Traista-ciobanului tratează menstruaţia abundentă

1 2 jpg jpeg

Traista-ciobanului - Capsella bursa-pastoris - este o plant─â care cre┼čte at├ót ├«n zonele de c├ómpie, c├ót ┼či ├«n cele montane. Partea aerian─â a acestei plante, cunoscute ┼či sub numele de t─â┼čculi┼ú─â, punga-popii sau punguli┼úa-p─âstorului, se recolteaz─â imediat ce ├«nflore┼čte, ├«n perioada mai-iulie. Dup─â recoltare, se usuc─â numai la umbr─â ┼či se p─âstreaz─â ├«n s─âcule┼úi de p├ónz─â. Con┼úine s─âruri minerale, tanin, acizi organici, deriva┼úi fenolici ┼či are multe ├«ntrebuin┼ú─âri medicinale, datorit─â propriet─â┼úilor hemostatice, analgezice ┼či hipotensive. Un am─ânunt interesant este c─â planta are ├«n acela┼či timp ac┼úiune vasodilatatoare ┼či vasoconstrictiv─â, ├«n func┼úie de necesit─â┼úile organismului.

Traista-ciobanului este utilizat─â pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea dismenoreei (menstrua┼úie dureroas─â), a metroragiei (s├óngerare vaginal─â anormal─â), a hipertensiunii arteriale, a litiazei renale ┼či ├«n caz de r─âni, arsuri sau dureri abdominale. De asemenea, se folose┼čte ca adjuvant ├«n enterocolit─â, diaree sau hemoroizi. Nu se recomand─â femeilor ├«ns─ârcinate, care al─âpteaz─â sau celor care iau anticoncep┼úionale ┼či nici persoanelor care urmeaz─â tratament cu anticoagulante sau preparate pe baz─â de cortizon.

Traista-ciobanului. Tinctur─â pentru OPRIREA HEMORAGIILOR

Ciclurile menstruale abundente ┼či hemoragiile uterine sau nazale pot fi oprite cu ajutorul tincturii de traista-ciobanului administrat─â intern, aceasta av├ónd efect hemostatic, uterotonic ┼či astringent. Tinctura poate fi folosit─â ┼či extern, ├«n caz de arsuri sau t─âieturi. Pentru adul┼úi, se recomand─â ca, ├«n perioada s├ónger─ârii, s─â ia 30-40 de pic─âturi diluate ├«n 150 ml de ap─â de 3 ori pe zi, ├«ntre mese. Copiii peste 12 ani pot lua ├«n acela┼či mod 20-25 de pic─âturi. Pentru un efect de durat─â, se fac cure de o 1 lun─â, cu 1 lun─â pauz─â.

Ceai pentru REGLAREA TENSIUNII ARTERIALE

Hipertensiunea arterial─â, tulbur─ârile de menopauz─â, ateroscleroza, enterocolita ┼či diareea se trateaz─â cu ajutorul infuziei de traista-ciobanului. Ceaiul contribuie la men┼úinerea unei tensiuni arteriale corespunz─âtoare, la ├«mbun─ât─â┼úirea st─ârii de s─ân─âtate a aparatului genital feminin ┼či la combaterea diareei ┼či a enterocolitei. Pentru a ob┼úine remediul, se toarn─â 250 ml de ap─â fierbinte peste 1 linguri┼ú─â de plant─â uscat─â ┼či se las─â la infuzat aproximativ 15 minute, dup─â care se strecoar─â. Se beau 3, cel mult 4 c─âni de ceai pe zi.

Traista-ciobanului. Decoct pentru LITIAZ─é RENAL─é

Litiaza renal─â, precum ┼či hemoragiile la nivelul stomacului sau al pl─âm├ónilor pot fi tratate cu ajutorul unui decoct de traista-ciobanului. Acesta men┼úine un flux urinar normal, atenueaz─â tulbur─ârile de coagulare ┼či contribuie la refacerea volumului de s├ónge. Se prepar─â din 4-5 g de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â, care se fierbe ├«n clocot 5 minute, ├«n 200 ml de ap─â. Se las─â apoi s─â se odihneasc─â un sfert de or─â, se strecoar─â ┼či se iau 3 linguri de 3 ori pe zi. Se recomand─â a nu se dep─â┼či consumul de 4 linguri pe zi.

Macerat contra HEMOROIZILOR

Disconfortul ap─ârut la nivelul venelor hemoroidale ┼či mucoasei anale poate fi ├«nl─âturat cu ajutorul maceratului de traista-ciobanului, care poate trata at├ót hemoroizii interni, c├ót ┼či pe cei externi. ├Äntr-o sticl─â cu g├ótul larg se pun 180 g de plant─â m─ârun┼úit─â, peste care se adaug─â 1 litru de vin. Se las─â 10-12 zile la macerat, timp ├«n care se agit─â zilnic con┼úinutul. La finalul perioadei, amestecul se strecoar─â, iar reziduul r─âmas se stoarce foarte bine. Se p─âstreaz─â la frigider, bine ├«nchis, ├«ntr-un recipient de culoare brun─â. Se ia c├óte 1 linguri┼ú─â de 2 ori pe zi.