Ceaiurile diuretice, de ajutor când ai picioarele umflate

1 2 jpg jpeg

Ceaiurile diuretice.  În caz că nu ştiai, femeile au uretra mai scurtă cu câţiva centimetri, aşa că bacteriile, virusurile şi fungii ajung mai uşor la vezică. Dacă suferi de infecţie urinară sau de retenţie de apă, urmează o cură cu ceaiuri şi infuzii din plante cu efect diuretic. Din cărţile preţioase semnate de fitoterapeutul Ovidiu Bojor am selectat câteva reţete de ceaiuri cu efect diuretic.

Este foarte important să faci o pauză de 30 de zile după cura cu ceaiuri, care nu trebuie să dureze mai mult de o lună, şi apoi să reiei tratamentul. Nu de alta, dar cozile de cireşe, de exemplu, sunt puternic diuretice şi poţi pierde cantităţi mari de lichide, inclusiv de minerale.

Ceaiurile diuretice. Merişorul, bun pentru rinichi

Ceaiul sau decoctul din merişor este atât de eficient în eliminarea excesului de apă din corp şi în bolile renale, încât este cunoscut ca "doctorul rinichilor". Merişorul conţine o substanţă activă, numită arbutină, care se găseşte în frunzele plantei şi care are efect antiseptic (luptă cu infecţii microbiene) şi diuretic (elimină excesul de apă din ţesuturi). În plus, merişorul poate fi recomandat în tratamentele antiinflamatoare şi pentru dizolvarea pietrelor la rinichi.

Ca să faci ceaiul, ai nevoie de o linguriţă de frunze la o cană cu 200 ml de apă, care se fierb timp de cinci minute. Ar trebuie să bei două căni pe zi. În sarcină este contraindicat!

Cozile de cireşe, bune şi în cistite

Despre cozile de cireşe se ştie că sunt puternic diuretice şi antiinflamatoare. Mai mult, se situează în fruntea topului cu plantele medicinale care pot „stoarce“ apa în exces din ţesuturi. Cozile de cireşe pot fi recomandate şi în infecţii urinare, cum sunt cistitele, pentru că au compuşi activi care ameliorează simptomele acestora. Bea într-o zi decoctul pe care îl faci din trei linguri de cozi la o jumătate de litru de apă.

Ceaiurile diuretice.  Mătasea de porumb elimină apa în exces

Mătasea de porumb este recunoscută şi apreciată pentru efectele ei diuretice şi uşor antiseptice. Conţine vitaminele B6, C, E, K, săruri de calciu şi de potasiu, aşa că poate fi oricând consumată sub formă de infuzie, pentru eliminarea apei din organism. Bea două-trei căni de infuzie pregătită dintr-o linguriţă de plantă peste care torni o cană cu apă fierbinte şi laşi la răcorit opt-zece minute.

Ceaiurile diuretice.  Pătrunjelul, efect puternic diuretic

Uşor de procurat şi bun la gust, pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de ceai ori ca atare, în mâncăruri. Acesta filtrează urina la nivelul rinichilor şi previne formarea calculilor renali. Fiind un diuretic puternic, planta elimină cantitatea de apă în exces din ţesuturi.

De asemenea, conţine substanţe care pot dilata uşor căile urinare, pentru a elimina mai uşor pietrele de mici dimensiuni. Pentru a prepara ceaiul de pătrunjel ai nevoie de o legătură mărunţită la un litru de apă, pe care o laşi la fiert timp de zece minute. Pentru rezultate optime, ţine cura cu ceai de pătrunjel cel puţin trei săptămâni.