5 tipuri de terapii antistres, la îndemâna ta

1 2 jpg jpeg

Meloterapia îţi alungă grijile

Anxietatea, tulburările affective, stresul sunt combătute cu uşurinţă prin terapia cu muzică, numită şi meloterapie.

Terapeuţii susţin că muzica are efecte benefice şi asupra sănătăţii psihice. Potrivit acestora, meloterapia ajută la reducerea stărilor de anxietate provocate de proceduri medicale diverse.

De exemplu, la pacienţii cu dificultăţi respiratorii sau probleme cardiace, starea acestora s-a îmbunătăţit după numai câteva şedinţe de terapie. În ceea ce priveşte copiii, terapia prin muzică poate reduce anxietatea înainte de o intervenţie chirurgicală sau în momentul separării de părinţi.

Şi cei care au suferit un atac cerebral pot fi ajutaţi să se vindece cu ajutorul muzicii. Deşi pare greu de crezut, cercetătorii au ajuns la concluzia că învăţând să cânte, suferinzii pot să-şi „dezmorţească“ creierul. Intonarea melodiilor îi determină pe cei bolnavi să-şi solicite o zonă a creierului implicată în vorbire, iar în timp aceştia pot ajunge să pronunţe din nou corect cuvintele.

Terapia prin scris te destresează şi-ţi sporeşte imunitatea

Scrierea evenimentelor care ne marchează existenţa este de un real ajutor atât pentru menţinerea stării de sănătate psihică , dar şi fizică. Acest lucru este demonstrat de cercetătorii americani.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au făcut un studiu în care au împărţit voluntarii în două grupuri. Unora le-au cerut să scrie zilnic, timp de o lună, evenimentele traumatizante, iar altora, întâmplări banale din viaţă. După şase săptămâni, toţi participanţii au făcut teste de sânge. În cazul celor care au aşternut pe hârtie episoade care i-au marcat, nivelul de anticorpi, activitatea celulară şi cea musculară au fost considerabil îmbunătăţite, comparativ cu ceilalţi.

Doar 20 de minute petrecute făcând această terapie diminuează stresul, întăreşte sistemul imunitar şi scade tensiunea arterială. Dacă doreşti să încerci singur această terapie, îţi trebuie hârtie şi un instrument de scris. Scrie gândurile repetitive aşa cum vin ele, reamintindu-ţi toate trăirile şi întâmplările care te tulbură. Nu e nevoie să ţii cont de cronologia evenimentelor sau a gândurilor pe care le scrii, pentru că nu este importantă. Reciteşte, apoi aruncă ceea ce ai scris sau permite unui psiholog să evalueze gândurile pe care le-ai notat.

Terapia prin râs îţi redă energia şi rezistenţa la boli

După o porţie sănătoasă de râs, ai toate şansele să scapi de stres şi să fii mai protejat de boli, pentru că-ţi îmbunătăţeşti imunitatea. Terapia prin râs nu te costă nimic, însă are efecte extraordinare:

- reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina.

- creşte nivelul de dopamină, neurotransmiţător care te ajutăsă combaţi stările depresive şi să înfrângi oboseala.

- antrenează producerea de endorfine, de aceea reduce senzaţia de durere.

- te protejează faţă de infecţii. Atunci când râzi, creşte nivelul de imunoglobulină A (IgA) în glandele salivare. Proteina IgA neutralizează acţiunea bacteriilor la nivelul mucoaselor respiratorii şi celor din tractul digestiv.

Terapia prin colorat te ajută să te concentrezi mai bine

Prin simplul fapt că-ţi cere atenţie la detalii, coloratul te ajută să-ţi sporeşti concentrarea. Va fi o abilitate pe care creierul se va obişnui s-o pună în aplicare şi în alte situaţii, cum ar fi la locul de muncă. Prin urmare, ai şanse mai mari să fii mai productiv.

Dacă traversezi o perioadă stresantă, chiar şi 15-20 de minute de colorat te calmează. O carte de colorat şi un pachet de creioane nu sunt o costisitoare, dar fac mai mult decât orice metodă de relaxare, pentru că te transport în perioada copilăriei când nu simţeai presiunile vieţii de adult şi timpul se scurgea mai încet.

Într-o oarecare măsură, această activitate se aseamănă meditaţiei. Din acest motiv, te vei simţi mai puţin stresat. Atunci când te concentrezi asupra unei activităţi de acest fel, mintea se relaxează tocmai pentru că este centrată pe finalizarea unei singure activităţi. De asemenea, în situaţii de stres, coloratul poate face ca tensiunea arterială să ajungă din nou la un nivel normal.

Metaloterapia ţine la distanţă bacteriile şi virusurile

O altă terapie la îndemâna ta, metaloterapia sau terapia prin metale este o metodă alternativă de a preveni şi vindeca anumite boli. Când porţi o bijuterie sau atingi o bucată de cupru, aur, zinc sau plumb are loc un schimb „electric“ între pielea ta şi metal, iar curentul circulă de la metal către piele. Prin folosirea argintului şi a staniului, schimbul se face invers: curentul circulă de la piele către metal. Iată de ce nu este recomandat să porţi în acelaşi timp bijuterii de aur şi de argint.

Argintul este un puternic antiseptic, benefic în procesul de vindecare a plăgilor. Anihilează până la 650 de tipuri de microbi dacă este purtat sub formă de bijuterii. Secretul acestui metal constă în mii de ioni de argint care împiedică înmulţirea bacteriilor, virusurilor şi sporilor. Microbii nu pot să se mai reproducă şi mor, iar infecţia este astfel stopată.

Bijuteriile confecţionate din aur au proprietăţi antiinflamatorii. În medicină, soluţiile injectabile cu aur sunt folosite la tratarea poliatritelor cronice şi a altor tipuri de boli ale articulaţiilor. Pentru că este un excelent antioxidant, aurul este folosit în tratamentul afecţiunilor de la nivelul pielii: alergii, acnee, eczeme. În plus, el este adăugat în unele creme cosmetice şi de protecţie solară deorece previne îmbătrânirea pielii şi te protejează de razele nocive ale soarelui.