Cum tratezi problemele respiratorii cu ajutorul plantelor
Cum tratezi problemele respiratorii cu ajutorul plantelor? Lemnul-dulce are acţiune expectorantă
Rădăcina de lemn-dulce calmează tusea şi este folosită în cazul inflamaţiilor care determină apariţia durerilor în gât. Reduce iritaţiile, blochează radicalii liberi şi are acţiune antibacteriană şi expectorantă, graţie saponinelor care ajută la eliminarea mucusului. Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, strecori. Se beau 2 căni pe zi. Planta este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni renale, hepatite virale sau hipertensiune şi femeilor însărcinate.
Cum tratezi problemele respiratorii cu ajutorul plantelor? Plâmânărica menţine sănătatea plămânilor
Datorită saponozidelor, sărurilor minerale, mucilagiilor, tanoizilor, magneziului şi conţinutului ridicat de vitamina C, plămânărica este utilizată în cazul afecţiunilor tractului respirator sau a tuberculozei pulmonare, frunzele plantei semănând foarte mult cu plămânii. Poate fi folosită pentru descongestionarea sinusurilor şi reducerea febrei. Adaugă 1 linguriţă de plămânărică uscată la 200 ml de apă fiartă. Strecoară după 10-15 minute şi bea 2-3 căni zilnic.
Eucaliptul are rol antiinflamator
Graţie compuşilor activi precum cumarina, flavonoidele, eucaliptol şi cineol, eucaliptul este adesea folosit atât pentru a trata astmul, faringita, răceala, tusea convulsivă şi cea iritantă, cât şi pentru a elimina mai uşor secreţiile bronşice. Adaugi 1 lingură plantă mărunţită la 1 cană cu apă fierbinte şi strecori după 4-6 minute de infuzat. Se beau 2-3 căni pe zi. Este contraindicat în sarcină şi alăptare şi copiilor sub 3 ani. Atenţie! Folosite în cantităţi mari, remediile din eucalipt pot avea efecte toxice.
Cimbrul de cultură este un bun antiseptic, având proprietatea de a calma tusea şi de a stimula expectoraţia, graţie componentelor regăsite în uleiul volatil. Pentru calmarea crizelor de tuse şi tratarea virozelor respiratorii, se prepară o tinctură dintr-un amestec de 15 linguri de pulbere de cimbru şi 500 ml de alcool alimentar de 50°. Amesteci bine şi laşi la macerat 12 zile, la întuneric. La final se strecoară, adăugându-se 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se administrează 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, 12 zile. Nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor cu hipertensiune arterială.