Mirtul, planta biblică ce a dovedit puternice calităţi terapeutice

1 mirtul jpg jpeg

Plant─â aromatic─â originar─â din regiunea mediteranean─â, mirtul are ac┼úiune farmacologic─â divers─â ┼či important─â pentru s─ân─âtate. ├Än afar─â de men┼úiunile ┼či semnifica┼úiile biblice, mirtul este cunoscut ┼či pentru efectele terapeutice ├«n afec┼úiunile respiratorii.

Arbust cu tulpini verticale, p─âroase, mirtul are frunzele ovale, lucioase, cu v├órful ascu┼úit ┼či acoperite de mici scobituri. ├Än remediile naturiste sunt utilizate frunzele ┼či fructele. Frunzele se recolteaz─â prim─âvara ┼či se las─â la uscat ├«n locuri umbroase, pentru a r─âm├óne verzi. Acestea se folosesc la prepararea infuziilor ┼či pulberilor medicinale. Fructele, de dimensiunea boabelor de maz─âre, se culeg toamna, ┼či pot fi mestecate ├«n stare proasp─ât─â, pentru stimularea apetitului. Fructele de mirt pot favoriza activitatea gastric─â.

Spre deosebire de frunze, fructele con┼úin mai mult ulei esen┼úial ┼či, pe deasupra, tanini ┼či acizi organici. Preparatele din mirt sunt utilizate ocazional ├«n tratamentul infec┼úiilor tractului genito-urinar. Mai mult dec├ót at├ót, propriet─â┼úile emoliente ┼či terapeutice recomand─â mirtul ├«n infec┼úii cutanate, cum sunt abcesele ┼či furunculele, iar uleiul esen┼úial este indicat ├«n vindecarea pediculozei.

Studiile în domeniu sugerează că mirtul ar putea fi un ingredient esenţial în tratamentele pentru diabet. Testele specifice au arătat că această plantă cu efect terapeutic poate scădea nivelul glicemiei.

Indicat în infecţii respiratorii

├Än prezent, datorit─â calit─â┼úilor antiseptice ┼či descongestionante, remediile din mirt se recomand─â ├«n special pentru afec┼úiuni respiratorii ┼či intestinale. ├Än tratamentul infec┼úiilor respiratorii, se pot consuma infuzii din 10 g de frunze de mirt la 1 l de ap─â clocotit─â. Dup─â 10 minute de infuzat, amestecul se strecoar─â. Se beau 2 c─âni pe zi p├ón─â la diminuarea simptomelor.

Decoctul din mirt se prepar─â din 10 g frunze uscate la 1 l de ap─â. ├Än vasul acoperit, decoctul se fierbe 10 minute, apoi se strecoar─â. Se beau 2 c─âni pe zi. ├Än tratamentul abceselor ┼či furunculelelor se pot utiliza compresele locale. Se ia o dischet─â de bumbac ├«nmuiat─â ├«n decoct ┼či se acoper─â zona afectat─â. Se apeleaz─â la acest procedeu cam de 2-3 ori pe zi, alternativ cu compresele ├«mbibate cu ulei esen┼úial din mirt diluat.

Aten┼úie! Unele componente din uleiul esen┼úial pot irita sistemul digestiv, prin urmare, este indicat s─â folose┼čti mirtul intern doar cu acordul medicului.

Uleiul de mirt are multiple acţiuni terapeutice

Uleiul care se extrage din aceast─â plant─â este un lichid g─âlbui deschis, cu gust foarte puternic ┼či cu miros extrem de mentolat. De┼či are astfel de calit─â┼úi, uleiul de mirt nu este toxic ┼či nici iritant sau sensibilizant. Pentru a-i fi poten┼úate efectele terapeutice ┼či parfumul, aceste ulei este amestecat cu ulei de bergamot─â, de salvie, de lavand─â, de isop ┼či altele. Printre elementele de baz─â care sunt con┼úinute de uleiul esen┼úial de mirt se num─âr─â: cineol, myrtenol, pinene, geraniol, linalol. Toate ├«i confer─â acestui extract ac┼úiune antibiotic─â, aromatic─â, astringent─â, anticataral─â, antiseptic─â (pulmonar ┼či urinar), bactericid─â, balsamic─â, carminativ─â, expectorant─â, hemostatic─â, sedativ─â, tonic─â.

Uleiul esen┼úial de mirt este adesea utilizat ├«n afec┼úiunile aparatului respirator ÔÇô bron┼čite cronice, astm bron┼čic, tuberculoz─â. Acest produs se recomand─â ┼či ├«n tratamentul afec┼úiunilor bronho-pulmonare la copii. Pentru c─â ├«nt─âre┼čte sistemul imunitar, acesta se utilizeaz─â ┼či ├«n caz de ro┼ču ├«n g├ót (guturai), grip─â ┼či ├«n boli infec┼úioase.

Calmant ┼či antiseptic

Doctorul Ruxandra Constina spune c─â, pentru uz extern, datorit─â ac┼úiunii antiseptice, calmante, astringente, antivirale, antiseboreice, mirtul este util ├«n tratamentul bolilor cutanate, ├«n caz de r─âni, acnee, herpes, afte bucale. ├Än prezent, mirtul este utilizat din ce ├«n ce mai des la prepararea produselor cosmetice ┼či la cele pentru igiena dentar─â ┼či a gurii. Spre exemplu, ├«n comer┼ú sunt numeroase tipuri de paste de din┼úi, care con┼úin ierburi ┼či plante medicinale ┼či aromatice, cum este mirtul, dar ┼či produse pentru igiena scalpului ┼či a podoabei capilare, cum sunt ┼čampoanele cu efect antim─âtrea┼ú─â.