Ce putem trata cu floarea-soarelui

1 2 jpg jpeg

Ştiai că şi simpla plimbare într-un lan cu floarea-soarelui are un efect pozitiv asupra psihicului? De ajutor în acest sens este parfumul unic al acestei plante, un adevărat tonic nervos. Din toate părţile florii-soarelui se pot prepara diverse leacuri folosite de sute de ani. Seminţele, uleiul presat la rece, dar şi frunzele, florile şi rădăcina plantei sunt bogate în substanţe active valoroase pentru sănătate.

Ce putem trata cu floarea-soarelui - frunzele sunt leac în bolile pulmonare

Uscate sau proaspete, frunzele de floarea-soarelui au efect expectorant, de aceea sunt de ajutor în bronşită, tuse, astm bronşic şi în alte boli cauzate de inflamaţia căilor respiratorii. Leacul în acest caz se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea două căni pe zi, până se observă o îmbunătăţire a stării de sănătate.

Tot în bolile respiratorii, dar şi în combaterea febrei şi pentru creşterea imunităţii se poate încerca şi tinctura de floarea-soarelui. Aceasta se prepară din petale proaspete, tăiate fin şi puse într-un borcan, până se umple trei sferturi. Se completează cu alcool de 60 de grade şi se lasă zece zile la macerat, după care se filtrează. Se ia o linguriţă de tinctură, diluată într-o ceşcuţă cu apă, de trei ori pe zi.

Ce putem trata cu floarea-soarelui - seminţele sunt energizante

Bogate în fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier, vitamine (E, D, A, K), seminţele de floarea-soarelui sunt un remediul energizant, precum şi un leac anticolesterol la-ndemână. Ceea ce recomandă seminţele ca un important remediu în scăderea colesterolului sunt acidul linoleic şi fitosterolii, compuşi cu efect dovedit în reducerea grăsimilor din sânge. De asemenea, aceste seminţe sunt o sursă importantă de fenilalanină, aminoacid implicat, printre altele, în controlul durerii. Seminţele de floarea-soarelui previn crizele cardiace, îmblânzesc sindromul premenstrual, normalizează tensiunea arterială şi combat inflamaţiile în organism (datorită vitaminei E, un puternic antioxidant).

Pentru toate aceste probleme, se pot consuma zilnic 100 g de seminţe de floarea-soarelui neprăjite şi nesărate. Bărbaţii cu hipospermie (volum mic al spermei) pot consuma zilnic 60 g de seminţe de floarea-soarelui, datorită conţinutului bogat de arginină (aminoacid indicat în această problemă).

Ce putem trata cu floarea-soarelui - uleiul presat la rece, panaceu

În scop terapeutic, foloseşte uleiul de floarea-soarelui presat la rece, deoarece păstrează elementele active ale plantei. Unul dintre ele sunt fosfolipidele, componente de bază ale membranelor celulare, precum şi multe alte substanţe implicate în procesele importante ale organismului. În cazul bolilor cronice, se poate ţine o cură de două săptămâni cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, care are efect de detoxifiere şi de combatere a inflamaţiei, cauză importantă a multor boli. Pe stomacul gol şi înainte de a te spăla pe dinţi, „mestecă” în gură o lingură de astfel de ulei, timp de un sfert de oră, când vei observa că a devenit albicios. După ce arunci uleiul, clăteşte-ţi gura şi spală-te pe dinţi. Atenţie, nu-l înghiţi, deoarece conţine toxine!

Ce mai poţi trata cu floarea-soarelui

· Frunzele proaspete strivite se pot aplica şi pe contuzii şi pe lovituri.

· Infuzia din frunze de floarea-soarelui este indicată şi în caz de diaree.

· Seminţele sunt un leac la-ndemână contra respiraţiei urât mirositoare.

· În constipaţie, este de ajutor pudra din rădăcină de floarea-soarelui (obţinută cu ajutorul râşniţei de cafea), administrată pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. Pudra (o linguriţă rasă) se ţine câteva minute sub limbă, apoi se înghite cu apă.

Dr. Cristina Pavel competenţe apifitoterapie, Centrul naturist Raphael Medica Bucureşti

Seminţele, bune şi în reumatism

Petalele de floarea-soarelui sunt emoliente, calmante, antifebrile şi se recomandă în caz de colită, inflamaţii respiratorii (tuse, bronşită, faringo-amigdalită, laringită, viroză respiratorie), dureri de cap, ameţeală. Se folosesc ca atare, uscate şi măcinate sau preparate ca macerat. Uleiul stimulează buna evacuare a vezicii biliare, este laxativ şi nutritiv. Se recomandă mai ales persoanelor cu probleme biliare (dar nu în litiaze) şi cardiovasculare, deoarece consumul său ajută la reducerea colesterolului. Seminţele măcinate se pot aplica pe zonele iritate, afectate de reumatism sau pe arsuri, deoarece au un efect calmant.