De ce este schinelul bun pentru sănătatea ficatului

1 schinelul jpg jpeg

I se mai spune şofran sălbatic sau iarbă amară şi este un bun tonic digestiv. Deşi nu este atât de cunoscut ca şofranul de cultură, schinelul deţine calităţi terapeutice deloc de neglijat.

Pentru uz medicinal, de la schinel se folosesc vârfurile tinere, frunzele şi florile, din care se fac infuzii, decocturi, tincturi, extracte, pilule. Toate au efecte benefice pentru sănătate graţie substanţelor active importante, precum benedictina şi cnicina.

În majoritatea cazurilor, schinelul este recomandat pentru reglarea activităţii gastrointestinale. De asemenea, planta este indicată şi în problemele renale şi respiratorii, dar şi în caz de edeme, arsuri.

Atenţie! Dacă sunt administrate în doze mari, preparatele din schinel pot cauza ulceraţii ale gurii şi esofagului sau diaree.

Bun în afecţiuni hepatice

Infuzia de schinel este un remediu utilizat şi în caz de tulburări ale activităţii ficatului şi în afecţiuni biliare. Prepari infuzia din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Strecori amestecul şi apoi e bine să consumi lichidul fracţionat, pe parcursul unei zile. Tot pentru sănătatea ficatului şi a bilei, poţi face tinctură din 50 g de plantă mărunţită şi 250 ml alcool alimentar de 70°. Ţii amestecul 15 zile într-un recipient etanş, într-un loc întunecos şi răcoros, agitând din când în când conţinutul. După ce strecori, poţi lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluată cu puţină apă. Tinctura îşi face mai bine efectul dacă este consumată cu un sfert de oră înainte de masă.

Eficient în infecţii urinare

Licoarea din schinel este de ajutor şi în caz de infecţii urinare, cum este cistita, inflamaţii şi alte probleme ale vezicii. La nevoie, se administrează câte 1 linguriţă din vin de schinel, înainte de fiecare masă. Preparatul diminuează simptomele afecţiunilor renale şi ajută şi în caz de apetit scăzut. Ca să prepari remediul binefăcător, ai nevoie de 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită şi 1 litru de vin. Amesteci cele 2 ingrediente şi le laşi la macerat 8 zile, apoi strecori.

Acelaşi remediu este recomandat şi în constipaţie. Poţi lua câte 1 linguriţă cu un sfert de oră înainte de masă.

Calmează crizele respiratorii

Simptomele care însoţesc crizele de tuse, bronşitele şi alte afecţiuni respiratorii pot fi îmblânzite cu infuzie de schinel – 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. După ce strecori, este indicat să consumi lichidul în mai multe reprize, pe parcursul zilei. De asemenea, efecte pozitive pentru sănătatea căilor respiratorii aduce şi tinctura de schinel. O poţi prepara din 50 g de plantă mărunţită şi 250 ml alcool alimentar de 70°. Amestecul se ţine la macerat 15 zile, agitând zilnic de 2-3 ori recipientul. După 15 zile se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale. Dacă simţi nevoia, o poţi dilua cu puţină apă. În cazurile mai uşoare se poate administra o cantitate mai mică, eventual 20-40 picături diluate în 100 ml de apă, cu 15 minute înaintea meselor principale de 3 ori pe zi.

Unguent pentru hemoroizi

Leziunile pielii, hemoroizii şi ulceraţiile precum cele apărute la nivelul sânilor, în perioada alăptării, pot fi ameliorate cu unguent din schinel. Ai nevoie de pulbere de plantă obţinută cu ajutorul râşniţei şi de 2 ori aceeaşi cantitate de vaselină şi lanolină. Le găseşti în magazinele naturiste şi farmacii. Din cele 3 ingrediente faci o compoziţie omogenă, pe care o păstrezi într-un recipient curat, opac şi închis etanş. De preferat, ţine unguentul la frigider.

De ajutor şi în arsuri

Pentru uz extern, schinelul este folosit în preparatele benefice în caz de arsuri cutanate uşoare. Din 3 linguriţe de plantă şi 250 ml apă clocotită faci o infuzie, pe care o laşi deoparte 10 minute, apoi o strecori. Cu acest amestec faci cataplasme externe sau comprese din bucăţi de tifon steril îmbibate cu licoarea de plantă. De asemenea, poţi face băi în care pui infuzie de schinel. Este bine să stai în apa-tratament cel puţin 20-30 de minute.