Remedii utile pentru sănătatea arterelor
Fie că e vorba de produse ale stupului, de condimente sau de plante medicinale, remediile naturale sunt un ajutor preţios când vine vorba de protejarea arterelor de ateroscleroză.
Păducelul Una dintre cele mai bune plante pentru ateroscleroza incipientă este păducelul, de la care se folosesc fructele, frunzele şi florile.
Remediile pe bază de păducel au benefice în tahicardie, palpitaţii, angină pectorală, infarct, insuficienţă cardiacă şi hipertensiune. Păducelul are acţiune cardiotonică şi vasodilatatoare coronariană, restabilind circulaţia sângelui în zona necrozată după un infarct.
Se administrează ca infuzie (1 linguriţă la 1 cană cu apă fierbinte). Se bea de-a lungul unei zile, într-o cură de 2 săptămâni. Se poate lua şi ca pulbere obţinută prin măcinarea plantei cu o râşniţă electrică. Se ia 1 linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
În amestec cu mierea, scorţişoara scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, prin mai multe mecanisme: scade nivelul colesterolului rău, fortifică inima şi reglează ritmul cardiac. La acestea se adaugă şi bogăţia de antioxidanţi din scorţişoară, benefici pentru sănătatea cardiovasculară.
Amestecă 2 linguri de miere cu 3 linguriţe de scorţişoară şi păstrează remediul într-un borcan închis ermetic. Se ia câte 1 linguriţă pe zi, într-o cură de 3 luni.
Citeşte şi: Factori care predispun la ateroscleroză
Infuzia de traista-ciobanului ajută la scăderea colesterolului. Se administrează ca infuzie obţinută dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă.
Având un raport optim de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, inul scade tensiunea şi protejează inima. Inul conţine şi vitamina E şi fibre, cu beneficii în ceea ce priveşte scăderea colesterolului. De asemenea, reduce inflamaţia, prevenind astuparea arterelor. Poţi folosi inul măcinat şi adăugat în salate sau ca ulei (se ia 1 liguriţă de 3 ori pe zi).
Stimulent intelectual şi fizic, ceaiul verde este valorificat şi pentru beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea aterosclerozei.
Catehinele, compuşii activi din ceaiul verde, protejează pereţii arteriali. De asemenea, planta scade stresul oxidativ la nivelul arterelor.
Un studiu recent a arătat că persoanele care beau 3 ceşti de ceai verde zilnic au un risc cu 19% mai mic de infarct şi cu 36% mai mic de accident vascular cerebral.
„Cura terapeutică cu miere şi hrean se bazează pe o veche tradiţie a medicinei populare şi poate fi aplicată de cei care au fost diagnosticaţi cu cardiopatie ischemică dureroasă cu angor pectoris (angină pectorală).
Pentru preparare, hreanul este curăţat şi dat prin răzătoare, într-o cantitate ce ar putea să umple o lingură. Se amestecă cu o lingură de miere de salcâm, până la obţinerea unei paste omogene.
Preparatul este consumat încet, cu o linguriţă, în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, până ce doza preparată pentru consumul zilnic este terminată. Amestecul are un gust plăcut, deoarece mierea atenuează puţin din gustul excesiv de dulce al mierii.
După o oră de la ingerarea acestui amestec, se poate lua micul dejun.”
(Apiterapia sau cum să folosim produsele stupului pentru sănătate, ed. a II-a, Cristina Mateescu, ed. Fiat Lux)