Ciuboţica-cucului, planta-minune de ajutor în crizele de tuse seacă

1 ciubotica cucului jpg jpeg

Cu flori galbene, ├«n form─â de umbrelu┼úe, ciubo┼úica-cucului se distinge ├«ntre florile prim─âverii, chiar dac─â nu are un parfum puternic. Aceast─â plant─â delicat─â se transform─â ├«ntr-un remediu adjuvant eficient c├ónd vine vorba despre combaterea tusei convulsive, bron┼čitei, insomniei.

Ciubo┼úica-cucului ├«nflore┼čte ├«n aprilie ┼či mai, adic─â ├«n perioada imediat urm─âtoare. Profit─â de planta proasp─ât culeas─â ori caut─â preparate din ciubo┼úica-cucului ├«n magazinele cu profil naturist. Este bine s─â le ai ├«n cas─â c├ónd dau t├órcoale infec┼úiile respiratorii. Sub form─â de decoct, planta este eficient─â ├«n tratarea afec┼úiunilor pulmonare ÔÇô combate tusea uscat─â ÔÇô pentru c─â favorizeaz─â expectora┼úia. De asemenea, planta reduce febra ┼či ajut─â la eliminarea toxinelor, inclusiv prin relaxarea ┼či fluidizarea compu┼čilor din aparatul respirator. ├Än terapia naturist─â se folosesc rizomii cu tot cu r─âd─âcini ┼či florile, toate av├ónd valoare medicinal─â. Florile ┼či frunzele con┼úin vitamina C, saponozide, potasiu, calciu, enzime. Important! Este bine s─â nu dep─â┼če┼čti doza recomandat─â, pentru c─â efectele plantei sunt puternice ┼či pot produce irita┼úii ale tubului digestiv ┼či chiar vom─â.

Siropul este adjuvant ├«n bron┼čite

├Än caz de probleme respiratorii cum sunt bron┼čitele, faringitele sau virozele, ajut─â siropul din ciubo┼úica-cucului. Macin─â fin cu r├ó┼čni┼úa c├óteva r─âd─âcini uscate sau proaspete de plant─â ┼či pune pulberea ├«ntr-un borcan, c├ót s─â umple o treime din recipient. Peste r─âd─âcin─â pui miere poliflor─â, c├ót s─â umple vasul. Siropul trebuie s─â stea ├«ntr-un spa┼úiu cu temperatur─â moderat─â vreme de 4 s─âpt─âm├óni, timp ├«n care se agit─â zilnic. Dup─â 1 lun─â, se poate consuma, c├óte 1 lingur─â pe zi, p├ón─â la ameliorarea simptomelor. Siropul poate ameliora durerile de cap; planta con┼úine o substan┼ú─â reg─âsit─â ├«n aspirin─â (analgezic).

Leac care reduce crizele de tuse seac─â

Prepar─â o infuzie din 1 lingur─â de r─âd─âcin─â de ciubo┼úica-cucului ┼či 300 ml de ap─â. Fierbe planta 10 minute, apoi las─â la infuzat 15 minute. Dup─â ce o strecori, e bine s─â o bei cu ├«nghi┼úituri mici. Se recomand─â consumul a c├óte o jum─âtate de can─â de 3-4 ori pe zi. Remediul dizolv─â secre┼úiile bronhice, are efect emolient, expectorant ┼či poate calma, chiar reduce crizele de tuse seac─â. Din flori de ciubo┼úic─â ┼či flori de soc (2 linguri la o can─â mare de ap─â) se face infuzie cu efect benefic pentru suferinzii de astm bron┼čic. Pulberea poate calma ┼či durerile ├«n g├ót ÔÇô 1 linguri┼ú─â de pulbere se ┼úine sub limb─â, 15 minute, de 3 ori pe zi, ├«ntre mese.

Vinul, bun pentru bolile inimii

Pentru a ob┼úine un vin terapeutic, trebuie s─â umpli un vas de sticl─â de 2 l cu flori proaspete de plant─â, peste care adaugi vin alb dulce (la 1 litru de licoare, cam 4-5 linguri de flori m─ârun┼úite). ├Änchizi cu un dop de plut─â ┼či la┼či amestecul afar─â, la soare, sau pe balcon, 2 s─âpt─âm├óni. Dac─â vrei s─â ob┼úii un efect mai bun, adaug─â ├«n amestec ┼či 2 linguri de p─âtrunjel tocat. Se ia c├óte 1 lingur─â cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mesele principale sau de 3 ori pe zi, ├«n cure prelungite de 1-3 luni. Preparatul este foarte eficient ├«n afec┼úiunile cardiace; tonific─â mu┼čchiul inimii.

Ceaiul previne insomnia

Prepar─â un ceai din 2 linguri┼úe de plant─â m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â ┼či fierbe 15 minute. Dup─â r─âcire, se beau c├óte 3 c─âni pe zi de decoct. Po┼úi face decoct doar din r─âd─âcin─â, dac─â vrei un efect mai puternic. Ai nevoie de 1 linguri┼ú─â de r─âd─âcin─â m─âcinat─â la 250 ml de ap─â. Se fierbe amestecul 5 minute dup─â care se strecoar─â ┼či se consum─â. Lichidul ├«┼úi vine ├«n ajutor c├ónd treci prin perioade mai solicitante, care ├«┼úi perturb─â programul de somn. Remediul este eficient ┼či pentru copii, cu men┼úiunea c─â ├«n loc de 2 linguri┼úe de ciubo┼úica-cucului s─â amesteci 2 linguri┼úe de g─âlbenele cu ciubo┼úica cucului. Decoctul aduce beneficii ┼či ├«n caz de st─âri nervoase.