Acupunctura: metoda medicinei tradiţionale chinezeşti care te poate ajuta să te vindeci!
Una dintre cele mai cunoscute metode de tratament din medicina alternativă este acupunctura. Acupunctura câştigă, zi de zi, recunoaştere la nivel mondial datorită eficacităţii sale dovedite. Însă, acest lucru s-ar putea datora şi învăţăturilor vechilor chinezi, care sunt din ce în ce mai fascinante pentru oamenii de rând.
Terapia tradiţională chineză este cunoscută pentru efectele sale blânde asupra corpului, cu aproape niciun efect secundar care să ne pună sănătatea sau viaţa în pericol. Condiţia este să fie practicată de către persoane autorizate şi în condiţii de maximă igienă. Clinica Acupunctură Bucureşti este o locaţie sigură, eficientă şi profesionistă, unde medici specialişti în acupunctură îţi pot oferi cel mai bun timp de tratament, în funcţie de problema pe care o ai. Prin urmare, înainte de a apela la această metodă de tratament, ar trebui să fii familiarizat puţin cu ce este şi de unde vine acupunctură, precum şi ce fel de afecţiuni poate trata.
De unde vine acupunctura şi care este semnificaţia ei?
În sens literal, acupunctura înseamnă ceva de genul: „ace lipite”. Baza tratamentului cu ace de acupunctură a oferit societăţii descoperirea că obiectele ascuţite pot ameliora disconfortul fizic. Această observaţie a fost sistematizată în perioada Statelor Războinice (475-221 i.Hr.), perioada Qin (221-206 i.Hr.) şi perioada Han (206 i.Hr.- 220 d.Hr.). în China.
Textul cu numele „Lingshu”, care are mai mulţi autori necunoscuţi, conţine instrucţiuni pentru practicarea acupuncturii şi a transmis funcţia şi aplicarea acupuncturii din perspectiva vechilor cărturari chinezi către oamenii moderni. Din acest document se poate înţelege că acupunctura a fost puternic influenţată de sistemul Yin-Yang.
Metoda de vindecare prin acupunctură, care are aproximativ 2500 de ani, îşi are originea în medicină tradiţională chineză şi este foarte comună în Asia, dar şi-a făcut de mult timp un nume dincolo de aceste graniţe. Acupunctura a ajuns ulterior în Japonia şi apoi s-a răspândit în alte ţări.
În anii 1970, în special, interesul mondial pentru acupunctură, ca metodă de vindecare, a luat amploare. Astăzi, metoda tradiţională de vindecare este mai cunoscută ca niciodată. Acest lucru se datorează în principal faptului că multe studii au arătat cât de eficientă poate fi terapia prin acupunctură.
Împreună cu dietă, terapia medicamentoasă, Tuina şi Qi-Gong / Tai Chi, acupunctura a devenit una dintre cele mai importante şi fundamentale discipline ale medicinei tradiţionale chineze. Aceste învăţături formează împreună cei cinci piloni ai TCM (Medicină Tradiţională Chineză). Acest lucru înseamnă că multe alte metode de tratament din medicină complementară s-au dezvoltat pe baza acestora. Tratamentul cu ace, de exemplu, este adesea utilizat în combinaţie cu moxibustia. Ierburile sunt ataşate de acul de acupunctură şi sunt aprinse, astfel încât acele mocnite să provoace fumigaţie.
Ce este acupunctura?
Baza tuturor disciplinelor tradiţionale chineze creează ideea că energia vieţii, aşa-numitul Qi, curge prin corp. Acest lucru se întâmplă pe cai longitudinale definite numite meridiane. Există în total 12 meridiane numite după un organ anume. Există, de asemenea, 8 meridiane speciale.
Meridianele şi fluxul de energie sunt importante pentru un tratament de acupunctură de succes, deoarece acupuncturistul recunoaşte tablourile clinice în primul rând cu ajutorul Qi. La oamenii sănătoşi, curentul Qi curge armonios prin meridiane şi nu este blocat sau deranjat. Dizarmoniile, pe de altă parte, se exprimă ca boală sau durere. Asta înseamnă că fluxul de energie este împiedicat sau curge în direcţia greşită.
Acupunctura încearcă să direcţioneze Qi-ul îndreptat greşit înapoi pe calea cea bună şi astfel să elibereze blocaje în fluxul de energie.
Cum funcţionează tratamentul cu acupunctură?
Înainte de a manipula ace, acupuncturistul pune un diagnostic precis. Găsirea unui diagnostic poate dura ceva timp. Pentru că fiinţă umană este privită în întregime. Asta înseamnă că acupuncturistul nu se axează direct pe organul sau partea corpului afectată, ci mai degrabă caută sursa care provoacă durerea. În funcţie de imaginea clinică, aceasta se poate afla într-o regiune diferită a corpului decât durerea în sine.
Un diagnostic amănunţit este atât de important, deoarece acupuncturistul trebuie să îşi seteze acele într-un mod specific. Fiecare punct este legat de un anumit organ sau un anumit complex de organe. Pentru un tratament de acupunctură de succes, terapeutul trebuie să selecteze cu atenţie punctele de pe corp, mâini, picioare sau urechi care se potrivesc cu simptomele pacientului.
Sfat: Dacă doreşti să faci un tratament cu acupunctură, atunci planifică-ţi suficient timp. De obicei, o sesiune durează aproximativ o ora.
Acupunctura în sine foloseşte ace sterile care se folosesc o singură dată pe pacient. De obicei, acestea sunt fabricate din oţel inoxidabil. Grosimea şi lungimea acelor pot varia. La copii, totuşi, sunt de obicei utilizate pentru tratament ace mici.
Oamenii care pot fi trataţi cu acupunctură experimentează inserţia acelor fără durere. Doar o senzaţie mică de presiune se poate simţi atunci când acupuncturistul atinge zona dreapta a pielii.
Cui ajută acupunctura?
Acupunctura este o metodă de vindecare încercată şi testată de mii de ani, utilizată pentru multe şi în acelaşi timp diferite simptome. Fie că sunt probleme ale aparatului locomotor, boli neurologice, boli respiratorii, boli cardiovasculare sau boli ale sistemului digestiv: aproape orice zona dureroasă a corpului poate fi tratată cu acupunctură. Dar nu numai toate tipurile de boli sau tulburări fizice se numără printre domeniile de tratament ale acupuncturii. Studiile au arătat că poate atenua şi problemele psihologice şi psihosomatice.
În concluzie…
Acupunctura, deşi nu este un act medical clasic, poate fi folosită în acelaşi timp cu tratamentele prescrise de medici, pentru a spori gradul de vindecare. Acupunctura este, în majoritatea cazurilor, recomandată, existând doar mici excepţii. De aceea, este recomandat să vorbeşti cu specialistul în acupunctură şi să îi expui întreg istoricul medical, pentru a fi sigur dacă există sau nu motive de a face procedura. Tehnica nu este dureroasă şi rezultatele vor fi vizibile după doar câteva şedinţe.