Obligeana reduce spasmele intestinale ┼či accelereaz─â metabolismul

1 2 jpg jpeg

Susţine sistemul digestiv

Obligeana stimuleaz─â secre┼úia sucurilor gastrointestinale, contribuie la eliminarea gazelor ┼či reduce spasmele. C├ónd ai dureri de stomac sau te sim┼úi balonat, f─â-┼úi un ceai din aceast─â plant─â. Pune 250 ml de ap─â fierbinte peste 1 linguri┼ú─â de plant─â uscat─â ┼či las─â la infuzat un sfert de or─â. Strecoar─â ┼či bea ceaiul pe stomacul gol, de dou─â ori pe zi, cu 30 de minute ├«nainte de mas─â.

Echilibrează secreţia de hormoni

Dac─â suferi de menstrua┼úie neregulat─â sau de lips─â de energie sexual─â, obligeana ar putea s─â-┼úi fie de ajutor. Prin con┼úinutul de antioxidan┼úi ┼či uleiuri volatile, aceast─â plant─â poate contribui la echilibrarea hormonal─â. Pentru a prepara un macerat la rece, adaug─â 250 ml de ap─â ne├«nc─âlzit─â peste 1 linguri┼ú─â de plant─â uscat─â. Las─â amestecul la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi strecoar─â ┼či bea lichidul cu aproximativ 30 de minute ├«nainte de mas─â, de dou─â ori pe zi.

Stimuleaz─â metabolismul

Dac─â vrei s─â pierzi ├«n greutate, dar ai un metabolism lene┼č, d─â-i o m├ón─â de ajutor cu un decoct din obligean─â. Pune ├«ntr-un ibric 300 ml de ap─â, iar c├ónd d─â ├«n clocot, adaug─â 1 lingur─â de plant─â uscat─â ┼či las─â s─â fiarb─â 15 minute. Las─â decoctul s─â se r─âceasc─â, apoi strecoar─â ┼či bea pe stomacul gol, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de masa de diminea┼ú─â ┼či de cea de sear─â.

Alin─â disconfortul muscular

Durerile de mu┼čchi ┼či de articula┼úii pot fi atenuate cu ajutorul uleiului de obligean─â. Dac─â suferi de artrit─â, migrene, gut─â sau alte afec┼úiuni inflamatorii, maseaz─â zona afectat─â cu acest ulei. De asemenea, po┼úi aplica o cataplasm─â cu obligean─â. Macin─â cu r├ó┼čni┼úa 3 linguri de plant─â uscat─â ca s─â rezulte o pulbere, pe care o amesteci cu pu┼úin─â ap─â cald─â pentru a ob┼úine o past─â. Aplic─â pasta pe locul dureros ┼či pune deasupra un bandaj care s─â o men┼úin─â pe piele c├óteva ore.