Ce proprietăţi curative au îmbrăţişările

1 2 jpg jpeg

Atingerile pline de afecţiune sunt gesturi cu efect terapeutic extraordinar. Uneori, au o putere mai mare decât a medicamentelor. O îmbrăţişare, o mână pe umăr în semn de îmbărbătare eliberează în corpul celui care primeşte gestul o substanţă numită oxitocină, hormon care relaxează, redă încrederea în însănătoşire, alungă supărarea.

Exemplul cel mai bun că îmbrăţişările sunt vindecătoare este oferit de copii. Când nu se simte bine, un copil se cuibăreşte în braţele mamei şi-i caută sprijinul, căldura. Contactul cu părinţii este indispensabil dezvoltării emoţionale şi sociale a oricărui copil, nu doar pentru menţinerea sănătăţiilui. Apropierea fizică are efect de liniştire, de confirmare a siguranţei.

Diminuează efectele stresului

În multe situaţii, stresul nu poate fi evitat, de aceea ce putem face este să contracarăm efectele produse de acesta prin păstrarea legăturii cu cei dragi, prin gesturi afectuoase. Indiferent de vârstă, avem nevoie de contactul fizic cu cei pe care-i iubim, prin îmbrăţişări. Se aseamănă mult cu meditaţia şi râsul. Ne învaţă să trăim şi să ne bucurăm de prezent.

Alină durerile şi scad tensiunea arterială

În timp de îmbrăţişezi, eliberezi endorfine la nivelul creierului, iar acestea reduc intensitatea durerii şi accelerează circulaţia sângelui în corp, inclusiv în ţesuturile moi. Şi pulsul poate fi scăzut în acest mod simplu, ceea ce duce la o normalizare a tensiunii arteriale şi la o îmbunătăţire a stării de sănătate în cazul cardiacilor. Efectul de combatere a hipertensiunii este creat şi prin faptul că atingerea activează receptorii din piele numiţi corpusculi Pacini, responsabili de sensibilitatea la presiune, iar ei transmit semnale către nervul vag, o regiune a creierului care, prin stimulare, pe lângă alte funcţii, reduce tensiunea arterială.

Cresc imunitatea

S-a observat în urma unor studii că, persoanele care se implică mai des în certuri şi care primesc mai puţine îmbrăţişări se îmbolnăvesc mai des, fiind mai sensibile în faţa unor virusuri care provoacă infecţii respiratorii. Prin acest gest scade, de fapt, nivelul de hormon al stresului, care blochează sau îngreunează capacitatea de apărare a organismului, şi creşte pe acelea de hormoni şi peptide care reglează funcţionarea sistemului imunitar.

Alungă anxietatea, fricile

Printr-o simplă îmbrăţişare ai puterea de a schimba ceva. La nivelul creierului amândurora sunt eliberaţi o serie de hormoni: dopamină, endorfine, serotonină. Toate redau o stare de bine emoţională, bucurie, mulţumire sufletească, pentru că fiecare trăieşte un sentiment de acceptare, de înţelegere.

Sfat

Cu cât îmbătrâneşti mai mult, cu atât mai fragil eşti din punct de vedere fizic, deci contactul cu ceilalţi devine mai important pentru menţinerea sănătăţii.