Terapia cu albine, adjuvant ├«n artrit─â reumatoid─â ┼či probleme ale pielii

1 2 jpg jpeg

Utilizarea veninului de albine pentru tratarea anumitelor afec┼úiuni poart─â numele de terapia cu albine (sau cu venin) ┼či este un tratament adjuvant vechi de mii de ani.

Veninul de albine este un amestec complex de substan┼úe naturale extrase din albine, substan┼úe precum peptidele ┼či enzimele, care au propriet─â┼úi farmaceutice. Tot mai multe cercet─âri arat─â c─â terapia cu venin are efecte antiinflamatoare, antifibrotice ┼či antisclerotice. Aten┼úie: veninul de albine con┼úine ┼či un alergen (fosfolipaz─â A2), care cauzeaz─â inflama┼úie ┼či daune la nivel celular.

Terapia cu albine vii se face doar sub supraveghere medical─â

Apiterapia este un tip de medicin─â alternativ─â care folose┼čte produsele stupului, inclusiv veninul, pentru a preveni ┼či a trata diverse afec┼úiuni. Terapia cu venin de albine, de exemplu, se practic─â de mii de ani. Pacien┼úii pot s─â apeleze la creme, lo┼úiuni ┼či injec┼úii cu venin, acesta din urm─â administrate doar la recomandarea medicului. De asemenea, se poate indica ┼či terapia cu albine vii, adic─â pacientul se supune unor ┼čedin┼úe de acupunctur─â cu albine vii plasate pe piele, care ├«l ├«n┼úeap─â. Melitina ┼či apamina, dou─â substan┼úe din compozi┼úia veninului, pot avea efecte antibacteriene, antiinflamatoare ┼či analgezice. ├Än doze mari, ├«ns─â, melitina poate cauza ea ├«ns─â┼či reac┼úii inflamatorii, m├ónc─ârime ┼či dureri.

Cine beneficiaz─â de terapia cu albine

Se pare c─â persoanele cu artrit─â reumatoid─â beneficiaz─â ├«n urma acestei terapii folosite pe post de adjuvant pe l├óng─â tratamentele clasice. De asemenea, multe companii produc─âtoare de cosmetice folosesc veninul albinelor ├«n produse pentru ├«ngrijirea pielii, datorit─â efectului antiinflamator, antibacterian ┼či de reducere a ridurilor. C├óteva studii au ar─âtat c─â anumite serumuri cu venin de albine au contribuit la reducerea ridurilor ┼či la tratarea acneei moderate.

De┼či cercet─ârile sunt limitate deocamdat─â, se pare c─â terapia cu albine ar putea ajuta ┼či persoanele care sufer─â de afec┼úiuni neurologice, prin controlul simptomelor ┼či pe cele care au frecvent dureri de spate. De asemenea, o serie de studii sugereaz─â c─â veninul de albine ┼či melitina izolat─â pot avea efect antimicrobian, lupt├ónd ├«mpotriva bacteriei care cauzeaz─â boala Lyme.

De┼či multe persoane beneficiaz─â de terapia cu albine ┼či au rezultate bune ├«n urma procedurilor, e indicat ca aceast─â form─â de tratament s─â se practice la recomandarea ┼či sub supravegherea unui medic, pentru a minimiza efectele adverse. Acupunctura cu albine vii, de exemplu, poate avea efecte precum ├«nro┼čirea ┼či umflarea pielii, m├ónc─ârimea ┼či durerea cutanat─â. Alte efecte adverse ale terapiei cu venin pot fi oboseala, durerile extreme, pierderea apetitului ┼či v─ârs─âturile. De asemenea, persoanele care apeleaz─â la acest tip de tratament trebuie s─â se asigure ├«n primul r├ónd c─â nu sunt alergice la veninul de albine.

Cite┼čte mai multe despre terapia cu albine:

La ce ajut─â veninul de albine

Ce afecţiuni se tratează cu venin de albine