Peste 13 motive să consumi turmeric cât mai des

1 2 jpg jpeg

Efectele sale pozitive antiinflamatorii ar putea explica diferenţa greu de neglijat între numărul redus de tumori diagnosticate în India, comparativ cu ţările occidentale. Iată un rezumat cu ceea ce trebuie să ştii despre el.

Turmericul, bogat în substanţe nutritive

În magazine îl găsim la plicuri, dar şi vrac. Turmericul sau curcuma este un praf galben-portocaliu, des utilizat în remediile şi bucătăriile indiene. Poate la fel de des cum este utilizat la noi şofranul. Doar că turmericul este de departe mai bogat în elemente esenţiale corpului. Sursă importantă de fier, turmericul se recomandă în alimentaţie şi pentru conţinutul de potasiu şi vitamina B6. De asemenea, furnizează corpului şi cantităţi preţioase de magneziu, calciu şi vitamina C.

În ce situaţii este indicat

Turmericul este apreciat şi pentru capacitatea sa antioxidantă, de protecţie a celulelor, pentru virtuţile de reducere a colesterolului “rău” şi pentru cele antitrombonice.

De ce această pudră aromatică nu trebuie să-ţi lipsească din casă şi din meniu:

Beneficii nutriţionale

Ştiai ca 3g de turmeric acoperă 13% din necesarul zilnic de vitamina B6 şi 10% din cel de fier? Şi că indicele glicemic al turmericului este aproape zero? Ca atare, acest condiment nu provoacă creşterea glicemiei. Considerat a fi un aliment puternic alcalinizant, turmericul poate corecta aciditatea anumitor preparate culinare. Dacă ai probleme cu aciditatea gastrică, trebuie doar să consumi mai des turmeric. Acesta stimulează digestia, măreşte secreţia biliară şi ajută în caz de ulcer. Poţi adăuga pudră de turmeric în pilafuri, mămăligă, piureuri.

Important de ştiut este şi că acest condiment are o capacitate antioxidantă uriaşă, fiind plasat imediat după cele mai puternice condimente antioxidante: cuişoare, scorţişoară şi oregano uscat.

Extra info

Studii efectuate pe cobai sugerează că turmericul, administrat în proporţie de 8g pe zi, protejează mucoasa digestivă, eliminând bacteria Helicobacter pylori, care provoacă dureri de stomac şi ulcer.