Aliaţi din natură pentru minte ageră
1. Ginkgo biloba ajută memoria de scurtă durată
Frunzele de ginkgo biloba sunt recomandate celor care suferă de pierderi de memorie din cauza vârstei înaintate sau celor cu tulburări de memorie de scurtă durată. Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).
Tot pentru tulburările de memorie de scurtă durată este indicat şi sucul de struguri. Resveratrolul, o substanţă prezentă în struguri şi în vin, diminuează plăcile arteriale asociate cu pierderile de memorie şi Alzheimer. Este indicat să bei zilnic un pahar cu vin.
2. Salvia alungă oboseala
Studii efectuate la Centrul de Cercetare a Plantelor Medicinale din Newcastle au arătat că uleiul de salvie inhibă activitatea anumitor acizi răspunzători de pierderile de memorie.
Salvia măreşte şi capacitatea de concentrare şi înlătură oboseala mentală. Ea poate fi utilizată fie sub formă de mirodenie în mâncare, fie sub formă de infuzie.
Ceaiul de salvie se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat cinci minute. Zilnic se beau câte două căni de ceai.
3. Ceaiul verde apără de Alzheimer
Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde diminuează nivelul proteinelor care duc laapariţia plăcilor arteriale (răspunzătoare pentru pierderile de memorie şi pentru distrugerea celulelor asociate cu Alzheimer). Două căni de ceai verde pe zi (un plic de ceai la o cană cu apă) îmbunătăţesc memoria şi concentrarea.
4. Menta ascute atenţia
Menta stimulează funcţiile cerebrale şi, în plus, înlătură durerile de cap. Sub formă de ceai, se beau trei ceşti zilnic de infuzie din cinci grame de plantă la 250 ml de apă.
5. Ghimbirul oxigenează creierul
Folosită în mâncăruri sau în salate, rădăcina de ghimbir ajută la oxigenarea creierului. Uleiul aromatic de ghimbir, adăugat în creme de masaj, ajută la detensionarea tâmplelor şi a cefei.
6. Legumele verzi combat tulburările de memorie
Spanacul, broccoli şi legumele verzi, în general, sunt o importantă sursă de fier, iar deficitul de fier din organism este răspunzător adesea pentru tulburările de memorie. Legumele conţin şi antioxidanţi, care apără organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
7. Fructele previn demenţa
Citricele (datorită vitaminei C şi a carotenoidelor, benefice în lupta cu radicalii liberi) te ajută să ai o minte brici.
Şi merele au proprietăţi de combatere a demenţei, datorită vitaminei C şi a chercitinei, un flavonoid antioxidant.
Pentru menţinerea sănătăţii creierului poţi apela şi la fructele de cătină. Indicate sunt cinci linguriţe de fructe de cătină de trei ori pe zi.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Gingko biloba, salvia, busuiocul, coada-calului, angelica, armurariul, lumânărica şi anghinarea sunt plante care stimulează activitatea cerebrală, adică îmbunătăţesc capacităţile de memorare şi de concentrare. Pentru ca ele să-şi păstreze toate proprietăţile, este bine să fie folosită pulberea uscată.
Zilnic, patru linguriţe de plantă uscată vor fi ţinute sub limbă timp de 5-15 minute şi apoi vor fi înghiţite cu apă. Se poate întrebuinţa şi maceratul, care înseamnă că se lasă două linguriţe de plantă la o cană de apă de seara până dimineaţa. Pe parcursul unei zile trebuie băut 1,5 l de macerat. Cura durează trei săptămâni, cu pauză de o săptămână.
Click! de la cititori
Am observat că de când folosesc ulei de mentă în cadă, uit mai puţin. Cele zece picături de ulei de mentă pe care le adaug în cadă mă ajută să scap şi de starea de depresie. Maria Apostol, Bacău