Răchitanul reduce sângerările. Ce alte beneficii mai are planta

1 rachitan jpg jpeg

Cunoscută pentru tratarea bolilor venoase, răchitanul este o plantă medicinală care creşte pe soluri mlăştinoase, la marginile apelor. Se folosesc numai părţile sale aeriene, florile şi tulpinile, din care se prepară decocturi, infuzii şi extracte cu acţiune antibiotică şi astringentă.

Datorită unor compuşi activi precum polifenolii, răchitanul sau Lithrum salicaria este utilizat în cazul afecţiunilor venoase, circulatorii, pentru combaterea hemoroizilor, menstruaţiilor abundente, sângerărilor dintre menstre şi tratarea rănilor. Dintre polifenoli, flavonoidele ameliorează circulaţia sângelui şi tonifică vasele sangvine. Planta mai conţine antocieni care menţin vasele de sânge într-o stare bună, şi taninuri, cu proprietăţi astringente, antidiareice şi de creştere a rezistenţei la infecţii. Răchitanul are şi acţiune antivirală, ceea ce o face un leac util în diareea provocată de un virus.

Stopează hemoragiile uşoare

Cu ajutorul unor cataplasme sau tamponări blânde cu decoct de răchitan poţi opri hemoragiile uşoare externe. Decoctul îl prepari din 4 linguri de rădăcină de plantă uscată şi mărunţită pe care le fierbi cu 250 ml de apă 30 de minute, la foc domol sau pe baie de apă în clocot. Strecori decoctul cât este încă fierbinte, laşi la răcorit şi-l aplici când este călduţ, îmbibat într-o bucată de tifon. Aplici cataplasma direct pe zona afectată pentru a obţine un efect emolient, antiinflamator. În hemoragiile interne uşoare, după intervenţia unui medic, se poate folosi infuzia de răchitan ca adjuvant. Se obţine din 5 g de plantă şi 1 cană cu apă clocotită şi sunt necesare 3 astfel de preparate pe zi. Acelaşi tip de tratament se poate face şi în situaţia sângerărilor anormale, dintre menstruaţii (metroragii) sau a menstrelor care depăşesc 7 zile (menoragii).

Ajută la tratarea hemoroizilor 

Alături de tratamentul prescris de medicul specialist în situaţia unei crize hemoroidale sau a apariţiei unor sângerări anale, leacurile cu răchitan sunt recomandate pentru uz extern. Se aplică nişte comprese sau se fac băi locale cu decoct care le sunt benefice şi celor care au ulcer varicos, dermatoză, urticarie, eczemă. Sunt necesare 40 g de frunze de răchitan mărunţite la 1 cană şi jumătate de apă. După ce fierb circa un sfert de oră, se strecoară decoctul obţinut şi se utilizează sub formă de comprese sau băi locale.

Este util în ulcerele varicoase

În cazul persoanelor care suferă de ulcer varicos, o boală ivită atunci când sângele nu mai circulă prin vene în mod corespunzător, sunt indicate curele cu băi locale, cataplasme şi comprese cu plante benefice pentru buna circulaţie a sângelui şi care au proprietăţi cicatrizante şi antiseptice. Una dintre aceste plante este răchitanul. Din frunzele lui se face o infuzie cu care se fac băi locale. Este nevoie de 30 g la 1 litru de apă. Cu o infuzie preparată din 2 linguri de plantă şi 100 ml de apă se realizează comprese.

Combate candidoza şi diareea

Potrivit unor studii realizate în Finlanda, în anul 2000, răchitanul stopează dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii care provoacă diareea acută infecţioasă, dar şi fungi, cum este Candida albicans, ciuperca despre care se cunoaşte faptul că duce la apariţia candidozei. În situaţia în care te confrunţi cu scaune frecvente, de consistenţă moale sau apoasă este necesar să respecţi dieta indicată de medic şi să recurgi la infuzii şi decocturi din plante, ca răchitanul, care sunt bogate în taninuri şi uleiuri volatile cu spectru antibacterian larg. Infuzia de răchitan se poate da şi copiilor, pentru că taninurile acestei plante nu sunt iritante. Prepari ceaiul din 250 ml de apă clocotită şi 1 linguriţă de plantă. Pentru a avea efect, trebuie să bei 2-3 căni de infuzie pe zi.

Adjuvant în tratarea ulcerului

Fitoterapeuţii recomandă remediile cu răchitan celor care au fost diagnosticaţi cu ulcer însoţit de eliminarea de melenă, un scaun a cărui culoare neagră este explicată de prezenţa sângelui din partea superioară a tubului digestiv. Infuzia din frunze şi flori de răchitan s-a dovedit a susţine bine tratamentul şi dieta indicate de medici. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 200 ml de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, se strecoară şi se bea la temperatura camerei, neîndulcită. Este nevoie de 3 căni de ceai pe zi, până la dispariţia simptomelor. Şi decoctul din rădăcină de răchitan este indicat. Pentru a-l face, este nevoie de 2 linguriţe de plantă şi 300 ml de apă care se fierb 30 de minute. Decoctul se bea în 2 reprize.

Citeşte şi: Nas înfundat? Iată ce te poate ajuta!  

Ştiai că...

...răchitanul poate reduce nivelul glicemiei?

Atenţie!

În caz de constipaţie, răchitanul se foloseşte cu prudenţă, deoarece are acţiune astringentă.

Foto: Wikipedia