Ce nu ştiai că poţi trata cu bitter suedez

1 2 jpg jpeg

Disponibil atât în formă alcoolică, cât şi nealcoolică, bitterul suedez se prepară în diverse moduri, fiind aromatizat în mod tradiţional cu aloe, şofran, smirnă, camfor, genţiană şi alte plante terapeutice. Tonicul este recomandat contra balonării şi indigestiei, dar şi în tratarea hemoroizilor, a alergiilor şi problemelor pielii.

O mai bună digestie

Bitterul suedez este cunoscut ca un remediu imbatabil în tratarea balonării, a constipaţiei şi a indigestiei. Susţine funcţiile biliare, pancreatice şi secreţia gastrică, combate crampele şi senzaţia de greaţă, favorizând eliminarea toxinelor. Acţionează ca un laxativ blând. Tratamentul trebuie luat dimineaţa şi seara, câte 1 linguriţă, diluat în puţină apă. În astfel de probleme e indicată varianta cu alcool.

Util în problemele menstruale

Pentru menstruaţiile abundente, neregulate sau însoţite de dureri este recomandat bitterul suedez nealcoolic. Trebuie să iei din tinctură câte 1 linguriţă înainte de fiecare masă principală, 4-5 zile înainte de menstruaţie şi să continui tratamentul încă 4-5 zile după. Diluează în puţină apă.

Reduce stările de ameţeală

Pentru stările uşoare de ameţeală, dar şi pentru cele care te ţin la pat, bitterul suedez este recomandat cu încredere de fitoterapeuţi. Ia 1-2 linguriţe, cu 2/3 pahar cu apă, imediat după masă, o singură dată pe zi, de preferat în prima parte a zilei. Cel mai bine este ca, după o cură de 4-6 săptămâni, să faci o pauză de cel puţin o lună. Bitterul poate fi alcoolic sau nealcoolic.

De ajutor în caz de hemoroizi

Scaunele cu sânge sunt comune în rândul celor care au hemoroizi şi este indicat să nu amâni vizita la medic, dacă ai o astfel de problemă. Îmbibă o dischetă de bumbac (o bucată de vată sau o dischetă pentru demachiat) în bitter suedez (varianta cu alcool) şi tamponează uşor zona cu probleme. Remediul este util şi în leziunile minore, cum ar fi genunchi loviţi sau mici tăieturi.

Întăreşte imunitatea

Pentru îmbunătăţirea capacităţii organismului de a se apăra şi întări, este recomandat bitterul suedez. Diluează o linguriţă de tinctură într-un pahar de 250 ml de apă, de 2 ori pe zi. Este eficient chiar şi în tratarea răcelilor. După o cură de 2-3 săptămâni, este recomandat să faci o pauză de minim o săptămână.

Prepară remediul la tine acasă

10 g aloe vera (poate fi înlocuită cu pulbere de pelin), 5 g smirnă, 2 g şofran, 10 g frunze de senna, 10 g camfor natural, 10 g rădăcini de rubarbă, 10 g mană,10 g theriac veneţian, 5 g frăsinel, 10 g rădăcini de angelică şi 10 g rădăcini de zedoarie (turmeric alb). Pune acest amestec într-o sticlă de 2l, cu gât larg. Adaugă 1,5 litri de alcool de 38% până la 40%.

Pentru versiunea nealcoolică, înlocuieşte alcoolul cu apă. Lasă sticlă în picioare, la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Agit-o zilnic. Strecoară apoi lichidul şi pune-l în sticluţe mici, închise ermetic. Depozitează recipientele într-un loc răcoros, ferit de lumină. În acest fel poate fi păstrat timp de mai mulţi ani. Agită bine înainte de folosire!

Bitterul suedez poate fi folosit şi pentru…

… îmbunătăţirea memoriei.

… eliminarea cearcănelor.

… ameliorarea durerilor de măsele.

… tratarea amigdalitei.

… un somn odihnitor.

Administrat intern, bitterul suedez ar trebui să fie băut doar diluat cu ceai de plante medicinale sau cu apă. În sarcină şi în alăptare, acest remediu trebuie evitat complet.