Aşa scapi de o durere cronică, fără pastile!

1 2 jpg jpeg

Durerea cauzează privarea de somn, care, la rândul ei slăbeşte mecanismele naturale de control asupra durerii – ceea ce duce la mai multă durere şi la insomnie.

Shiatsu este o tehnică de masaj veche de mai bine de un secol, în care practicantul stimulează punctele de presopunctură ale pacientului pentru a calma durerea şi stresul. Se crede despre această tehnică că funcţionează pentru a echilibra şi pentru a elibera fluxul de chi, sau „forţa de viaţă”, energia organismului.

„În timpul shiatsu auto-administrat tot ce trebuie să faceţi este să efectuaţi tehnicile pe propria persoană”, spune Bogdan Begligiu, terapeut.

Pastilele nu sunt recomandate pe termen lung

Din moment ce utilizarea medicamentelor nu este recomandată pe termen lung, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au explorat terapii alternative pentru a ajuta persoanele cu dureri cronice să obţină un somn mai bun.

Descoperirile lor au arătat că tehnicile shiatsu auto-administrate – o formă japoneză de masaj similară cu presopunctu – ajută persoanele care au dureri să adormă mai repede şi pentru o perioada mai lungă de timp.

Shiatsu te ajută să poţi dormi

Pentru acest studiu, nouă persoane care suferă de durere cronică au fost instruite în tehnici de mână shiatsu pentru a le efectua chiar înainte de culcare. La follow-up-ul de două şi opt săptămâni, participanţii au raportat că au adormit mult mai repede şi au dormit mai mult, de asemenea.

De fapt, mulţi participanţi au spus că le-a fost greu să nu adoarmă în timpul shiatsu şi de obicei au adormit înainte să îşi fi terminat tratamentul.

Cercetătorii au observat că atenţia mentală puternică necesară pentru Shiatsu poate fi suficientă de una singură pentru a ajuta oamenii să adoarmă mai repede – pur şi simplu nu există nici un spaţiu mental lăsat liber pentru gânduri negative (de multe ori, acestea reprezintă o parte din insomnie).

„Shiatsu este o terapie fizică, care sprijină şi întăreşte capacitatea naturală a organismului de a se vindeca şi de a se echiliba. Acesta funcţionează asupra întreagii persoane - nu doar din punct de vedere fizic, dar, de asemenea, privind aspectele psihologice, emoţionale şi spirituale ale fiinţei.

Una din barierele în încercarea de a adormi pentru persoanele care suferă de dureri este că aceştia îşi fac griji cu privire la ceea ce se va întâmpla şi în timp ce se gândesc la toate aceste lucruri negative, le este ocupată atenţia”, afirmă Bogdan Begligiu, terapeut.

Din cauza eşantionului mic de participanţi la studiu, cercetătorii nu sunt capabili să tragă concluzii exacte încă, dar rezultatele sunt promiţătoare şi au pus bazele următoarelelor cercetări.

„Pentru pacienţii care suferă de dureri cronice de spate şi alte tulburări musculo-scheletice, singurul lucru care contează este să găsească ceva care să îşi facă efectul. Shiatsu are mai multe stiluri, abordări filozofice şi baze teoretice care sunt în continuă evoluare. Unele se concentrează pe presopunctură, în timp ce altele pun accent pe întreg corpul, având efect de-a lungul căilor de energie”, completează Bogdan Begligiu.

Cei care nu dorm riscă să facă diabet

Privarea de somn nu slăbeşte doar pragul de durere al unei persoane, dar îi afectează de asemenea şi sănătatea. Persoanele care nu dorm suficient riscă să se îngraşe, să sufere de diabet sau de afecţiuni cardiovasculare.