Creţuşca tratează răcelile şi durerile articulare

1 2 jpg jpeg

Creţuşca, de ajutor în răceli şi dureri articulare

Creţuşca are proprietăţi antiinflamatoare, antibacteriene şi cicatrizante, acestea conferindu-i eficienţă în răceli, în tratarea durerilor de cap, a celor provocate de gută, artrită reumatoidă şi lombosciatică şi a infecţiilor tractului urinar. „Creţuşca este recomandată ca adjuvant în tratarea migrenelor şi a răcelilor. În acest scop, se adaugă 2 linguriţe de plantă la 1 cană cu apă care începe să fiarbă. Se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute. Se beau 3-4 căni de ceai cald pe zi, între mese. În tratamentul durerilor articulare, o infuzie precum cea de mai sus se aplică pe o compresă, pe aria afectată, de 3-4 ori pe zi”, spune dr. Adina Meşter, medic primar medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie.

Creţuşca, eficientă în ateroscleroză şi pentru tratarea rănilor

În tratamentul rănilor şi al ulceraţiilor, creţuşca este utilizată sub formă de decoct. Se pun 40-50 g de amestec de tulpini, frunze şi flori în 500 ml de apă şi se fierb 20 de minute. Decoctul se pune pe o compresă care trebuie aplicată pe rană de 3-4 ori pe zi.

De asemenea, creţuşca ajută la eliminarea toxinelor din organism şi stimulează digestia. Peste 1 lingură de plantă uscată se toarnă 200 ml de apă şi se lasă la infuzat un sfert de oră. Se strecoară şi se bea cald, pe parcursul a 15 minute.

Tinctura de creţuşcă poate fi folosită intern ca adjuvant în ateroscleroză şi spondiloză. Se agită sticluţa, apoi se toarnă 1 lingură de tinctură în 50 ml apă. Amestecul se bea de 3 ori pe zi, înainte de masă. Extern, pentru atenuarea celulitei, se face frecţie cu tinctură.

Atenţie! Pentru siguranţă, dozele trebuie respectate cu stricteţe. Administrarea remediilor din creţuşcă în cantităţi mai mari, pe o perioadă lungă de timp, poate duce la probleme renale, tinitus (ţiuituri în urechi) şi vărsături.