Probleme cu somnul? Iat─â ce remedii pot face minuni!

1 tinctura musetel jpg jpeg

Multe persoane au probleme cu somnul, iar stilul de viaţă nesănătos sau unele tulburări influenţează apariţia insomniilor. Soluţiile naturale pot ameliora situaţia.

Mu┼če┼úelul, sedativ natural

Utilizat frecvent ├«n Europa ┼či America de Sud, mu┼če┼úelul are efecte benefice ├«n tratarea insomniei ┼či agita┼úiei asociate ei. Tinctura de mu┼če┼úel poate fi folosit─â cu ├«ncredere de adul┼úi, dar ┼či de copii. Pentru preg─âtire, ai nevoie de 30 g flori de mu┼če┼úel ┼či 100 ml alcool de 50 - 60 de grade. Speli florile, le pui ├«n sticl─â ┼či torni peste ele alcoolul. La┼či la macerat 12 zile, timp ├«n care agi┼úi zilnic recipientul. La final, strecori ┼či pui tinctura ├«n sticlu┼úe mici, ├«nchise la culoare. Le p─âstrezi la frigider sau ├«n c─âmar─â, ferite de razele soarelui. Pentru copiii sub 12 ani, tinctura se prepar─â cu ap─â ├«n loc de alcool. Se administreaz─â aproximativ 30 de pic─âturi, ├«mp─âr┼úite ├«n 2-3 reprize, ├«nainte de mas─â.

Lavanda are acţiune calmantă 

Cunoscut─â datorit─â propriet─â┼úilor sale lini┼čtitoare, lavanda este una dintre plantele cel mai des utilizate ├«n cazul tulbur─ârilor de somn. Tinctura se prepar─â din 50 g flori de lavand─â m─ârun┼úite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Amesteci ingredientele ├«ntr-un vas de sticl─â de culoare ├«nchis─â, sterilizat. La┼či la macerat 15-30 de zile, dup─â care strecori printr-un tifon, pres├ónd bine planta, pentru ca uleiurile esen┼úiale s─â ajung─â ├«n solu┼úie. Pui tinctura ├«n sticlu┼úe mici, ├«nchise ermetic. P─âstrat corespunz─âtor, tratamentul poate fi folosit ┼či la 5 ani de la preparare. Pentru insomnia cauzat─â de oboseal─â se ia c├óte 1 linguri┼ú─â de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. C├ónd somnul agitat este cauzat de anxietate, este recomandat─â o cur─â de lung─â durat─â (aproximativ 3 luni), c├óte 1 linguri┼ú─â dizolvat─â ├«n jum─âtate de pahar cu ap─â, de 3-4 ori pe zi.

Valerian─â ┼či hamei, duo care alung─â insomniile

R─âd─âcina de valerian─â are o istorie lung─â ├«n tratarea somnului agitat. Administrat─â ca supliment, tinctura hidroalcoolic─â din r─âd─âcin─â de valerian─â alung─â insomniile. Pentru un efect sigur, solu┼úia trebuie preparat─â ├«n amestec 1-1 cu hamei. Mai multe studii clinice sugereaz─â c─â numai valeriana nu este eficient─â pe termen lung pentru combaterea insomniei. La 50 g de pulbere de valerian─â cu hamei adaugi 35 ml alcool ┼či 65 ml ap─â. La┼či la macerat 12 zile, strecori ┼či p─âstrezi ├«n sticlu┼úe mici, la loc r─âcoros. Se iau c├óte 10 pic─âturi diluate ├«n jum─âtate de pahar cu ap─â, de 2 ori pe zi, ├«nainte de mas─â.

Passiflora red─â echilibrul

Planta c─â┼ú─âr─âtoare care cre┼čte mai ales ├«n zonele umede din America de Sud ┼či America Central─â a fost r─âsp├óndit─â ├«n Europa ├«n urm─â cu 400 de ani, adus─â fiind de coloni┼čtii fascina┼úi de frumuse┼úea ei. Fitoterapeu┼úii consider─â c─â tinctura din passiflora, floarea-pasiunii, cum este ea cunoscut─â ├«n popor, e foarte important─â pentru tratarea insomniei cauzate de griji sau epuizare. ├Än Anglia, acesta se reg─âse┼čte ├«n diverse suplimente, fiind folosit cu succes at├ót de adul┼úii cu probleme minore, c├ót ┼či de copii. Este un tratament care nu d─â dependen┼ú─â, nici m─âcar c├ónd este folosit pe termen lung. ├Än tratarea insomniei, eficien┼úa tincturii de floarea-pasiunii este greu de egalat. Aceasta se poate prepara acas─â din 50 g de flori uscate (se g─âsesc la magazinele cu produse naturiste) ┼či 100 ml alcool natural de minim 60 de grade. Se las─â la macerat minimum 20 de zile. Apoi se scurge ┼či se p─âstreaz─â ├«n sticlu┼úe mici, la loc r─âcoros, ferit de lumin─â. Cura trebuie urmat─â cel pu┼úin o lun─â de zile. De┼či efectul este mai lent, acesta este de durat─â, ├«nregistr├óndu-se ├«mbun─ât─â┼úiri semnificative ├«n timp. Trebuie luate c├óte 10 pic─âturi diluate ├«ntr-un pahar cu ap─â, cu jum─âtate de or─â ├«nainte de somn.

Cite┼čte ┼či: Cele mai bune plante care te ajut─â s─â dormi