Beneficiile siropului de brad pentru sănătate
Mugurii de brad apar în lunile mai-iunie, în funcţie de zona în care cresc, şi pot fi recunoscuţi după culoarea lor verde crud, aceştia fiind ideal de cules atunci când au deja două degete lungime. Iată câteva dintre beneficiile siropului din muguri de brad!
Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: bolile respiratorii
Siropul de brad este indicat în tratarea afecţiunilor laringelui, a traheei şi calmează tusea. De asemenea, el aduce beneficii în caz de bronşită, astm bronşic şi tuberculoză.
Astfel, se iau zilnic 6-10 linguriţe de sirop de brad preparat la rece în miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante şi ajută la regenerarea ţesuturilor lezate de infecţii. Suplimentar, se face gargară cu două linguriţe de tinctură de muguri de brad diluate într-un sfert de pahar de apă.
De altfel, nu întâmplător, pădurile de brad reprezintă un mediu ideal, în care se amenajează sanatoriile pentru refacerea sănătăţii pacienţilor cu afecţiuni respiratorii.
Siropul de brad este bun in caz de anemie
Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimulează şi reglează metabolismul, având efecte regenerante miraculoase. Tratamentul se adresează în mod special copiilor, care sunt foarte receptivi la preparatele obţinute din ţesuturile vegetale tinere.
Se face o cură de două săptămâni, timp în care se iau câte 2-3 linguriţe de sirop de muguri de brad obţinut în miere, înainte de fiecare masă principală.
Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: probleme digestive
Preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, fiind utile în gastroenterite, litiază biliară, crampe abdominale, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vome, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.
Luat cu 10-15 minute înainte de masă (câte două linguriţe), acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.
Siropul de brad te apara de afecţiunile renale
Bolile renale se tratează cu ceaiuri sau sirop de brad, mai ales dacă este vorba de infecţii sau inflamaţii renale, cistite sau nefrite.
Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: anorexie
Înainte de fiecare masă se bea o jumătate de pahar în care adaugi 2 linguri de sirop şi apă minerală.
Siropul de brad este eficient in caz de gastroenterită
Tinctura de muguri de brad administrată după metoda descrisă în cele ce urmează are efecte antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante.
Astfel, se înmoaie o bucăţică de pâine într-o linguriţă de tinctură de muguri de brad şi se înghite pe stomacul gol. Se iau patru asemenea doze zilnic, timp de două săptămâni.
Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: oboseală intelectuală
În acest caz, se iau câteva linguriţe de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redresează rapid valorile glicemiei şi reglează activitatea nervoasă, având un efect tonic şi reconfortant foarte intens.
Siropul de brad ajuta la cicatrizarea rănilor
Se aplică pe locul afectat tinctură din muguri de pin. Se va curăţa locul înainte cu un tampon de vată înmuiat în preparat, după care se va picura tinctura direct din sticluţă pe rană, lăsând să se formeze pe zona tratată o peliculă cicatrizantă din răşina pe care o conţine tinctura.
Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: Ten lipsit de fermitate sau iritat şi înroşit
Se aplică direct pe faţă sirop de muguri de brad, într-o peliculă subţire, precum o mască şi se lasă să acţioneze 15 minute. La final, se îndepărtează pelicula cu un tampon înmuiat în lapte şi se lasă pielea să se usuce în mod natural, fără a se clăti cu apă.
O altă variantă ar fi infuzia de muguri de brad. Se pune o mână de muguri verzi de brad în jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă capul cu un prosop şi se stă aplecat deasupra vasului, vreme de 5-10 minute, la o distanţă de 30 de centimetri.
Această inhalaţie este benefică şi pentru desfundarea şi curăţarea căilor respiratorii şi pentru prevenirea răcelilor aflate în stadiu incipient.
Reţete utile
Cel mai frecvent este utilizat siropul din muguri şi cetină tânără: 1 kg muguri proaspeţi se fierb 15-20 de minute în 2 litri de apă. După răcire se adaugă 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară cât este încă fierbinte şi se pune în sticle închise ermetic. Acestea se păstrează la loc răcoros.
O altă reţetă presupune prepararea într-un borcan de sticlă, în care se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr sau 1 kg miere, ultimul strat (de grosimea degetului) fiind de miere. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi pune în sticle după ce s-a răcit.