Răcovina tratează eczemele şi ajută digestia

1 2 jpg jpeg

Răcovina (Stellaria Media) este o plantă anuală care creşte pe teritoriul Europei şi a fost naturalizată şi în America de Nord, fiind regăsită în multe specialităţi gastronomice. La noi, este cunoscută mai puţin ca aliment şi mai mult ca plantă medicinală, fiind utilizată din vechime ca tratament natural pentru diferite afecţiuni. Pentru remedii, se foloseşte partea aeriană.

Tratează eczemele şi alte probleme ale pielii

Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale răcovinei, cunoscută şi sub numele de rocoină, este abilitatea de a trata diverse probleme ale pielii. Răcovina poate preveni stresul oxidativ şi poate uşura inflamaţiile provocate de eczeme, acnee sau psoriazis, calmând mâncărimea şi iritaţiile. Se face o infuzie concentrată (2-3 linguri de plantă la 250 ml apă), care se toarnă în apa de baie înainte de spălare. Frunzele proaspete de răcovină pot fi strivite şi aplicate direct pe răni uşoare, precum tăieturile sau luxaţiile, pentru a accelera procesul de vindecare.

Previne inflamaţiile

Fie că este consumată intern, fie că se foloseşte pentru aplicare externă, răcovina uşurează durerile suferinzilor de afecţiuni inflamatorii, precum osteoartrita sau sindromul colonului iritabil şi îmbunătăţeşte mobilitatea. O linguriţă cu pulbere de răcovină se umezeşte cu puţină apă şi se ţine sub limbă un sfert de oră, apoi se mestecă şi se înghite. Pentru uz extern, pregăteşte o infuzie concentrată, înmoaie în ea o compresă şi aplic-o pe locul inflamat. Răcovina acţionează şi ca antiinflamator urinar, în tratarea cistitelor.

Ajută digestia şi scăderea în greutate

Fibrele, mineralele şi antioxidanţii din răcovină contribuie la îmbunătăţirea digestiei, echilibrând nivelul bacteriilor din intestin şi susţinând sistemul imunitar. De asemenea, răcovina acţionează ca diuretic şi laxativ şi reduce pofta de mâncare, ceea ce o transformă într-un ajutor pentru persoanele aflate la dietă. Adaugă o mână de răcovină în salatele de crudităţi sau prepară-ţi o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere la 250 ml de apă fiartă.

Uşurează respiraţia

Saponinele din răcovină fluidifică mucozităţile şi favorizează expectoraţiile în caz de probleme respiratorii cauzate de răceală, bronşită şi tuse.

Alină durerile menstruale

Femeile pot să apeleze la ceaiul de răcovină în perioada menstruaţiei, pentru uşurarea durerilor, dar şi pentru reducerea hemoragiei.

De reţinut: răcovina nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează! De asemenea, planta are potenţial alergenic. Dacă la folosirea ei ca remediu se observă apariţia înroşirii pielii sau a mâncărimilor, trebuie oprită utilizarea şi consultat un medic.