Cum poţi întrebuinţa oţetul în treburile gospodăriei
Oţetul este un ingredient minune în casa omului, şi nu doar datorită aromei şi a gustului acru pe care îl dă salatelor şi supelor. Oţetul este utilizat în diverse activităţi ce ţin de casă, de bucătărie, de curăţenie.
Bunicii noştri cunoşteau foarte bine şi alte întrebuinţări ale oţetului în casă sau bucătărie. De exemplu, carnea care vi se pare că a prins miros de frigider după ce aţi lăsat-o pe timpul nopţii la dezgheţat, se pune într-un castron cu apă şi oţet pentru a dispărea mirosul. Nu se ţine mai mult de 5-10 minute.
Utilizează oţetul pentru îndepărtarea mirosului de peşte şi carne
Peştele ambalat în hârtie se scoate şi se înveleşte într-un şervet udat cu oţet. Apoi, se păstrează într-un vas de inox sau într-un vas emailat. Când peştele proaspăt prins miroase a noroi i se pune în gură o linguriţă de oţet. Se ţine de urechi, pentru ca oţetul să pătrundă în tot corpul. Acest lucru se face înainte de a fi curăţat de solzi şi se a i se scoate măruntaiele.
Atunci când se prepară peşte fiert şi carnea se desprinde foarte uşor de pe oase, se pune în apa în care se fierbe puţin oţet de calitate bună. Peştele abia prins are un miros de mâl. Pentru a îndepărta acest miros, după ce îl frigeţi, vaporizaţi fiecare bucată de peşte fierbinte cu puţin oţet de mere. Îi va conferi o aromă picantă şi va atenua mirosul de apă.
Despre întrebuinţările deosebite ale oţetului în casă nu se cunosc prea multe, din păcate. Oţetul este unul dintre cei mai buni dezinfectanţi naturali. Bunicii îl foloseau inclusiv pentru tratarea râiei, se clăteau cu apă şi oţet în cantităţi egale după tratamentul pentru rănile de la boală. Oţetul poate dizolva calcarul de pe oalele în care se fierbe apă sau din carafa de apă. Pentru oale, se fierbe apă împreună cu puţin oţet, calcarul va dispărea. Pentru carafele sau sticlele cu apă care au calcar, se lasă pline cu apă şi oţet 24 de ore, calcarul nu va mai fi.
Poţi curăţa maşina de spălat şi frigiderul
Când vreţi să curăţaţi maşina de spălat de calcar şi alte impurităţi, turnaţi în locul unde se pune detergent o sticluţă de oţet bun, lăsaţi maşina fără rufe şi porniţi la cel mai scurt program. Faceţi aşa regulat, maşina va avea viaţă mult mai lungă.
Dacă în casă s-a fumat, se lasă 2-3 boluri pline de oţet, acesta va absorbi mirosul de tutun, dar şi alte mirosuri neplăcute din casă. Când aveţi probleme cu chiuveta înfundată, turnaţi un litru de oţet clocotit, acesta desfundă orice chiuvetă înfundată.
Petele vechi şi noi de pe covoare se înlătură imediat cu apă caldă în care se pune puţin oţet şi puţin săpun ras. Se freacă cu o perie aspră, se clăteşte cu apă curată şi se usucă cu o cârpă absorbantă.
Absolut toate suprafeţele din casă pot fi frecate şi dezinfectate cu oţet. Interiorul frigiderului, cuptorului şi a maşinii de spălat se dezinfectează cel mai bine cu oţet. Se foloseşte apă pentru diluarea oţetului, astfel pot apărea arsuri la nivelul pielii. Robinetele şi alte suprafeţe din inox devin impecabile dacă sunt frecate cu puţin oţet, apoi lăsat să acţioneze 10 minute şi şterse cu o cârpă uscată.
Te ajută să întreţii draperiile, canapelele şi geamurile
Draperiile din materiale grele, greu de coborât pentru curăţare se pot aspira cât mai des, apoi se pulverizează cu un spray în care s-au introdus 2 căni de apă caldă şi 1 lingură de oţet. Cutele formate în timp vot dispărea, iar mirosurile îmbibate în ele nu vor mai fi.
Absolut toate depunerile de calcar, cum se fac pe cele de pe sita duşului, dispar imediat dacă sunt scufundate în oţet pur. De asemenea, saltele de la pătuţurile copiilor, care au pete de urină se curăţă cu apă caldă şi oţet. Se lasă apoi la uscat undeva la soare.
Fotoliile şi canapele de piele, după ce sunt şterse de praf bine, se spală cu un burete înmuiat în apă, în care s-a adăugat o lingură de oţet de vin sau oţet de fructe. Se şterg şi se aplică un amestec de albuş de ou şi ulei de in. Se freacă apoi cu o cârpă moale. De asemenea, acestea îşi păstrează aspectul şi moliciunea, dacă de două ori pe an sunt curăţate cu un amestec de 1 lingură oţet şi 2 linguri de ulei de in. Se aplică şi se lasă să se pătrundă 24 de ore, apoi se lustruieşte cu o cârpă moale.
Geamurile devin strălucitoare cu următoare soluţie ecologică de spălat geamuri: ½ litru de apă, 3 linguri de oţet şi ½ linguriţă de săpun lichid. Oţetul degresează şi este excelent pentru îndepărtarea petelor de var, săpunul scoate petele rezistente de murdărie. Se pulverizează bine geamurile cu ingredientele amestecate bine şi se freacă bine cu un burete pentru a îndepărta petele şi murdăria. La final, clătiţi cu un lichid care vă va face geamurile să strălucească: 20 ml oţet de mere aromat, 20 picături ulei aromat de lămâie şi 20 de picături de ulei aromat de portocale, plus 2 linguri de apă. Se pun toate ingredientele într-o sticlă, se clătesc geamurile şi se şterg cu bucăţi de ziar.
@freepik