼úiuni unde se practic─â tratamentele cu diverse tipuri de n─âmol. N─âmolul de la Techirgiol este folosit pentru tratarea unor afec┼úiuni precum artrozele periferice, poliartrita reumatoid─â, spondilit─â anchilozant─â, hemiplegii, insuficien┼ú─â ovarian─â, psoriazis, eczeme ┼či multe altele. N─âmolul de turb─â de la Vatra Dornei, extras din zona Poiana Stampei, este util ├«n caz de afec┼úiuni ale aparatului locomotor, boli ale aparatului respirator ┼či digestiv, dar ┼či ca profilactic pentru persoanele s─ân─âtoase, afectate de stres ┼či sedentarism.

La Sovata, unul dintre cele mai solicitate tratamente este cel cu n─âmol din Lacul Ursu, pentru tratarea infertilit─â┼úii ┼či a altor probleme ale zonei genitale. ÔÇ×Prin con┼úinutul ridicat de sare, apa ┼či n─âmolul sapropelic extrase din Lacul Ursu au efect antiinflamator, resorbtiv ┼či biotrofic: dilat─â trompele uterine prin resorb┼úia lichidului intercelular secundar anexitelor repetate; ├«nmoaie aderen┼úele prezente de regul─â ├«n bolile inflamatorii pelvine ┼či activeaz─â vasculariza┼úia local─â, preg─âtind uterul pentru buna implantare a embrionului. O form─â particular─â de aplica┼úie de n─âmol este tamponul vaginal. Acesta este practicat ├«n condi┼úii de igien─â riguroas─â, pe masa ginecologic─â, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40 ┬║C pentru15-30 minuteÔÇŁ, spune dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie.

Terapia cu nămol nu se va aplica în zona genitală în caz de ciclu menstrual, sarcină, fibrom uterin, chisturi de mari dimensiuni (peste 3,5 cm), în stadiul acut al anexitei sau în termenul de sub 8 săptămâni după operaţia de reconstrucţie a trompei uterine (neosalpingostomie), în cazul dezobstrucţiei tubare sau al altor intervenţii chirurgicale în sfera genitală.

Aten┼úie la falsul n─âmol terapeutic! Evit─â v├ónz─âtorii de pe plaj─â ┼či apeleaz─â la profesioni┼čtii din sta┼úiuni pentru tratament.