Remedii utile pentru s─ân─âtatea arterelor

1 2 jpg jpeg

Fie că e vorba de produse ale stupului, de condimente sau de plante medicinale, remediile naturale sunt un ajutor preţios când vine vorba de protejarea arterelor de ateroscleroză.

P─âducelul Una dintre cele mai bune plante pentru ateroscleroza incipient─â este p─âducelul, de la care se folosesc fructele, frunzele ┼či florile.

Remediile pe baz─â de p─âducel au benefice ├«n tahicardie, palpita┼úii, angin─â pectoral─â, infarct, insuficien┼ú─â cardiac─â ┼či hipertensiune. P─âducelul are ac┼úiune cardiotonic─â ┼či vasodilatatoare coronarian─â, restabilind circula┼úia s├óngelui ├«n zona necrozat─â dup─â un infarct.

Se administreaz─â ca infuzie (1 linguri┼ú─â la 1 can─â cu ap─â fierbinte). Se bea de-a lungul unei zile, ├«ntr-o cur─â de 2 s─âpt─âm├óni. Se poate lua ┼či ca pulbere ob┼úinut─â prin m─âcinarea plantei cu o r├ó┼čni┼ú─â electric─â. Se ia 1 linguri┼ú─â ras─â de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

├Än amestec cu mierea, scor┼úi┼čoara scade riscul de apari┼úie a bolilor cardiovasculare, prin mai multe mecanisme: scade nivelul colesterolului r─âu, fortific─â inima ┼či regleaz─â ritmul cardiac. La acestea se adaug─â ┼či bog─â┼úia de antioxidan┼úi din scor┼úi┼čoar─â, benefici pentru s─ân─âtatea cardiovascular─â.

Amestec─â 2 linguri de miere cu 3 linguri┼úe de scor┼úi┼čoar─â ┼či p─âstreaz─â remediul ├«ntr-un borcan ├«nchis ermetic. Se ia c├óte 1 linguri┼ú─â pe zi, ├«ntr-o cur─â de 3 luni.

Cite┼čte ┼či: Factori care predispun la ateroscleroz─â

Infuzia de traista-ciobanului ajută la scăderea colesterolului. Se administrează ca infuzie obţinută dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă.

Av├ónd un raport optim de acizi gra┼či Omega-3 ┼či Omega-6, inul scade tensiunea ┼či protejeaz─â inima. Inul con┼úine ┼či vitamina E ┼či fibre, cu beneficii ├«n ceea ce prive┼čte sc─âderea colesterolului. De asemenea, reduce inflama┼úia, prevenind astuparea arterelor. Po┼úi folosi inul m─âcinat ┼či ad─âugat ├«n salate sau ca ulei (se ia 1 liguri┼ú─â de 3 ori pe zi).

Stimulent intelectual ┼či fizic, ceaiul verde este valorificat ┼či pentru beneficiile ├«n ceea ce prive┼čte prevenirea aterosclerozei.

Catehinele, compu┼čii activi din ceaiul verde, protejeaz─â pere┼úii arteriali. De asemenea, planta scade stresul oxidativ la nivelul arterelor.

Un studiu recent a ar─âtat c─â persoanele care beau 3 ce┼čti de ceai verde zilnic au un risc cu 19% mai mic de infarct ┼či cu 36% mai mic de accident vascular cerebral.

ÔÇ×Cura terapeutic─â cu miere ┼či hrean se bazeaz─â pe o veche tradi┼úie a medicinei populare ┼či poate fi aplicat─â de cei care au fost diagnostica┼úi cu cardiopatie ischemic─â dureroas─â cu angor pectoris (angin─â pectoral─â).

2 jpg jpeg

Pentru preparare, hreanul este cur─â┼úat ┼či dat prin r─âz─âtoare, ├«ntr-o cantitate ce ar putea s─â umple o lingur─â. Se amestec─â cu o lingur─â de miere de salc├óm, p├ón─â la ob┼úinerea unei paste omogene.

Preparatul este consumat încet, cu o linguriţă, în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, până ce doza preparată pentru consumul zilnic este terminată. Amestecul are un gust plăcut, deoarece mierea atenuează puţin din gustul excesiv de dulce al mierii.

Dup─â o or─â de la ingerarea acestui amestec, se poate lua micul dejun.ÔÇŁ

(Apiterapia sau cum s─â folosim produsele stupului pentru s─ân─âtate, ed. a II-a, Cristina Mateescu, ed. Fiat Lux)