Arnica previne albirea prematură a părului

1 2 jpg jpeg

Arnica. Previne albirea prematură a părului

Arnica este un component întâlnit şi în produsele de îngrijire a părului, într-o concentraţie de aproximativ 2%. Planta previne albirea prematură, combate mătreaţa, contribuie la întărirea structurii firului de păr şi previne rupererea acestuia. Ca remediu, masează cu mişcări blânde scalpul cu infuzie de arnică, de la rădăcini până la vârfuri, lăsându-o să acţioneze peste noapte şi clăteşte părul în următoarea zi. Leacul se obţine din 1-2 linguriţe de flori de arnică peste care se pune 200 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, iar la final se strecoară.

Arnica. Tratament împotriva stresului şi a depresiei

Arnica poate fi folosită pentru combaterea depresiei, nevrozei şi a stresului deoarece restabileşte echilibrul emoţional şi ajută la relaxarea întregului corp. Pentru aceste beneficii, se utilizează pulberea de arnică, obţinută prin măcinarea florilor uscate ale plantei. Se administrează 1 linguriţă rasă, cu apă, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Menţine sănătatea orală

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antimicrobiene, arnica este utilizată atât pentru tratarea inflamaţiilor cavităţii bucale precum gingivita, cât şi pentru calmarea durerilor cauzate de apariţia măselelor de minte. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de plantă, peste care adaugi 200 ml de apă clocotită. Acoperi 10 minute, strecori şi faci gargară de 1-2 ori pe zi.

Arnica. Remediu împotriva artritei

Proprietăţile antiinflamatoare pe care le are arnica s-au dovedit a fi de folos în alinarea durerilor articulare sau musculare şi a umflăturilor asociate cu artrita. Utilizarea unguentului de arnică pe suprafeţele afectate 6 săptămâni determină scăderea semnficativă a durerii. Acesta este un agent la fel de eficace precum ibuprofenul, de aceea este folosit pentru masarea articulaţiilor inflamate. Se prepară din 2 linguriţe de flori de arnică umezite în puţin alcool şi fierte în 60 ml de ulei, 2 ore, pe baie de apă. Se strecoară şi se foloseşte extern, prin aplicarea locală pe zonele dureroase. Poate fi utilizat şi în cazul reumatismului.

Arnica. Împotriva vergeturilor

Aspectul inestetic al vergeturilor poate fi vizibil redus cu ajutorul uleiului cu arnică. Aceasta se obţine dintr-un amestec de 50 g de flori de arnică mărunţite şi 200 de ml de ulei de măsline, care se lasă la macerat 1 lună. Apoi, se strecoară şi se masează uşor cu mişcări blânde, până intră în piele, de câteva ori pe zi.

Atenţie!

Extern, tratamentul prelungit cu arnică poate provoca apariţia dermatitei şi folosit în doze mari poate deveni toxic. Este contraindicat copiilor sub 3 ani.