Rhodiola rosea, plant─â adaptogen─â cu numeroase beneficii

1 rhodiola rosea jpg jpeg

Cunoscut─â ┼či ca ruj─â sau r─âd─âcina de aur, rhodiola rosea este renumit─â pentru numeroase propriet─â┼úi medicinale. Planta este una dintre cele mai bune remedii pentru cre┼čterea rezisten┼úei organismului la stres, problem─â tot mai des ├«nt├ólnit─â.

Calit─â┼úile terapeutice ale rhodiolei erau cunoscute ┼či de vikingi, care considerau c─â planta le reda puterea de care aveau nevoie ├«n lupte. ├Änt├ólnit─â ├«n regiunile arctice din Asia ┼či Europa, rhodiola rosea con┼úine peste 40 de compu┼či chimici, printre substan┼úele active cu efect terapeutic num─âr├óndu-se rosavina, rosarina ┼či salidrozida. Ace┼čti compu┼či confer─â plantei ac┼úiune adaptogen─â, mai exact sus┼úin adaptarea organismului la diverse schimb─âri de mediu, de temperatur─â sau de stare. ├Än scop terapeutic, de la plant─â se folose┼čte r─âd─âcina, din care se prepar─â remedii sub form─â de infuzie, pulbere sau capsule. 

Tonic pentru psihic 

Studiile au ar─âtat c─â este una dintre cele mai bune remedii cu ac┼úiune dovedit─â contra stresului. Planta este ├«n mod special recunoscut─â ca fiind util─â ├«n ceea ce prive┼čte sus┼úinerea capacit─â┼úii organismului pentru a face fa┼ú─â schimb─ârilor fizice ┼či psihice ├«n condi┼úii de stres. Rhodiola rosea ajut─â la men┼úinerea ├«n echilibru a cortizolului, hormonul stresului, men┼úin├ónd natural ac┼úiunea serotoninei ┼či a dopaminei. ├Äntr-un studiu la care au participat 80 de voluntari, la cei care au luat 200 mg de rhodiola rosea de 2 ori pe zi, ├«ntr-o cur─â de 14 zile, s-a observat ÔÇ×o reducere semnificativ─â a stresului, a anxiet─â┼úii, a st─ârilor de sup─ârare, a confuziei ┼či a depresiei ┼či ├«mbun─ât─â┼úiri semnificative ale dispozi┼úiei generaleÔÇŁ. 

Susţine recuperarea după efortul fizic

├Än afar─â de inducerea calmului ┼či a relax─ârii, rhodiola rosea ┼či-a dovedit eficien┼úa ├«n ceea ce prive┼čte ameliorarea func┼úiei cognitive ┼či cre┼čterea rezisten┼úei fizice. Remediile din aceast─â plant─â pot fi prescrise ┼či pentru recuperarea muscular─â dup─â efortul fizic intens, ├«ntruc├ót stimuleaz─â sinteza proteinelor ┼či metabolismul energetic celular.  

Regleaz─â tensiunea ┼či glicemia┬á

R─âd─âcina de aur, cum mai este numit─â planta, are efect cardioprotector. Normalizeaz─â tensiunea arterial─â, ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia sangvin─â, regleaz─â ritmul cardiac ┼či b─ât─âile inimii. Potrivit unor studii, rhodiola poate ajuta ┼či la controlul diabetului. Astfel, ├«n cazul cercet─ârilor efectuate pe cobai, s-a observat c─â rhodiola a sc─âzut nivelul glicemiei. 

Alte beneficii ale plantei

├Än medicina tradi┼úional─â chinez─â, pulberea de rhodiola este indicat─â pentru tratarea infec┼úiilor respiratorii (grip─â, r─âceal─â), gra┼úie ac┼úiunii imunostimulante. 

Remediile din rhodiola au ar─âtat efecte pozitive ┼či ├«n ceea ce prive┼čte ├«mbun─ât─â┼úirea vie┼úii sexuale: men┼úine libidoul, func┼úia erectil─â ┼či ovula┼úia. 

Previne formarea gr─âsimii la nivelul abdomenului. 

Cum o administrezi

Infuzie: se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de r─âd─âcin─â uscat─â la 1 can─â cu ap─â fierbinte; se las─â la infuzat 2 ore ┼či se bea cu 30 de minute ├«nainte de mas─â, ├«ntr-o cur─â de 7 zile, urmate de 7 zile de pauz─â. Este indicat s─â se consume ├«n prima parte a zilei. 

Pulbere: 1-2 g de 1-2 ori pe zi (o jum─âtate de linguri┼ú─â are aproape 1 g). Pulberea se poate dizolva ├«n ap─â sau suc de legume.  

Capsule: 1 capsul─â pe zi, cu ap─â (200 ml), la mas─â.  

Contraindicaţii

Remediile pe baz─â de rhodiola rosea nu sunt recomandate femeilor ├«ns─ârcinate ┼či celor care al─âpteaz─â ┼či nici persoanelor diagnosticate cu boli renale sau cu ciroz─â. Este bine de ┼čtiut c─â leacurile cu rhodiola pot interac┼úiona cu antibioticele, cu sedativele, cu paracetamolul, cu antidepresivele, cu antiviralele, cu terapiile hormonale (estrogen), cu opiaceele, de aceea, este indicat s─â fie recomandate de medic. 

BINE DE ┼×TIUT

Rhodiola rosea poate reduce toxicitatea hepatic─â produs─â de chimioterapie.