Terapia cu ultrasunete - folosit─â des, dar f─âr─â dovezi ┼čtiin┼úifice

1 2 jpg jpeg

Folosirea sunetelor pentru tratarea unor probleme articulare sau musculare este cunoscut─â sub numele de terapia cu ultrasunete. Cum se aplic─â ┼či ce riscuri implic─â?

Terapia cu ultrasunete a fost folosit─â ├«nc─â din anii '50 pentru tratarea tendinitelor sau bursitelor, iar ├«n anii '80 se utiliza pentru tratamentul pietrelor de la rinichi. ├Än prezent, de┼či nu are dovezi de eficacitate constatate ┼čtiin┼úific, acest gen de tratament e utilizat mai ales pentru a trata durerile cronice ┼či a vindeca anumite ┼úesuturi: dureri de um─âr, probleme ale ligamentelor,fracturi ale gleznelor sau gambelor, rupturi musculare, rigiditate articular─â sau sindromul de tunel carpian.

Expunerea ├«n mod repetat la ultrasunetele de joas─â frecven┼ú─â nu este periculoas─â ┼či NU are un efect cumulativ, ca ├«n cazul radi┼úiei ionizante (razele X, gamma), de exemplu, unde efectul se cumuleaz─â ┼či pacientului ├«i poate cre┼čte riscul de cancer.

Terapia cu ultrasunete se aplic─â prin ├«nc─âlzire profund─â ┼či cavita┼úie

Cele dou─â metode prin care este aplicat tratamentul cu ultrasunete sunt ├«nc─âlzirea profund─â a ┼úesutului ┼či cavita┼úia. Prin ├«nc─âlzire, se cre┼čte circula┼úia ├«n zona respectiv─â. Teoretic, acest lucru ar putea mic┼čora durerea ┼či gr─âbi vindecarea, ├«mbun─ât─â┼úind flexibilitatea mu┼čchilor ┼či restaur├ónd capacitatea de mi┼čcare normal─â. A doua metod─â, cavita┼úia, ├«nseamn─â folosirea ultrasunetelor pentru contrac┼úia ┼či expansiunea bulelor de gaz microscopice din jurul ┼úesutului afectat. Acest lucru poate ajuta la gr─âbirea vindec─ârii zonei. Cavita┼úia este o metod─â utilizat─â ┼či la saloanele cosmetice, ├«n procesele de sl─âbire.

Cum se procedeaz─â

Terapeutul aplic─â un gel pe zona afectat─â ┼či plimb─â transductorul ├«nainte ┼či ├«napoi de mai multe ori. Terapia cu ultrasunete durez─â aproximativ 10 minute ┼či se face o dat─â pe zi. ├Än anumite afec┼úiuni, o ┼čedin┼ú─â poate ajunge la 40 de minute. Tratamentul are efect miorelaxant ┼či de refacere osoas─â.

Care sunt riscurile terapiei cu ultrasunete

Acest tip de tratament este considerat sigur, dac─â este administrat de c─âtre terapeu┼úii specializa┼úi (├«n general, fizioterapeu┼úi). Terapia cu ultrasunete nu se aplic─â pe r─âni deschise, nu este indicat─â femeilor ├«ns─ârcinate ┼či nici persoanelor cu bypass coronarian. De asemenea, este contraindicat─â persoanelor cu boli cardiovasculare, afec┼úiuni ale pielii, tumori de natur─â benign─â sau malign─â.

Datorit─â faptului c─â nu implic─â riscuri, terapia cu ultrasunete este folosit─â pe scar─â larg─â, de┼či ┼čtiin┼úa nu i-a demonstrat eficacitatea. De exemplu, un studiu din 2014, efectuat pe 60 de persoane cu osteoartrit─â, a ar─âtat c─â, dup─â terapia cu ultrasunete, ace┼čti pacien┼úi nu au prezentat ├«mbun─ât─â┼úiri ├«n ceea ce prive┼čte mi┼čc─ârile articula┼úiilor sau sc─âderea durerilor asociate. Speciali┼čtii recomand─â ca terapia cu ultrasunete s─â fie folosit─â ca adjuvant pe l├óng─â alte tratamente, de regul─â medicamentoase. ├Än continuare se fac cercet─âri privind poten┼úialele aplicabilit─â┼úi ale terapiei cu ultrasunete pentru diverse probleme de s─ân─âtate.

Cite┼čte mai multe despre terapia cu ultrasunete:

Avantajele terapiei cu ultrasunete

Ce este ┼či cum se trateaz─â spondiloza cervical─â