Cele mai bune plante diuretice
Bolile căilor urinare sunt de patru ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi, pentru că ele au uretra mai scurtă cu aproximativ 15 centimetri, iar bacteriile, virusurile şi fungii ajung mai uşor la vezica urinară. Mai mult, sarcinile şi naşterile slăbesc ţesuturile din zona inferioară a căilor urinare şi predispun la apariţia litiazei renale sau veziculare, a nefritei sau a cistitei.
Dacă ai o infecţie urinară, încearcă o cură cu ceai de maximum patru săptămâni urmată de o pauză de o lună (ceaiurile din amestec de plante au o eficienţă mai mare). Află care sunt cele mai bune cinci plante cu efect diuretic! 1. Cozile de cireşe
Cunoscute pentru acţiunea lor diuretică antiinflamatoare, cozile de cireşe se află pe primul loc printre remediile infecţiilor urinare precum cistita, litiaza renală, uremia (creşterea cantităţii de acid uric din sânge când rinichiul bolnav nu îl elimină în totalitate). Conţinutul lor de uleiuri volatile, săruri de potasiu, flavonoide şi tanin ajută la ameliorarea simptomelor acestor afecţiuni şi la tratarea lor cu succes.
2. Mătasea de porumb
Este recunoscută pentru efectele ei diuretice şi uşor antiseptice. Acestea se datorează vitaminelor B6, C, E, K, pe care mătasea de porumb le conţine, dar şi a sărurilor de calciu şi de potasiu, care o fac leacul potrivit al litiazei renale. Pentru stimularea diurezei şi eliminarea pietrelor de la rinichi sunt recomandate două-trei căni de infuzie pregătită dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu apă.
3. Frunzele de merişor
Arbutina este principala substanţă a frunzelor de merişor care le face bune remedii antiseptice şi diuretice. Infuzia din aceste frunze tratează cistita, iar decoctul te scapă de pietrele la rinichi. Pentru prepararea decoctului ai nevoie de o linguriţă de plante şi o cană cu apă. Îşi va face efectul dacă bei două căni pe zi. Atenţie, este contraindicat femeilor însărcinate!
4. Florile de coada şoricelului
Infecţiile şi inflamaţiile aparatului urinar le poţi trata foarte uşor cu ceai de coada şoricelului datorită uleiului volatil şi a azulenelor pe care le conţine această plantă. Acestea îi dau eficienţa şi fac din ceaiul în care este adăugat un puternic dezinfectant şi un bun calmant. Dacă pui două linguri de plantă la o jumătate de litru de apă vei obţine întreaga cantitate de care ai nevoie pe parcursul unei zile de cură (timp de trei-cinci luni) cu flori de coada şoricelului.
5. Ghimpele
Pare greu de crezut, dar această plantă poate trata cistita, mai ales dacă se află în combinaţie cu alte plante diuretice. Este eficient dacă faci un decoct pentru care foloseşti o linguriţă de plantă la 250 ml de apă şi îl bei cu o jumătate de oră înainte de masă, cât este călduţ. Cura cu decoct de ghimpe trebuie s-o ţii între trei şi cinci luni, timp în care bei două căni de decoct pe zi.
Ceai combinat din frunze de albăstrele, frunze de merişor şi de mesteacăn, coada calului, rădăcină de osul iepurelui, seminţe de măceşe, rădăcină de pir, mătase de porumb. Din acest ceai bei câte două-trei căni pe zi.
Ceai la plicuri din codiţe de cireşe, muguri de plop, fructe de măceş, frunze de rozmarin, busuioc, frunze de mesteacăn, flori de soc şi frunze de urzică.