Castravetele amar, ideal pentru diabetici

1 2 jpg jpeg

Probabil ai văzut pe la anumite tarabe un soi de castraveţi creţi. Sunt fructele unei plante care produce insulină vegetală cu efecte benefice asupra diabetului şi a altor boli.

Ce este momordica?

O liană bogată în insulină care este un antidiabetic veritabil şi de cea mai bună calitate. Îl poţi creşte în sere, vara pe terasă, balcon sau chiar la tine în apartament. Poţi să foloseşti atât fructul, cât şi lăstarii tineri şi frunzele pentru salate sau în supe.

Ştiai că...

...şi-a câştigat numele de plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri, când în China era folosită doar pentru familia regală?

Cum se cultivă?

Dacă ai diabet, atunci o soluţie potrivită pentru tine este aceea de a procura seminţele acestei plante şi de a le planta în ghiveci. Astfel, vei avea zilnic în casă castraveţi amari şi proaspeţi, mai ales că o plantă poate face până la 20 de castraveţi.

Un aspect favorabil este acela că această plantă se adaptează destul de bine atât climei, cât şi solului din ţara noastră, mai mult de atât în partea de sud a ţării se obişnuieşte plantarea lui în luna aprilie, iar în nord în luna mai. Este o plantă destul de rezistentă chiar şi la temperaturi de 40 de grade. Doar 32 de grade îi sunt suficiente pentru a se coace şi nu are nevoie de tratament pentru dăunători sau de irigare excesivă. În doar 2 săptămâni apar primele rezultate, castraveciorii verzi-gălbui.

După ce ai obţinut castraveţii amari, îi poţi păstra până la 2 săptămâni la frigider, îi poţi mura, usca sau măcina şi consuma un vârf de cuţit de pulbere înainte de fiecare masă.

Are şi efect antitumoral

Este considerat cel mai bun remediu pentru diabet, dacă mai faci şi puţină mişcare. Studiile unor cercetători americani au scos la iveală faptul că această plantă are efecte antitumorale şi ajută deopotrivă atât pancreasul cât şi ficatul şi fierea.

Un aspect destul de plăcut este faptul că poate fi consumat şi preventiv, existând şi varianta de capsule medicinale pe bază de momordică care pot fi administrate sub atenta supraveghere a unui specialist homeopat.

În cazul în care vrei să devii părinte, este bine să le eviţi până când îţi îndeplineşti visul, acesta deoarece capsulele au un puternic efect antifertilitate.

Pe plan mondial, este recunoscut şi sub denumirea de pepene amar, karela sau goya, fiind cea mai amară legumă din întreaga lume, care întrece inclusiv pelinul.

Află motivele pentru care e bine să mănânci mai des castraveţi AICI

Ce conţine momordica?

Castravetele amar este o excelentă sursă de fibre, antioxidanţi şi vitamine, precum A, B şi C. Este sărac în carbohidraţi, calorii şi grăsimi, deci poate fi folosit fără a-ţi mări numărul kilogramelor .

Jurnalul „Acta Framaceutica” a publicat în anul 2008 un studiu conform căruia castravetele amar conţine cantităţi semnificative de fenoli şi de flavonoide cu efect antioxidant. De aceea, poate fi folosit pentru a trata diferite afecţiuni.

Poţi să consumi această plantă sub formă de ceai, pe care îl poţi procura din magazinele cu produce naturiste. De asemenea, poţi să faci suc din castraveţii amari sau să râşneşti seminţe şi să le adaugi în mâncare.

Reduce intensitatea durerilor

Este considerat un remediu natural eficient pentru infecţiile bacteriene, pojar, iritaţii, reumatism, tumori, diabet şi un ajutor de nădejde pentru ameliorarea durerilor şi a evoluţiei celulelor canceroase. Studii făcute în legătură cu această maladie au fost publicate în anul 2007 în Farmacia Biochimică şi menţionează faptul că anumiţi compuşi din această plantă ajută la distrugerea celulelor de cancer mamar, mai ales. În plus reuşeşte să întărească imunitatea celor care se luptă cu această maladie.

Insulina vegetală a diabeticilor

Castravetele amar se bucură de acest prestigiu, mai ales datorită compuşilor similari insulinei care au efecte hipoglicemiante.

Astfel că fitoterapeutul român Ovidiu Bojor, după ce a studiat intens această afecţiune şi proprietăţile castravetelui amar, a recomandat consumul lui ca atare sau sub formă de suc, fiind de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu această maladie.

Sursă foto: 123RF