Chlorella, leacul pentru o viaţă cât mai lungă

1 chlorella jpg jpeg

Alg─â de ap─â dulce, chlorella este o rud─â a spirulinei, recunoscut─â ┼či apreciat─â ├«n toat─â lumea pentru calit─â┼úile nutri┼úionale incontestabile. Promotorii alimenta┼úiei vegetariene ├«n special o recomand─â pentru calit─â┼úile energizante ┼či antioxidante.

Arhivele de specialitate indică existenţa chlorellei încă din cele mai vechi timpuri. La fel ca spirulina, chlorella există pe Terra de peste 3 miliarde de ani, fiind o specie cu abilitate unică, de a se reproduce de 8 ori pe zi. Cu alte cuvinte, este o sursă sustenabilă de nutrimente.

Chlorella are un con┼úinut excep┼úional de minerale (fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu, sulf ┼či mangan), vitamine ÔÇô nu mai pu┼úin de 10 vitamine ┼či aminoacizi. Compozi┼úia valoroas─â fac din chlorella un regenerator eficient. Aceast─â alg─â este un aliat de ├«ncredere c├ónd vine vorba de combaterea anemiei.

Surs─â de energie

├Än special pentru cei care mizeaz─â pe o alimenta┼úie vegetarian─â, chlorella este o infuzie de energie, pentru c─â de┼úine pachetul de vitamine B, numite ┼či ÔÇ×vitaminele energieiÔÇť): B1, B2, B6 ┼či B12. ┼×tiai c─â vitamina B1 sau tiamina are un rol important ├«n descompunerea carbohidra┼úilor ┼či a aminoacizilor necesari pentru producerea energiei? Dac─â ├«n corp exist─â o caren┼ú─â de tiamin─â, ├«n organism se poate resim┼úi o stare de sl─âbiciune ┼či oboseal─â.

Oferă calităţi detoxifiante

Studiile experimentale sugereaz─â c─â aceast─â alg─â poate s─â absoarb─â toxinele, chimicalele ┼či pesticidele din tractul digestiv ┼či poate s─â atrag─â ca un magnet metalele grele din s├ónge; le absoarbe ┼či le ├«mpinge spre exteriorul ┼úesuturilor, pentru a putea fi eliminate mai u┼čor din corp. ├Än plus, chlorella con┼úine clorofil─â, care purific─â s├óngele ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea oxigenului.

Accelereaz─â metabolismul

Printre beneficiile aduse de chlorella s─ân─ât─â┼úii se num─âr─â ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea digestiei. Alga contribuie la echilibrarea florei digestive, promoveaz─â dezvoltarea de bacterii s─ân─âtoase ┼či le distruge pe cele d─âun─âtoare, acest lucru fiind esen┼úial pentru o digestie mai bun─â ┼či pentru accelerarea metabolismului. ├Än plus, chlorella are ┼či propriet─â┼úi antiinflamatare, benefice pentru sistemul digestiv.

Aliat în lupta cu tumorile

Datorit─â substan┼úelor valoroase din compozi┼úie, ├«n medicina alternativ─â alga este recunoscut─â ca fiind un agent puternic de combatare a tumorilor. Are un con┼úinut mare de carotenoizi naturali, care pot preveni oxidarea celulelor, una dintre principalele cauze de apari┼úie a cancerului ┼či bolilor cardiace. Acestor calit─â┼úi se adaug─â propriet─â┼úile detoxifiante ┼či de ├«nt─ârire a sistemului imunitar, iar ├«mpreun─â fac din aceast─â plant─â un puternic agent anticarcinogenic.

Diferen┼úe ├«ntre chlorella ┼či spirulin─â

De┼či au aspect similar, miros ┼či gust asem─ân─âtor, sunt c├óteva diferen┼úe ├«ntre cele dou─â alge.

Structură: Amândouă sunt alge, dar chlorella este formată dintr-o singură celulă cu nucleu. Spirulina este o plantă multi-celulară, care nu are un nucleu distinctiv. Din acest motiv, spirulina are dimensiuni mai mari decât chlorella.

spirulina este o cianobacterie, adică o algă de culoare albastru-verde, în timp ce chlorella este o algă verde.

Chlorella are o cantitate dublă de clorofilă faţă de spirulină.

Digestibilitate: Spre deosebire de spirulin─â, care poate fi consumat─â imediat dup─â recoltare, ca atare sau sub forma unor preparate, chlorella trebuie s─â treac─â printr-un proces mai complex. ├Än urma recolt─ârii, filtr─ârii, usc─ârii ┼či m─âcin─ârii chlorellei, pere┼úii celulari ai algei se sparg, pentru a fi mai u┼čor de digerat. Corpul uman nu dispune de enzime speciale pentru spargerea complet─â a pere┼úilor chlorellei. Dac─â ace┼čtia nu sunt spar┼úi, este ├«mpiedicat─â absorb┼úia tuturor substan┼úelor nutritive din plant─â.

Info: În materie de proteine, 1 lingură este echivalentă cu 50 g de friptură.

Cum se administreaz─â

├Än magazin, g─âsim chlorella sub form─â de pudr─â, comprimate ┼či capsule gelatinoase. Este mai indicat s─â iei comprimate sau capsule geleatinoase. Dac─â ├«┼úi place gustul, po┼úi ad─âuga pudr─â ├«ntr-un preparat: piure, smoothie sau o po┼úi consuma ca atare ori cu ap─â.

Precauţii

De┼či este conderat─â sigur─â pentru consum, referitor la chlorella trebuie avute ├«n vedere urm─âtoarele aten┼úion─âri:

-Unele persoane au acuzat st─âri de grea┼ú─â ┼či disconfort abdominal dup─â ce au consumat chlorella.

-Întrucât afectează sistemul imunitar, este indicat să se evite ingerarea preparatelor din chlorella de cei care suferă de imunodeficienţă ori administrează tratmente pentru sistemul imunitar.

-De reţinut că orice supliment alimentar poate interfera cu tratamentele medicamentoase.